ΠΑΡΕ… ΔΩΣΕ…

459 εκατ. ευρώ έχασε η Εθνική
από την αγορά της τουρκικής τράπεζας

δΣτις 31 Μαρτίου, τελευταία ημέρα δημοσίευσης οικονομικών καταστάσεων από τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες, συνήθως δημοσιεύουν μαζικά τις καταστάσεις τους οι εταιρείες που έχουν λόγους να μην επιθυμούν ισχυρά… φώτα δημοσιότητας. Το ίδιο έκανε φέτος και η Εθνική Τράπεζα: Αν και είχε δώσει στη δημοσιότητα εδώ και αρκετές ημέρες στοιχεία για τα αποτελέσματα του 2008, τα «ψιλά γράμματα» των λογιστικών καταστάσεων έγιναν ορατά μόλις στις 31 Μαρτίου.
δΤι μπορεί να διαβάσει κανείς στα «ψιλά γράμματα»; Για παράδειγμα, ότι το 2008 «έκαναν φτερά» από τον ισολογισμό της Εθνικής, λόγω «βουτιάς» της τουρκικής λίρας και μείωσης της υπεραξίας από την εξαγορά της Finansbank, «μόνο» 459 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι ελαφρώς υψηλότερο από τα κέρδη που συνεισέφερε στον όμιλο η ακριβοπληρωμένη τουρκική τράπεζα. Μικρό το κακό: Ένας μεγάλος ισολογισμός, όπως αυτός της Εθνικής, όλα τα… αλέθει. Και δίνει στον κ. Τ. Αράπογλου το δικαίωμα να… πανηγυρίζει για τα κέρδη από την Τουρκία, ξεχνώντας αυτές τις δυσάρεστες «λεπτομέρειες»…
δΈνα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο, που δεν αφορά τόσο την Εθνική, όσο τη θλιβερή κατάληξη της εθνικής βιομηχανίας νικελίου, αλιεύσαμε σε άλλη σελίδα των καταστάσεων: Η ΕΤΕ διέγραψε το σύνολο της λογιστικής αξίας της συμμετοχής της στην ΛΑΡΚΟ και «έκαναν φτερά» άλλα 42,6 εκατ. ευρώ. Επισημαίνει δε, ότι αυτό έγινε επειδή δεν περιμένει να ανακτήσει τίποτα στο μέλλον από την ΛΑΡΚΟ, λόγω των σημαντικών οικονομικών δυσκολιών που αυτή αντιμετωπίζει.
δΟρισμένοι θυμούνται πώς γεννήθηκαν αυτά τα προβλήματα, σε μια εποχή μάλιστα που είχαν «χτυπήσει ταβάνι» οι διεθνείς τιμές του νικελίου: κάποια «χρυσά αγόρια» της διοίκησης της ΛΑΡΚΟ είχαν τη φαεινή ιδέα (επικερδή, άραγε, για ποιους;) να πουλήσουν «κοψοχρονιά», μέσω της JP Morgan, την παραγωγή της εταιρείας, μέσω προθεσμιακών συμβολαίων στο Λονδίνο. Και, κάπως έτσι, η ΛΑΡΚΟ οδηγήθηκε στις «σημαντικές οικονομικές δυσκολίες», για τις οποίες κάνει λόγο η Εθνική, ως μέτοχος της εταιρείας. Ευτυχώς, πάντως, που οι εισαγγελείς δεν συνηθίζουν να διαβάζουν οικονομικές καταστάσεις τραπεζών, γιατί ορισμένα «χρυσά αγόρια» μπορεί να είχαν μπλεξίματα…
Θα την πληρώσουν ως συνήθως
οι μικροί…

δ Η υπόθεση των δομημένων του Ταμείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων θα είναι η πρώτη από τον ευρύτερο «φάκελο» του σκανδάλου των ομολόγων που θα παραπεμφθεί στο ακροατήριο, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του «Π». Το πιο ενδιαφέρον ερώτημα, όμως, είναι ποιοι θα βρεθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν, ότι στο εδώλιο θα βρεθούν τα τρία στελέχη της επενδυτικής επιτροπής του Ταμείου, αλλά και κορυφαίο στέλεχος της Marfin Bank, η οποία είχε πουλήσει τα δομημένα στο ΤΑΞΥ.
δΌμως, η ποινική δίωξη που είχε ασκηθεί αφορούσε και ένα ακόμη πρόσωπο: Τον ίδιο τον «ισχυρό άνδρα» του ομίλου Marfin Ανδρέα Βγενόπουλο, ο οποίος, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες μας, δεν πρόκειται να παραπεμφθεί.


Σχολιάστε εδώ