Οι βουλευτές έχουν τον λόγο

που δείχνουν ότι η χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών έχει ουσιαστικά «παγώσει». Ο κ. Δραγασάκης ερωτά πιο συγκεκριμένα τον κ. Παπαθανασίου «πώς εξελίσσεται η χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του ΤΕΜΠΜΕ και τι σχεδιάζει η κυβέρνηση προκειμένου να διευρυνθεί ο αριθμός των δικαιούχων για δανειοδότηση μέσω του Ταμείου».
>Την καταβολή του επιδόματος πολιτιστικής επιμόρφωσης, εκτός από τους μόνιμους υπαλλήλους του ΥΠΠΟ που το έχουν ήδη λάβει, και στους εργαζόμενους με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου στα τρία κρατικά θέατρα της χώρας (Εθνικό Θέατρο, ΚΘΒΕ, Εθνική Λυρική Σκηνή), ζητούν από τους υπουργούς Πολιτισμού και Οικονομίας οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Φιλίνη, Περικλής Κοροβέσης και Αναστάσιος Κουράκης.
>Την προσπάθεια της επιχείρησης Hellenic Steel να καταστρατηγήσει στο όνομα της κρίσης την
υπογραφείσα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και ειδικότερα να μην καταβάλει στους εργαζόμενους τη συμφωνηθείσα αύξηση για το 2009, καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου και Παναγιώτης Λαφαζάνης. Οι δύο βουλευτές ερωτούν τους συναρμόδιους υπουργούς «τι πρόκειται να πράξουν ώστε να προσβάλουν και να αποτρέψουν την αυθαίρετη προσφυγή της εν λόγω εταιρείας στον ΟΜΕΔ». Με άλλη, εξάλλου, ερώτησή του προς τον υπουργό Μεταφορών ο κ. Λαφαζάνης επισημαίνει τις αυθαίρετες υπερβάσεις των οδηγιών συντήρησης των δηζελαμαξών και ηλεκτραμαξών του ΟΣΕ με συνέπεια, όπως υπογραμμίζει, να αυξάνει έτσι ο κίνδυνος βλάβης των κινητηρίων αυτών μονάδων, κυρίως όμως να αυξάνει η πιθανότητα να προκληθεί σοβαρό ατύχημα.
>Το ευνοιοκρατικό καθεστώς που επικρατεί σε μονάδες «πολυτελείας» όπως το Επιτελείο του
ΥΠΕΘΑ, ο Σκαραμαγκάς, η Αχαΐα, η Ελευσίνα, η Τανάγρα κ.λπ. όπου υπηρετούν κυρίως γόνοι προνομιούχων οικογενειών και κομματικών παραγόντων, με την ανοχή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Β. Παπανδρέου, Β. Οικονόμου, Αλ. Αθανασιάδης, Κ. Γείτονας, Π. Ευθυμίου και Μ. Καρχιμάκης. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ερωτούν τον κ. Μεϊμαράκη «πόσοι στρατεύσιμοι, αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και ΕΠΟΠ προβλέπεται να υπηρετούν στη μονάδα ΕΠΥΕΘΑ και πόσοι τελικά υπηρετούν» και επίσης «γιατί δεν τηρεί την υπουργική απόφαση του 2002 για 5μηνη παραμονή των στρατεύσιμων σε μονάδες εκστρατείας, πριν μετατεθούν στο επιτελείο του;»
>Τα θέματα των εργαζομένων στα προγράμματα Stage και των συμβασιούχων πυροσβεστών έθεσε με δύο ερωτήσεις του προς τους υπουργούς
Απασχόλησης και Εσωτερικών ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος. Ο κ. Αλαβάνος ζητά να ληφθούν μέτρα που να εξασφαλίζουν τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα όσων εργάζονται στα προγράμματα μαθητείας ώστε, όπως σημειώνει, να μην πεταχτεί στον δρόμο ούτε ένας νέος ή νέα με Stage, καθώς και αντίστοιχα μέτρα που θα προωθούν τα αιτήματα που αφορούν την εργασιακή αποκατάσταση των συμβασιούχων πυροσβεστών.
>«Χειρουργικές επεμβάσεις» στην επετηρίδα του Οικονομικού Σώματος του Στρατού Ξηράς από το 2004 μέχρι σήμερα, προκειμένου να διατηρηθούν στην κορυφή δύο στενοί συγγενείς, ευνοούμενοι της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ, καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης, Βασίλης Οικονόμου, Αλέξανδρος
Αθανασιάδης και Βάσω Παπανδρέου. Επισημαίνουν πως η μεθοδολογία αυτή δημιουργεί τεχνητούς φραγμούς στην ανέλιξη άξιων αξιωματικών και οδηγεί σε παραιτήσεις δεκάδες αξιωματικούς του Οικονομικού Σώματος, ενώ ζητούν από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να καταθέσει στη Βουλή τους φακέλους των ανώτατων αξιωματικών του Οικονομικού Σώματος, οι οποίοι αποστρατεύθηκαν από το 2004 μέχρι σήμερα, καθώς κι εκείνων, οι οποίοι προήχθησαν ή διατηρήθηκαν.
