Ξεχασμένη στις αποθήκες η βοήθεια για την Παλαιστίνη

Tα αναπτυξιακά προγράμματα και οι φιλανθρωπικές δράσεις βρίσκονται ακόμη στον σχεδιασμό, έναν χρόνο αφότου έπεσαν για πρώτη φορά στο τραπέζι. Τα στελέχη της ΜΚΟ, που ήρθαν με τις καλύτερες περγαμηνές και ασφαλώς τους «ανάλογους» μισθούς, δεν ακολουθούν κοινή στρατηγική αλλά κοιτούν να εξασφαλίσουν την εύνοια του «τσάρου» των οικονομικών της Εκκλησίας Αντ. Ζαμπέλη, υποσκάπτοντας, όπως λένε στους διαδρόμους της Ιεράς Συνόδου, ακόμη και τον διευθύνοντα σύμβουλο της οργάνωσης και «ευεργέτη» τους, που τους εξασφάλισε μια δουλειά και έναν καλό μισθό, Κ. Δήμτσα. «Οι φωνές αμφισβήτησης για την ικανότητα του διευθύνοντος συμβούλου της οργάνωσης, να καταστήσει και πάλι την “Αλληλεγγύη” έναν μεγάλο φιλανθρωπικό οργανισμό, ακούγονται όχι μόνον από αρχιερείς αλλά και από τους ίδιους τους συνεργάτες του», λέει καλά πληροφορημένος Μητροπολίτης.
Η δυσφορία λέγεται ότι έχει φτάσει ακόμη και στα αυτιά του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, ο οποίος ακόμη όμως στηρίζει (;) τον διευθύνοντα σύμβουλο.
Όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τον κ. Ζαμπέλη, ο οποίος φέρεται να κρατάει τις αποστάσεις του για να μην επωμιστεί μέρος των ευθυνών από μια μελλοντική αποτυχία στη διοίκηση της ΜΚΟ. Η λογική της «υψηλής εποπτείας» είναι άλλωστε γνωστή τακτική που ακολούθησε ο κ. Ζαμπέλης.
Την εφάρμοσε αρχικά και επί Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου στην άλλη εταιρεία της Εκκλησίας, τη ΣΥΜΕΑΝ, φροντίζοντας να υποβαθμίσει το γεγονός ότι ήταν μέλος του ΔΣ για να μην τον «πάρουν τα σκάγια» όταν προέκυψαν οικονομικές ατασθαλίες στην εταιρεία. «Ακούγεται ότι ο κ. Ζαμπέλης, παρά τη συγγενική σχέση που φέρεται να έχει με τον διευθύνοντα σύμβουλο της «Αλληλεγγύης», κρατά τις αποστάσεις του και εποπτεύει αφʼ υψηλού τις ενέργειές του, με σκοπό να του τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια εάν ποτέ προκύψει πρόβλημα», λέει τεχνοκράτης που εργαζόταν μέχρι πρόσφατα στις οικονομικές υπηρεσίες της Εκκλησίας.
Αναμφισβήτητα, το κύρος της ΜΚΟ έχει πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη λυσσαλέα επίθεση που έχει δεχτεί από τα ΜΜΕ, από την εποχή ακόμη που ζούσε ο Μακαριστός Χριστόδουλος, και οι προσπάθειες που πρέπει να γίνουν είναι μεγάλες. «Αντί να κάνουν έργα για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου, των χορηγών που στήριζαν κάποτε τη ΜΚΟ και των υπουργείων που συνεργάζονταν μαζί της, επιδίδονται σε φιέστες με το εκδοτικό κατεστημένο για τα μοναστήρια του τόπου καταγωγής του Αρχιεπισκόπου», λέει χαρακτηριστικά Μητροπολίτης της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Ξεχασμένα στις αποθήκες
Η απραξία και η αδυναμία που χαρακτηρίζει τους μηχανισμούς της «Αλληλεγγύης» φαίνεται από την πιο σημαντική ενέργεια που έχει κάνει τον τελευταίο χρόνο: την ανθρωπιστική βοήθεια για την Παλαιστίνη. Παρά τους δεκάδες τόνους σε τρόφιμα, φάρμακα και εμφιαλωμένα νερά που κατάφεραν να συγκεντρώσουν οι Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος για να στείλουν στον λαό της Παλαιστίνης μέσω του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, η ανθρωπιστική βοήθεια παραμένει τόσους μήνες στις αποθήκες της οργάνωσης. Ο κίνδυνος μάλιστα να αλλοιωθούν από την πολύμηνη παραμονή τους είναι ορατός.
