Πάμε σε πόλεμο! αν αυξήσουν, όπως λένε, τις εισφορές κατά 2%

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση έκανε κοινωνική πολιτική μέσα από τα Ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων. Ενέταξε διάφορες κατηγορίες όπως τους κληρικούς ή κάλυψε τις απαιτήσεις δικαστών και άλλων, χωρίς να καταβληθούν οι αντίστοιχες εισφορές και επιβαρύνοντας τα Ταμεία με 1,3 δισ. ευρώ. Παράλληλα, άφησε να μεταβληθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ο χαρακτήρας της ασφάλισης στο Δημόσιο από κοινωνικός σε επαγγελματικός.

Εκεί, ακριβώς, στηρίχθηκε και η απόφαση για την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, μιλώντας στο «ΠΑΡΟΝ», αρνείται να δεχθεί την πρόταση χορήγησης δανείου 500 εκατομμυρίων ευρώ. Επισημαίνει ότι αυτό δεν λύνει το πρόβλημα και χαρακτηρίζει αλλοπρόσαλλη την κυβερνητική πολιτική, καλώντας τις γυναίκες να μη βιασθούν να βγουν πρόωρα στη σύνταξη.

=Το πρόβλημα με το Ταμείο Πρόνοιας προέκυψε ξαφνικά; Ποια η αφετηρία του;

– Το πρόβλημα προέκυψε από λόγους που έχουν μια διαχρονικότητα και αφορούν στην κοινωνική πολιτική που ασκήθηκε από το κράτος με τις εντάξεις ομάδων, οι οποίοι δεν έδιναν εισφορές, με πρόσφατο παράδειγμα τους κληρικούς.

Είχαμε δικαστικές επίσης αποφάσεις που αφορούσαν τους ίδιους τους δικαστικούς, οι οποίες οδήγησαν στη μείωση των αποθεματικών του Ταμείου.

Το ίδιο το Ταμείο εκτιμά ότι αυτά τα στοιχεία δημιούργησαν μια οικονομική επίπτωση της τάξης του 1.300.000.000 ευρώ. Αν αυτό το κεφάλαιο υπήρχε σήμερα, προφανώς δεν θα ανέκυπτε ζήτημα για τα 500 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται για την ικανοποίηση των 15.000 αιτήσεων που εκκρεμούν για την καταβολή του εφάπαξ.

Ζητάμε από το κράτος, τον εργοδότη μας δηλαδή, να αναπληρώσει το κόστος αυτής της πολιτικής του:

– Να μην ευνοεί τη διαμόρφωση νέων εργασιακών σχέσεων που στερούν από τα Ταμεία εισροές, όπως είναι οι 150.000 εργαζόμενοι με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου, μπλοκάκια και stage.

– Να μη στηρίζει τις αμοιβές στα επιδόματα αντί στον βασικό μισθό, γιατί αυτό συνεπάγεται τη μείωση της βασικής πηγής που είναι ο βασικός μισθός. Όταν διαλύεις την έννοια του μισθού είναι προφανές ότι θα υπάρξει επίπτωση και στο επίπεδο των μηνιαίων, αλλά και στο επίπεδο των ετήσιων σταθερών πηγών χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος. Αν δεν αντιμετωπιστούν οι διαρθρωτικές αιτίες, που προκαλούν το πρόβλημα, το Ταμείο Πρόνοιας σε τρία, τέσσερα χρόνια θα ξαναβρεθεί ενώπιόν του. Γιατί από τα στοιχεία που έχουμε, όπως η ηλικιακή σύνθεση του προσωπικού της Δημόσιας Διοίκησης, το 2012-2013 μεγάλος αριθμός εργαζομένων στο Δημόσιο δημιουργεί τις προϋποθέσεις εξόδου με πλήρη σύνταξη.