>Για την κατάργηση του διοικητικού συμβουλίου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, που εξελέγη και συγκροτήθηκε σε Σώμα τον περασμένο Μάρτιο, και την αντικατάστασή του από Διοικούσα Επιτροπή «της αρεσκείας του υπουργού Υγείας», διαμαρτύρονται 18 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Γιώργο Φλωρίδη. Επερωτούν τον κ. Αβραμόπουλο «για τη βάναυσα αντιδημοκρατική απόφασή του να παύσει χωρίς αιτιολογία και επικαλούμενος νομοθεσία της μεταξικής περιόδου, το νομίμως εκλεγέν και συγκροτηθέν σε Σώμα διοικητικό συμβούλιο του ΠΙΣ».
>Οι καταναλωτές πληρώνουν ειδική εισφορά
ανακύκλωσης των χρησιμοποιούμενων λαμπτήρων και φωτιστικών φθορισμού, η οποία όμως δεν γίνεται, τονίζουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Β. Κεγκέρογλου, Δ. Βαρβαρίγος, Μ. Μπόλαρης, Μ. Τιμοσίδης, Γ. Αμορίδης, Γ. Πεταλωτής, Α. Κατσιφάρας, Μ. Καρχιμάκης και ερωτούν πού πάνε αυτά τα χρήματα. Εξηγούν ότι στους λαμπτήρες φθορισμού υπάρχει υδράργυρος που είναι ιδιαίτερα τοξικός. Για τον λόγο αυτό προβλέπεται ξεχωριστή φορολόγηση κατά την αγορά τους, 0,10? για κάθε λαμπτήρα και 0,5? για κάθε φωτιστικό, που αποσκοπεί στην ανακύκλωση, με ολοκληρωμένη διαχείριση από την Πολιτεία, των χρησιμοποιημένων λαμπτήρων και φωτιστικών φθορισμού. Τέτοιο πρόγραμμα όμως δεν εφαρμόζεται, παρά το γεγονός ότι εισπράττονται τα χρήματα από τους καταναλωτές κατά την αγορά του λαμπτήρα!
>Στο θέμα της προβληματικής λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων επανέρχεται ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης και παρατηρεί ότι παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Υγείας οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν καλύπτονται, ενώ τα νέα τμήματα, που προβλέπονται από τον Οργανισμό, δεν αναπτύσσονται. Με δύο άλλες, εξάλλου, ερωτήσεις του προς τους αρμόδιους υπουργούς ο κ. Κουβέλης αφενός μεν καταγγέλλει το γεγονός της
εμπρηστικής επίθεσης που σημειώθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες εναντίον της οικίας μέλους οικολογικής οργάνωσης που αγωνίζεται για την προστασία του περιβάλλοντος στην Γκιώνα, αφετέρου δε ζητά τη θέση της κυβέρνησης
αναφορικά με την πρόταση του ΔΣ του ΤΠΔΥ για τη λειτουργία του ταμείου και τη δυνατότητα καταβολής του εφάπαξ στους δικαιούχους.
>Να αναλάβει η κυβέρνηση το κόστος αλλαγής των αδειών οδήγησης προτείνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου. Αναφέρει ότι οι πολίτες που απευθύνονται στις κατά τόπους υπηρεσίες για αλλαγή των αδειών οδήγησής τους, αναγκάζονται να πληρώσουν 30 ευρώ για κάθε νέα άδεια, και θεωρεί άδικο να πληρώνουν το «χαράτσι» για την αλλαγή των αδειών που επιβάλλει η Πολιτεία.
>Σοβαρότατες ελλείψεις σε κλίνες Εντατικής Θεραπείας Παίδων και Νεογνών επισημαίνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Σκουλάς. Αναφέρει ότι για τα παιδιά οι κλίνες είναι μόλις πενήντα (50) για το σύνολο της χώρας, ενώ για τα νεογνά εκατόν πενήντα εννιά (159) με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν πληρότητα 100% ανά πάσα χρονική στιγμή, γεγονός που σημαίνει ότι για έκτακτα περιστατικά είναι πολύ δύσκολο να εξευρεθεί κρεβάτι.