Μέχρι σήμερα από τους δεκάδες τόνους ανθρωπιστικού υλικού που έχει συγκεντρωθεί από την Εκκλησία της Ελλάδος με προορισμό την Παλαιστίνη, μόλις… 1.500 κιλά έχουν φτάσει στον προορισμό τους. Μέρος αυτού του ανθρωπιστικού υλικού λέγεται ότι έχει χρησιμοποιηθεί σε εγχώριες αποστολές της «Αλληλεγγύης» και όχι για τον σκοπό που συγκεντρώθηκαν.
Τελικά, πότε ακριβώς προβλέπεται να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στην Παλαιστίνη; Μήπως έχετε πληροφορίες ότι επίκειται η… ίδρυση παλαιστινιακού κράτους και δεν θα έχει ανάγκη τότε ο λαός της περιοχής;
Η αλήθεια είναι ότι αφού έγινε το πρώτο ξεκαθάρισμα με τις δεκάδες απολύσεις, η ΜΚΟ δείχνει ακόμη να αναζητεί τον βηματισμό της.
Οι υποσχέσεις για μεγαλεπήβολα προγράμματα και έργα βρίσκονται ακόμη στα λόγια και όλοι μαζί αναλώνονται σε πολύωρες συσκέψεις. Το μόνο που φρόντιζαν, από πολύ νωρίς φυσικά, να κάνουν τα νέα στελέχη
–αφού απομάκρυναν δεκάδες άλλους που ήταν επιλογές του Μακαριστού Χριστόδουλου– ήταν να τακτοποιήσουν τους παχυλούς μισθούς τους.
Οι κακές γλώσσες λένε εξάλλου ότι εάν αθροιστούν οι αποδοχές δύο χαμηλόβαθμων συνεργατών του κ. Δήμτσα (π.χ. μιας γραμματέως και μιας λογίστριας) προκύπτει ο μισθός 10 νέων παιδιών της γενιάς των 700 ευρώ».
«Πάντως ο κ. Δήμτσας», λέει κληρικός που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα, «ακούγεται ότι κάνει κινήσεις για να απογαλακτιστεί και ο ίδιος από την ομάδα “Ζ” (σ.σ. όπως ειρωνικά αποκαλούνται οι συνεργάτες του κ. Ζαμπέλη)». Το ευτράπελο σε όλη την ιστορία φυσικά είναι ότι δεν υπάρχει ουδεμία εμπιστοσύνη από κανέναν στον στενό κύκλο του Αρχιεπισκόπου.
«Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων εποπτεύει τις κινήσεις του κ. Ζαμπέλη, ο κ. Ζαμπέλης έχει βάλει τους δικούς του ανθρώπους να ελέγχουν τις ενέργειες του κ. Δήμτσα και όλοι μαζί, ιδιαίτερα για τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων που θα αντλήσει η Εκκλησία, θα εποπτεύονται από μία νέα επιτροπή που όρισε ο Αρχιεπίσκοπος και η Ιερά Σύνοδος για να εξασφαλίσει ότι όλα θα γίνουν με το γράμμα του νόμου», λέει «Χριστοδουλικός» Μητροπολίτης.


Σχολιάστε εδώ