Πάνω από τη Δικαιοσύνη η Επιτροπή Ανταγωνισμού!

Με νέα μορφή, αλλά το ίδιο ουσιαστικά περιεχόμενο, επαναφέρει ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης στη Βουλή την αποσυρθείσα, σκανδαλώδη ρύθμιση του προκατόχου του, με την οποία τα μέλη και οι υπάλληλοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού τίθενται εκτός του πεδίου ελέγχου της δικαστικής εξουσίας.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Σπ. Ζησιμόπουλος, είναι ο κατ’ εξοχήν ενδιαφερόμενος για την ψήφιση του νομοσχεδίου, καθώς επιδιώκει να αντιμετωπίσει με ενισχυμένο νομικό οπλοστάσιο τις ουκ ολίγες εκκρεμότητές του ενώπιον της Δικαιοσύνης (θυμίζουμε ότι ένας από τους μηνυτές του, ο επιχειρηματίας Θ. Τενέζος βρίσκεται από μέρες κάτω από τα γραφεία της Επιτροπής ως απεργός πείνας).
Η σκανδαλώδης διάταξη του νομοσχεδίου, που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Χατζηδάκης, δύσκολα ανιχνεύεται στο κείμενο, ενώ δεν μνημονεύεται στην προχειρογραμμένη και με αρκετά σφάλματα εισηγητική έκθεση. Στο άρθρο 20 του νομοσχεδίου υπάρχει η εξής αναφορά: «Το άρθρο 18 του ν. 3728/2008 (ΦΕΚ Α΄ 258) εφαρμόζεται αναλόγως για τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τακτικά και αναπληρωματικά και το προσωπικό της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, όταν δρουν εντός των πλαισίων των αρμοδιοτήτων και των καθηκόντων τους σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 703/77».
Ανατρέχοντας στο άρθρο που μνημονεύεται, διαπιστώνει κανείς ότι αναφέρεται στο «ακαταδίωκτο» που ισχύει για τους «Ράμπο» της νέας Αγορανομίας: «Ο ειδικός γραμματέας και το προσωπικό της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς δεν διώκονται και δεν ενάγονται για γνώμη που διατύπωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, εκτός αν ενήργησαν εκ δόλου ή παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών και στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους… ή παρέβησαν το καθήκον εχεμύθειας του άρθρου 26 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων ΝΠΔΔ».
Η σχετική διάταξη, την οποία είχαν ζητήσει εύλογα οι υπάλληλοι της Επιτροπής, χωρίς όμως να ζητούν και θέσπιση «ακαταδίωκτου», προβλέπει ότι για τα μέλη και το προσωπικό θα καταβάλλονται οι δαπάνες υπεράσπισης από την υπηρεσία «όταν ενάγονται ή κατηγορούνται για πράξεις ή παραλείψεις που ανάγονται αποκλειστικά στην εκπλήρωση των καθηκόντων τους». Επιπλέον, όμως, προβλέπεται ότι «η ρύθμιση αυτή ισχύει και για τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, των οποίων έληξε η θητεία». Σήμερα, το μόνο μέλος της Επιτροπής, του οποίου έληξε η θητεία και αντιμετωπίζει δικαστικές εκκρεμότητες, είναι ο κ. Ζησιμόπουλος…


Σχολιάστε εδώ