>Την εργασιακή αποκατάσταση των εποχικών πυροσβεστών ζητεί ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Σκουλάκης. Όπως τονίζει, το θέμα της μονιμοποίησης των 5.500 εποχικών πυροσβεστών με δεδομένα τα τεράστια κενά που υπάρχουν στο Πυροσβεστικό Σώμα παραμένει εκκρεμές εδώ και πέντε χρόνια, παρά τις κατά καιρούς –προεκλογικές και μετεκλογικές– διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις της κυβέρνησης.
>Να προστατευθεί η οικοδομική δραστηριότητα, η πτώση της οποίας επιδεινώνει τα διαρκώς διογκούμενα προβλήματα του νομού Ροδόπης, ζητεί ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Πεταλωτής.
Αναφέρεται στον οικονομικό μαρασμό της περιοχής όπως μαρτυρούν η αποβιομηχάνιση, ο ανύπαρκτος τουρισμός, τα προβλήματα των αγροτών και των μικρομεσαίων επαγγελματιών, με αποτέλεσμα χιλιάδες οικογένειες του νομού να έρχονται καθημερινά αντιμέτωπες με ολοένα και πιο
οξυμμένα προβλήματα βιοπορισμού.
>Αν θα εκτελεστούν τα απαιτούμενα έργα στα χαρακτηρισμένα, από την Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, ως ακατάλληλα ή και επικίνδυνα λιμάνια της χώρας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή προσέγγιση των επιβατηγών – οχηματαγωγών πλοίων ερωτά τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρος Δρίτσας. Τον καλεί επίσης να απαντήσει πώς κατανεμήθηκε το ποσόν των 3 δισ. ευρώ του δανείου που συνήψε η κυβέρνηση το 2005 με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και σε ποια ακριβώς λιμενικά έργα ποιων λιμανιών της χώρας χρησιμοποιήθηκε. Ο κ. Δρίτσας ερωτά επίσης τον υπουργό Υγείας «με ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σταθερής κρατικής χρηματοδότησης και γενικότερης ενίσχυσης των δομών θα αποτρέψει την απειλούμενη κατάρρευση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης και την απειλούμενη διακοπή της χρηματοδότησής της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
>Σχετικά με την εκμίσθωση ξενοδοχειακών συγκροτημάτων του Ναυπλίου από την ΕΤΑ στην εταιρεία Αργολικός Ήλιος ζητούν απαντήσεις από τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης και Μιχάλης Παπαγιαννάκης. Αναφέρουν ότι η μισθώτρια ξενοδοχειακή εταιρεία σήμερα λειτουργεί και εκμεταλλεύεται τα δύο από τα τρία ξενοδοχειακά συγκροτήματα (Ξενία Παλλάς – σήμερα Nafplia Palace και Αμφιτρύων) ενώ το τρίτο ξενοδοχείο παραμένει ακόμα κλειστό εννέα και πλέον χρόνια μετά την υπογραφή της αρχικής σύμβασης και βρίσκεται σε άθλια κατάσταση χωρίς να έχουν γίνει οι εργασίες ανακαίνισης όπως προβλέπει η σύμβαση μίσθωσης. Επίσης, παρά τη σύμβαση μίσθωσης και παρότι η περιοχή της Ακροναυπλίας βρίσκεται σε αρχαιολογική Ζώνη Α΄ (πράγμα που αναφέρεται στη σύμβαση μίσθωσης), όπου απαγορεύεται η οποιαδήποτε νέα δόμηση, η ξενοδοχειακή εταιρεία έχει προβεί σε ανέγερση νέων κτιρίων στην Ακροναυπλία και στο ξενοδοχειακό συγκρότημα Nafplia Palace, δημιουργώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο νέους όρους και δεδομένα στη μισθωτική σχέση, τα οποία δεν υπήρχαν κατά τη διενέργεια του διαγωνισμού.
>«Χαμένος θησαυρός» είναι η αλληλογραφία στα Μεσόγεια της ανατολικής Αττικής, τονίζει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Οικονόμου, καθώς οι πόλεις της Ραφήνας, της Αρτέμιδας και του Πικερμίου καλύπτονται από μία μόνον μονάδα διανομής, η οποία αδυνατεί πλέον να καλύψει επαρκώς τον συνεχώς αυξανόμενο πληθυσμό των πόλεων αυτών. Ομοίως περιγράφει την κατάσταση στη Νέα Μάκρη, τα Γλυκά Νερά αλλά και τον Γέρακα, όπου από τους 10 υπαλλήλους μόνον οι τέσσερις είναι μόνιμοι, ενώ όλοι οι άλλοι εργάζονται συνήθως με συμβάσεις των έξι και οκτώ
μηνών.


Σχολιάστε εδώ