=Πώς θα αντιδράσετε στις πρόσφατες προτάσεις για έκτακτη εισφορά και αύξηση των εισφορών κατά 2%;

– Θέλω να τις εκλάβω σαν πρωταπριλιάτικο αστείο, γιατί διαφορετικά «Πάμε σε πόλεμο». Σε μια συγκυρία, όπου μειώνεις τον μισθό γιατί δίνεις μηδενικές αυξήσεις, καλπάζει η οικονομική κρίση και το κόστος ζωής είναι συγκεκριμένο, η προοπτική να «μεταφέρεις» στους εργαζόμενους κι αυτόν τον λογαριασμό συνιστά όχι απλώς πρόκληση, αλλά πολεμική στάση. Εάν υπάρξει απόπειρα εφαρμογής τέτοιων μέτρων, η απάντηση θα είναι πραγματικά σκληρή, όχι με την κλασική μορφή των απεργιών.

=Οι προτάσεις σας;

– Με ένα πρόγραμμα επιχορηγήσεων, που μπορεί να αντέξει ο προϋπολογισμός, μπορούμε να μειώσουμε στο μισό τον χρόνο αναμονής για της εκκρεμείς υποθέσεις του Ταμείου (σ.σ.: σήμερα η αναμονή φτάνει έως και τρία χρόνια).

Ταυτόχρονα, πρέπει να προχωρήσουμε σε διαρθρωτικές αλλαγές στο μισθολόγιο και τις εργασιακές σχέσεις, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε και μεσοπρόθεσμα την προοπτική του Ταμείου. Εάν σταθούμε σε λογικές να «μπαλώσουμε» το πρόβλημα, αυτό θα επανέλθει μετά δύο ή τρία χρόνια.

=Ζητάτε την ενσωμάτωση στο Δημόσιο των 150.000 εργαζομένων με καθεστώς Ιδιωτικού Δικαίου. Θεωρείτε ότι θα ενισχύσουν τα Ταμεία σας;

– Στερούν εισροές από τα Ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων, τα οποία είναι και ανταποδοτικά. Επίσης, θα βελτιωθεί το επίπεδο αμοιβών τους.

=Τι επιβάρυνση θα έχει ο δημόσιος τομέας με τη μονιμοποίηση αυτής της κατηγορίας των εργαζομένων;

– Στο επίπεδο των εισφορών, π.χ. στο Ταμείο Πρόνοιας, θα δίνουν ένα ποσό της τάξεως των 15 εκατομμυρίων μηνιαίως. Όταν στερείς αυτούς τους πόρους ως κράτος θα πρέπει να έχεις την πρόνοια να τους αναπληρώσεις…

Ενιαίο νέο μισθολόγιο

=Έχει εξαγγελθεί νέο μισθολόγιο για τους νεοεισερχομένους μετά την 1/1/2010, με την ενσωμάτωση επιδομάτων…

– Προφανώς, αναφέρονται στα γενικά και καθολικά επιδόματα. Δηλαδή, στα επιδόματα όπου περιλαμβανόταν το κίνητρο απόδοσης. Δεν μιλούν για τα ειδικά επιδόματα. Ακόμη δεν έχει διευκρινισθεί τι θα γίνει με το επίδομα των 176 ευρώ, που οι εργαζόμενοι δικαιούνται μετά τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Από την άλλη, δεν υπάρχει αποσαφήνιση για το τι θα γίνει με το μισθολόγιο των παλιών εργαζομένων. Πρόκειται για μια αντιφατική πολιτική, η οποία θα αφορά στους νέους. Μετά τις τελευταίες εξαγγελίες μείωσης των μισθών, οι συνολικές αποδοχές των νέων από 1/1/2010 θα υπολείπονται των συνολικών αποδοχών των παλαιών εργαζομένων. Θα έχουμε, δηλαδή, διαχωρισμό στο επίπεδο των συνολικών αποδοχών παλαιών και καινούργιων εργαζόμενων.

=Η θέσπιση ενός νέου και ενιαίου μισθολογίου με τις ιδιαίτερες προβλέψεις για κάθε κλάδο δεν θα επιβαρύνει εν μέσω κρίσης δημοσιονομικά το κράτος;

– Στην πρώτη φάση εφαρμογής και προσαρμογής θα έχουμε αύξηση του κόστους για τον προϋπολογισμό, αλλά στη συνέχεια θα υπάρξει πολλαπλάσιο οικονομικό και κοινωνικό όφελος, μετρήσιμο και στην παραγωγικότητα και στην απόδοση της Δημόσιας Διοίκησης.


Σχολιάστε εδώ