Ούτε… περαστικοί δεν έρχονται στην Ελλάδα οι Αμερικανοί!

ΟΡΑΤΕΣ είναι ήδη οι συνέπειες από την παγκόσμια οικονομική κρίση για τον τουρισμό στην Ελλάδα. Οι κρατήσεις σε ξενοδοχεία από τουρίστες χωρών της Κεντρικής και της Βόρ. Ευρώπης παρουσιάζουν αισθητή μείωση, όπως επίσης και οι κρουαζιέρες από την Αμερική.
Οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις κάνουν λόγο για συνολική μείωση της τάξης του 10-15%. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι ξενοδόχοι προχώρησαν σε μειώσεις τιμών που κυμαίνονται μεταξύ του 10 και 20% και τα κυβερνητικά μέτρα κρίνονται ικανοποιητικά.
Εκτός από την οικονομική κρίση, καθοριστικό ρόλο στην κάμψη της τουριστικής κίνησης διαδραμάτισαν και τα επεισόδια του Δεκεμβρίου στην Αθήνα, τα οποία προκάλεσαν και την… ταξιδιωτική οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τους Αμερικανούς που ταξιδεύουν στην Ελλάδα να αποφεύγουν το κέντρο της Αθήνας.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, οι Αμερικανοί αποφεύγουν γενικώς την Ελλάδα αφού οι κρατήσεις εμφανίζονται μειωμένες από 30-40%, ενώ είναι εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες εκείνοι οι αμερικανοί τουρίστες που ακυρώνουν τη συμμετοχή τους σε κρουαζιέρες όπου τα πλοία «πιάνουν» ελληνικό λιμάνι και δη στον Πειραιά.
Ισχυρό πλήγμα δέχονται επίσης και οι περιοχές (π.χ. Χανιά) όπου ο κύριος όγκος των τουριστών προέρχεται από τις σκανδιναβικές χώρες και την Αγγλία, όπου έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση.
Ωστόσο σημαντικά μειωμένος αναμένεται να είναι και ο αριθμός των τουριστών που θα έρθουν από τη Κύπρο.
Αντιθέτως αύξηση παρατηρείται σε κρουαζιέρες που ξεκινούν ή έχουν ενδιάμεσο σταθμό είτε τη Γένοβα είτε τη Μασσαλία.
Σημαντική αναμένεται η κάμψη και για τον εσωτερικό τουρισμό και καταγράφεται ήδη στις κρατήσεις σε ξενοδοχεία για την περίοδο του Πάσχα, παρά το γεγονός ότι οι ξενοδόχοι προσφέρουν δελεαστικά πακέτα.
Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση αλυσίδας που διαθέτει τέσσερα ξενοδοχεία στην Κέρκυρα, αλλά μόνο σε ένα έχει κρατήσεις και σ’ αυτό η πληρότητα κινείται γύρω στο 50%.
Ανάλογα προβλήματα στην τουριστική κίνηση φαίνεται ότι αντιμετωπίζει και η Κύπρος, μολονότι αρχικά υπήρχε η εκτίμηση ότι όσοι ακύρωναν επισκέψεις στην Ελλάδα θα προτιμούσαν είτε την Τουρκία είτε την Κύπρο. Προς το παρόν αυτό δεν επιβεβαιώνεται.
Η κυπριακή κυβέρνηση πάντως έσπευσε να πάρει αμέσως μέτρα για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος, μεταξύ άλλων μείωσε από 8 σε 5% τον ΦΠΑ σε όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού.
Η κρίση πάντως αγγίζει και χώρες νοτιότερα, όπως η Αίγυπτος, όπου στο περίφημο θέρετρό της, το Σαρμ Ελ Σέιχ η μείωση της τουριστικής κίνησης είναι γύρω στο 15%.


Σχολιάστε εδώ