Νόμιμοι οι χαρακτηρισμοί «επίορκος» και «Καραγκιόζης» για δικαστικό λειτουργό!

Άλλη μια καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η Ελλάδα παραβίασε το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης της δημοσιογράφου Αλεξάνδρας Κατράμη και καταδίκασε τη χώρα να της καταβάλει αποζημίωση 7.000 ευρώ και κάλυψη δικαστικών εξόδων άλλα 3.000 ευρώ στη δημοσιογράφο όπως αναφέρεται αναλυτικά στο μπλογκ elawyer.blogspot. com. Η απόφαση αυτή ίσως ανοίγει τον δρόμο για τον επανακαθορισμό του περιεχομένου των αγωγών, καθώς επί της ουσίας το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ακόμη και αν θεωρεί υπερβολικές τις κρίσεις, δικαιώνει τη δημοσιογράφο, διότι πλαισιώνουν αληθινά γεγονότα!
Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Κατράμη κατά Ελλάδας (6/12/2007), οι χαρακτηρισμοί ενός ανακριτή ως «επίορκου» και «Καραγκιόζη» μπορεί να είναι υπερβολικοί, αλλά αποτελούν θεμιτές αξιολογικές κρίσεις, εν όψει του ιδιαίτερου ρόλου του Τύπου ως watchdog της δημόσιας ζωής.
Η δημοσιογράφος χαρακτήρισε σε ένα άρθρο της ως «επίορκο» και «Καραγκιόζη» έναν ανακριτή, για τις πλημμέλειές του στη σχετική έρευνα που αφορούσε τροχαίο της αδελφής της. Ο ανακριτής έκανε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση κατά της δημοσιογράφου και το ελληνικό δικαστήριο την καταδίκασε σε 20 μήνες φυλάκιση. Στο Εφετείο, η δημοσιογράφος είπε ότι τα πραγματικά περιστατικά που ανέφερε ήταν αληθή, ενώ οι χαρακτηρισμοί «επίορκος» και «Καραγκιόζης» ήταν αξιολογικές κρίσεις. Το Εφετείο την καταδίκασε. Στη συνέχεια προσέφυγε στον Άρειο Πάγο, ο οποίος ξανάστειλε την απόφαση στο Εφετείο ως μη επαρκώς αιτιολογημένη. Το Εφετείο αναγνώρισε ότι τα περιστατικά που ανέφερε στο άρθρο δεν ήταν ψευδή, αλλά οι όροι «επίορκος» και «Καραγκιόζης» αποτελούσαν προσβολή της προσωπικότητας του ανακριτή. Η δημοσιογράφος προσέφυγε και πάλι στον Άρειο Πάγο, ο οποίος απέρριψε την αίτησή της και στη συνέχεια προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η σημαντική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έχει ως εξής: «Το Δικαστήριο φρονεί ότι οι εκφράσεις ”επίορκος” και ”Καραγκιόζης” είναι, µάλλον, αξιολογικές κρίσεις, οι οποίες δεν επιδέχονται απόδειξη και δεν εµπίπτουν στην κατηγορία γεγονότων δυναµένων να αποδειχθούν. Στο σηµείο αυτό, το Δικαστήριο σηµειώνει ότι τα εθνικά δικαστήρια δεν προέβησαν στον διαχωρισµό µεταξύ ”πραγµατικών γεγονότων” και ”αξιολογικών κρίσεων”, αλλά εξήτασαν µόνον εάν οι χρησιµοποιηθείσες από την προσφεύγουσα εκφράσεις ήταν ικανές να προσβάλουν την τιµή και την υπόληψη του µηνυτή.
Ειδικότερα, µε την απόφαση 7092/ 2004, το Εφετείο Αθηνών ανεγνώρισε µεν ότι τα αναφερόµενα στο εν λόγω δηµοσίευµα γεγονότα, στα οποία βασίσθηκαν οι επίµαχες εκφράσεις, δεν ήταν ψευδή και δεν συνιστούσαν συκοφαντική δυσφήµιση. Αφετέρου, το Εφετείο έκρινε ότι οι εκφράσεις ”επίορκος” και ”Καραγκιόζης” ήταν άκρως προσβλητικές και εκδήλωναν περιφρόνηση και αµφισβήτηση της ηθικής, κοινωνικής και επαγγελµατικής αξίας του µηνυτή, για να καταλήξει ότι στόχος της προσφευγούσης ήταν να προσβάλει την τιµή και την υπόληψη του ενάγοντος, στόχος ο οποίος επετεύχθη.
Ωστόσο, ένα τέτοιο σκεπτικό, το οποίο επικύρωσε στη συνέχεια ο Άρειος Πάγος, αποσυνδέει πλήρως τον προδήλως υπερβολικό τόνο των επιδίκων εκφράσεων από το πλαίσιο της υποθέσεως, δηλαδή από τα αληθή γεγονότα τα οποία αναφέρονταν στο δηµοσίευµα και έθεταν υπό αµφισβήτηση την ηθική και τις επαγγελµατικές ικανότητες του μηνυτή».
Νομάρχης ζητάει 150.000 ευρώ
από μπλόγκερ
Επίσης στο μπλογκ http://elawyer. blogspot.com., στο οποίο αναρτήθηκε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Κατράμη κατά Ελλάδας, αλλά και στο http://www.datpro.gr/ υπάρχει η αναφορά για την κατάθεση αγωγής για συκοφαντική δυσφήμιση, μέσω του Internet, από νομάρχη εναντίον ενός μπλόγκερ, πρώην υπαλλήλου της νομαρχίας. Ο νομάρχης ζητά με την αγωγή του να του καταβληθεί το ποσό των 150.000, ζητώντας δηλαδή αναλογική εφαρμογή του νόμου, παραλληλίζοντας προφανώς τo μπλογκ με «ραδιοφωνικό σταθμό με δικτύωση σε περισσότερους νομούς».
Ο μάρτυρας Στέλιος Κούλογλου και δημιουργός του www.tvxs.gr, έχει ήδη καταθέσει στην υπόθεση αυτή ότι «είναι εκτός πραγματικότητας να εφαρμοστεί ο νόμος Περί Τύπου και στα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης». «Το διαδίκτυο λειτουργεί με άλλους όρους και ιδίως στα μπλογκ δεν μπορεί να γίνει λόγος για μίνιμουμ αποζημιώσεων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, δεδομένου ότι μιλάμε για τη δημοσιογραφία των πολιτών και όχι τη δημοσιογραφία των μεγάλων εκδοτικών συγκροτημάτων» αναφέρει ο Σ. Κούλογλου.


Σχολιάστε εδώ