Παραίτηση ή κάλπες

Η πιο αισιόδοξη για την κυβέρνηση πρόβλεψη κάνει λόγο για παραίτηση του πρώην υπουργού ίσως και πριν από την αυριανή συζήτηση στη Βουλή ή αμέσως μετά, εφόσον τελικά ψηφιστεί η Προανακριτική. Σε μια τέτοια περίπτωση, ούτε η κυβερνητική πλειοψηφία απειλείται ούτε η κυβέρνηση θα έχει το κόστος να στηρίζεται σ’ έναν «υπόδικο» βουλευτή. Στην κατεύθυνση αυτή, δηλαδή της παραίτησης, ήδη έχει δεχτεί πιέσεις ο Αρ. Παυλίδης, με άγνωστο μέχρι στιγμής αποτέλεσμα.
Βέβαια, το κρίσιμο χρονικά σημείο για τον πρώην υπουργό θα είναι το πέρας των εργασιών της Προανακριτικής, αφού τότε θα πρέπει να αποφασιστεί αν ο Παυλίδης θα πρέπει να παραπεμφθεί ή όχι. Και αυτό θα γίνει σύντομα, αφού οι εργασίες της Προανακριτικής θα περατωθούν ως τα τέλη του Απρίλη, το αργότερο ως τις αρχές του Μάη, αφού ο ίδιος ο πρωθυπουργός επέλεξε να τελειώνει όσο το δυνατόν συντομότερα μ’ αυτό το άγος, για να μην παραμένει πολιτικά όμηρος. Γι’ αυτό και ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, μόλις έλαβε τη δικογραφία απ’ τον ανακριτή που διερεύνησε το θέμα, το έφερε αμέσως προς συζήτηση, για αύριο, αφού βέβαια διαμαρτυρήθηκε έντονα, και δικαίως, για το γεγονός ότι πριν η δικογραφία φτάσει σ’ αυτόν είχε διαρρεύσει στα ΜΜΕ!
Σύμφωνα μ’ ένα άλλο σενάριο, ο Παυλίδης θα παραιτηθεί στην περίπτωση που θα καταστεί και επίσημα υπόδικος, εάν δηλαδή μετά το τέλος των εργασιών της Προανακριτικής η Βουλή αποφασίσει την παραπομπή του.
Υπάρχει βέβαια και το απαισιόδοξο σενάριο, δηλαδή ο πρώην υπουργός να εμμείνει ως το τέλος στη μη παραίτηση. Σε μια τέτοια περίπτωση ο Καραμανλής θα βρεθεί σε δεινή θέση, αφού αν δεν τον διαγράψει, θα έχει το μέγιστο πολιτικό κόστος να στηρίζει την εύθραυστη πλειοψηφία του σ’ έναν υπόδικο βουλευτή, ενώ αν τον διαγράψει, χάνει τη δεδηλωμένη και θα πρέπει να πάει σε πρόωρες εκλογές. Οπότε και αυτό να συμβεί τελικά, ο χρόνος, δηλαδή οι αρχές του Μάη, αρκεί για να πάει σε διπλές εκλογές στις 7 Ιουνίου.
Ακριβώς γι’ αυτό επισημαίνουμε πως η υπόθεση Παυλίδη ενδέχεται να αποδειχθεί θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων.
Σε κάθε περίπτωση, το αμέσως επόμενο διάστημα είναι καθοριστικό έως και κρίσιμο για το τι μέλλει γενέσθαι. Ίσως γι’ αυτό κυβερνητικό στέλεχος έλεγε, κάνοντας πικρό χιούμορ, ότι «περιμέναμε μεν κρίση από το Αιγαίο, αλλά για άλλον λόγο και όχι από… πρώην υπουργό και βουλευτή Αιγαίου»!
Καραμανλής:
Να τελειώνουμε…
Η απόφαση για συμμετοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη συζήτηση επί της πρότασης για Προανακριτική για τον Αρ. Παυλίδη ελήφθη από την οριστικοποίηση της αποστολής της σχετικής δικογραφίας στη Βουλή. Και ελήφθη απ’ τον ίδιο τον Κ. Καραμανλή, ο οποίος υπογράμμισε χαρακτηριστικά:
– Να τελειώνουμε μ’ αυτήν την υπόθεση, δεν θα γίνουμε όμηροι…
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, σ’ αυτήν τη γραμμή αντιμετώπισης του όλου θέματος συμφώνησαν εξαρχής τόσο ο πρόεδρος της Βουλής Δήμ. Σιούφας όσο και κυβερνητικά στελέχη με τα οποία ο πρωθυπουργός συζήτησε σχετικά, όπως ο Προκόπης Παυλόπουλος και ο Γιώργος Σουφλιάς.
Σημειώνεται επίσης ότι το κλίμα είναι εξαιρετικά βαρύ για τον πρώην υπουργό στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Και οι φράσεις που κυριαρχούν είναι ότι «δεν θα φορτωθούμε εμείς τις αμαρτίες άλλων», «δεν θα κουκουλώσουμε», «δεν θα συγκαλύψουμε». Από άλλους πάλι ασκείται κριτική στον Παυλίδη, με το σκεπτικό ότι αν είχε παραιτηθεί νωρίτερα θα είχε κερδίσει εντυπώσεις και κλίμα, όπως το ίδιο θα είναι γίνει κι αν είχε ζητήσει άρση της ασυλίας του.
Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής για τον πρώην υπουργό θεωρούνται ασθενή και είναι μάλλον δύσκολο να μπορούν να οδηγήσουν σε παραπομπή. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχε παρόμοιο προβληματισμό, αλλά τελικά συναίνεσε στην αποστολή του φακέλου στη Βουλή κάτω από το κλίμα που είχαν δημιουργήσει τόσο τα ΜΜΕ όσο και η αντιπολίτευση…
Απ’ τη μεριά του, ο Αρ. Παυλίδης επιμένει στην αθωότητά του, τονίζει σε κάθε περίπτωση ότι είναι θύμα σκευωρίας και υποστηρίζει ότι θα αποδειχτεί η εναντίον του μεθόδευση. Εκφράζει όμως και το παράπονο ότι δεν είχε την ίδια μεταχείριση με όσους είχαν εμπλακεί στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου…
Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως θα υπερψηφιστεί η σύσταση της Προανακριτικής. Η σχετική ψηφοφορία, υπενθυμίζεται, είναι μυστική. Και δεν είναι σίγουρο ότι θα ψηφίσουν υπέρ όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, για παράδειγμα. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που μια παραπομπή του Παυλίδη δημιουργεί ντε φάκτο προηγούμενο και θέτει κάθε υπουργό υπό την ομηρία ακόμα και εκβιασμών, ιδίως όταν μιλάμε για ηθική αυτουργία…


Σχολιάστε εδώ