Να μη βρεθούμε ρημαγμένοι

Ο Πρόεδρος στη διάρκεια της συνάντησης δεν περιορίστηκε στα τυπικά, άλλωστε συνηθίζει να υπερβαίνει το πρωτόκολλο και να τοποθετείται ευθέως για ζητήματα της επικαιρότητας, με τοποθετήσεις μάλιστα που είναι ταυτόχρονα πολύτιμες διδαχές, ενώ αποτελούν και ευδιάκριτα μηνύματα προς ορισμένες κατευθύνσεις…

Κατά τη συνάντηση της Πέμπτης, ο Κάρ. Παπούλιας κατʼ αρχάς ευθαρσώς τόνισε ότι η ψυχή του ήταν έξω απʼ το προεδρικό μέγαρο, με τους απεργούς, με τον λαό, για να μην πληρώνουν την οικονομική κρίση εκείνοι που δεν ευθύνονται γιʼ αυτήν.

Αλλά ο Πρόεδρος προέβη σε μια κατά την εκτίμησή μας πολυσήμαντη τοποθέτηση, με αναφορά τόσο στην οικονομική κρίση όσο και στις εξελίξεις στα εθνικά θέματα, ένα ζήτημα που πάντοτε τον ενδιαφέρει, τον συγκινεί και το οποίο θεωρεί άμεσης προτεραιότητας.

Συγκεκριμένα κατά τη συζήτηση περί της κρίσης ο Πρόεδρος τόνισε:

– Κάποια στιγμή η κρίση θα περάσει. Πρέπει όμως να είμαστε όλοι μαζί, ενωμένοι, για να μη βρει τη χώρα και τον λαό μας ρημαγμένους, αφού μάλιστα εκτός απʼ την κρίση στην οικονομία υπάρχουν και εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα.

Είναι εμφανές, ότι ο Κάρ. Παπούλιας αφενός έστειλε ένα μήνυμα αισιοδοξίας για το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης, αλλά ταυτόχρονα και μήνυμα εγρήγορσης για τα εθνικά θέματα.

Αλλά ο Πρόεδρος έκανε επίσης και βαρυσήμαντες τοποθετήσεις για τα μείζονα θέματα της δημοσιογραφίας, του ρόλου και του τρόπου λειτουργίας των ΜΜΕ, γενικότερα της ενημέρωσης, θέματα που άπτονται της λειτουργίας της δημοκρατίας και των θεσμών.

Συγκεκριμένα:

– Τόνισε την ανάγκη «επιστροφής στην ενημέρωση».

– Επεσήμανε ότι κυρίως τα κανάλια «επιλέγουν ποια κόμματα και ποιους πολιτικούς θα προβάλλουν», καθώς και ότι «κυρίαρχο συμφέρον τους είναι η πολιτική επιρροή». Έτσι εμμέσως πλην σαφώς έκανε αναφορά στο μείζον ζήτημα των παρεμβάσεων των ΜΜΕ και ιδίως των καναλιών στην πολιτική και στις παρενέργειες που έχουν τέτοιες κινήσεις στη λειτουργία της δημοκρατίας, που μάλιστα ορισμένες φορές φτάνουν μέχρι του σημείου να θέλουν να ανεβάζουν και να κατεβάζουν κυβερνήσεις!

– Σημείωσε ότι πολλές φορές ο δημοσιογράφος είναι το τελευταίο καταφύγιο του πολίτη, όμως πρόσθεσε «κάποιες φορές ξεπερνιούνται κάποια όρια», αν και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αποτελούν εξαιρέσεις και «πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις»…

– Εξέφρασε την αντίθεσή του σε μεθοδεύσεις εθελουσίας εξόδου, που εξελίσσονται στον χώρο των ΜΜΕ (σαφής η αναφορά στα συμβαίνοντα στον Alpha)…

– Με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο τόνισε την αντίθεσή του στην ανωνυμία των δημοσιογραφικών μπλογκ, σημειώνοντας, όταν η συζήτηση έφτασε στις νέες μορφές ενημέρωσης και ειδικότερα στα μπλογκ, ότι «η δημοσιογραφία είναι υπεύθυνη στάση».

– Συζήτησε επίσης και ένα άλλο σοβαρό ζήτημα που προέκυψε το τελευταίο διάστημα, δηλαδή τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον και ΜΜΕ, καθώς και τις προκηρύξεις που στοχοποιούν και ανθρώπους των ΜΜΕ…


Σχολιάστε εδώ