ΠΑΤΕΡΑ, ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ…

Η περίφημη αποστροφή του «αν χάσω, θα φύγω» προκάλεσε γενικό συναγερμό. Υπουργοί και βουλευτές απηύθυναν δημόσια έκκληση να οδηγήσει την παράταξη στις εκλογές και να παραμείνει στην αρχηγία, ακόμη και στην περίπτωση ήττας. Παράλληλα στις δημοσκοπήσεις που ακολούθησαν καταγράφηκε μια εντυπωσιακή συσπείρωση των οπαδών της Ν. Δημοκρατίας και από το 60% που βρισκόταν σε όλες τις προηγούμενες έρευνες, έφθασαν τώρα πάνω από το 80%, γεγονός που αντανακλά τις έντονες ανησυχίες τους για το μέλλον της παράταξης απόντος του Κ. Καραμανλή. Δεν έλειψαν άλλωστε κι εκείνοι που μίλησαν για τον κίνδυνο διχασμού και διάσπασης. Αν αυτός ήταν ο στόχος του πρωθυπουργού, να συσπειρώσει τους οπαδούς της Ν. Δημοκρατίας, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. «Μείνε, σε χρειαζόμαστε» ήταν το μήνυμα ακόμη και από υπουργούς που δεν είναι στον κύκλο επιρροής του Μεγάρου Μαξίμου.
Κατά τʼ άλλα το κλίμα στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης παραμένει εξαιρετικά αρνητικό και επιδεινώθηκε τόσο από τους χειρισμούς στην υπόθεση Παυλίδη, όσο και από τα νεώτερα κρούσματα εγκληματικότητας. Κάτι που αντιλήφθηκε κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Ζάκυνθο, που του προκάλεσε αρχικά μια «παγωμάρα» και μόνο μετά τις επισκέψεις στα έργα φάνηκε να χαλαρώνει.
Βουλευτές επισημαίνουν την αναβλητικότητα του κ. Καραμανλή, ότι αργεί να πάρει αποφάσεις, ότι καθυστερεί να αντιδράσει στα προβλήματα που ανακύπτουν και όταν το πράττει το κόστος που έχει φορτωθεί η κυβέρνηση είναι μεγάλο. Ορισμένοι μάλιστα, παλαιότεροι στο κόμμα, κάνουν συγκρίσεις με τον θείο του Κ. Καραμανλή και τον τρόπο που χειριζόταν εκείνος τις δύσκολες υποθέσεις. Άλλοι πάλι δεν κρύβουν τη δυσφορία τους διότι με τη τακτική που ακολουθεί ο κ. Καραμανλής στην ουσία «σπρώχνει» τον Γ. Παπανδρέου να γίνει πρωθυπουργός. Εκφράζουν μάλιστα την απορία… αν αυτό ενοχλεί ή όχι τον σημερινό πρωθυπουργό! Μέσα σʼ αυτό το κλίμα κυβερνητικά στελέχη του εισηγούνται διάφορα, όπως π.χ. τη δημιουργία ενός επικοινωνιακού οργάνου που θα αναλάβει να χαράσσει πολιτική σε σημαντικά ζητήματα. Πρόκειται για παλαιά πρόταση που επανήλθε μετά τον ατυχή χειρισμό της αναστάτωσης που προκάλεσε η αποδιδόμενη στον κ. Καραμανλή αποστροφή «Έχω κουραστεί» και στελέχη επιτέθηκαν στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Β. Αντώναρο. Σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις ο πρωθυπουργός είχε απορρίψει την ιδέα και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτήν τη φορά θα την υιοθετήσει. Στο Μαξίμου εξακολουθούν να ελπίζουν ότι αν συνεχισθεί με επιμονή και σταθερότητα η πολιτική αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης στο τέλος θα λειτουργήσει θετικά για την κυβέρνηση. Παραμένει ωστόσο «ανοιχτή πληγή» το ζήτημα αντιμετώπισης της εγκληματικότητας που βρίσκεται σε έξαρση και προκαλεί ανασφάλεια στους πολίτες. Ανεξάρτητα από τις εξελίξεις που ενδεχομένως δρομολογήσει η υπόθεση Παυλίδη, οι πιθανότητες ως προς τον χρόνο διεξαγωγής εθνικών εκλογών είναι μοιρασμένες στα τρία.
Διπλές εκλογές τον Ιούνιο, πρόωρες το φθινόπωρο με θέμα τα πρόσθετα μέτρα που θα χρειαστεί να παρθούν για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και εκλογές τον Μάρτιο, καθώς στο Μαξίμου θεωρούν δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ θα τις προκαλέσει με αφορμή την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Στα συρτάρια του πρωθυπουργού υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες, και το σενάριο του έκτακτου συνεδρίου έπειτα από μια ήττα στις προσεχείς ευρωεκλογές. Είτε για να ανανεώσει την εντολή της βάσης, στην περίπτωση μικρής ήττας είτε για να δρομολογήσει τη διαδοχή του, αν χάσει με μεγάλη διαφορά. Στελέχη που έτυχε να συνομιλήσουν μαζί του το τελευταίο διάστημα μιλούν για «τάσεις αναχωρητισμού» που εκδηλώνει ο κ. Καραμανλής και ότι θα ήθελε να φύγει για να απαλλαγεί από τα προβλήματα.
Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα υπάρχει μεγάλη απογοήτευση και οι περισσότεροι βουλευτές ενδιαφέρονται μόνο για την πολιτική επιβίωσή τους, δηλαδή πώς θα καταφέρουν να επανεκλεγούν στις προσεχείς εκλογές. Ενδεικτικό της κατάστασης, το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες ελάχιστοι δίνουν το «παρών» τους στις συνεδριάσεις της Βουλής, μάλιστα σε μια περίπτωση ήταν στην αίθουσα μόνον ο εισηγητής ενός νομοσχεδίου, ο κ. Βολουδάκης, και… τέσσερις-πέντε έμπαιναν και έβγαιναν, αδιαφορώντας γενικώς για τη συζήτηση.
Την ίδια στιγμή συνεχίζεται στο εσωτερικό της παράταξης η κινητικότητα και οι συζητήσεις για την επόμενη μέρα. Όσο κι αν ο ίδιος το διαψεύδει, στόχος του Γ. Σουφλιά δεν είναι να αναλάβει μεταβατικός αρχηγός της ΝΔ αλλά να διαδεχθεί τον Κ. Καραμανλή στην πρωθυπουργία και να είναι αυτός που θα οδηγήσει την παράταξη στις προσεχείς εκλογές. Θα ήταν το «καλύτερο φινάλε» για την καριέρα του και θα έχει εξασφαλίσει την υστεροφημία του. Ενδεχόμενο με το οποίο δεν φαίνεται να έχει αντιρρήσεις και η Ντ. Μπακογιάννη, καθώς δεν θα ήθελε να αναλάβει την ηγεσία και να πάει σε εκλογές, αν γνωρίζει μάλιστα ότι θα έχει μια μεγάλη ήττα. Αυτό ακριβώς είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, και το αντικείμενο της μεταξύ τους διαπραγμάτευσης. Η μεν Ντόρα να υποστηρίξει τον Σουφλιά για μεταβατικό πρωθυπουργό κι εκείνος να τη στηρίξει για την αρχηγία. Σε ανύποπτο χρόνο μάλιστα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ είχε πει ότι ποτέ δεν ξέχασε το σε βάρος του «παιχνίδι» που έπαιξε το 1997 το Μητσοτακαίικο στην εκλογή αρχηγού, αλλά αν θέλει να επιβιώσει πολιτικά η ΝΔ δεν μπορεί παρά να στηρίξει την υποψηφιότητα της Ντόρας.
Πάντως για την υπουργό Εξωτερικών η τελευταία δημοσκόπηση της GPO έκρυβε μια οδυνηρή έκπληξη. Όχι μόνο παρουσίαζε καθίζηση στη δημοτικότητά της, καθώς βρέθηκε δεύτερη με διαφορά (14 μονάδες) από τον πρώτο Γ. Σουφλιά, αλλά παράλληλα είδε να αναρριχάται στη τρίτη θέση το «αντίπαλο δέος» της ο Αντ. Σαμαράς και μάλιστα σε απόσταση αναπνοής (μόνο 1,2% η διαφορά). Τα αποτελέσματα προκάλεσαν έντονο προβληματισμό στο επιτελείο της που έκανε λόγο και για «παιχνίδι» των δημοσκόπων. Η ίδια πάντως υποστήριξε ότι ίσως «πληρώνει» το κόστος απόψεων που εκφράζει και δεν είναι δημοφιλείς, όπως π.χ. η πρότασή της να λειτουργήσουν οι κάμερες στο κέντρο της Αθήνας για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.
Σύμφωνα ωστόσο με τις εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών, η μεγάλη πτώση στη δημοτικότητά της οφείλεται κατά πρώτον στην πολιτική που ακολουθεί στα εθνικά θέματα και βαδίζει από αποτυχία σε αποτυχία και κατά δεύτερον στην αδημονία της να διαδεχθεί τον Κ. Καραμανλή, γεγονός που έχει προκαλέσει την οργή των ψηφοφόρων της Ν. Δημοκρατίας.


Σχολιάστε εδώ