Να μη βιαστούν να φύγουν οι γυναίκες εργαζόμενες στο Δημόσιο

Έκκληση προς τις εργαζόμενες γυναίκες στο Δημόσιο κάνει ο Σπύρος Παπασπύρος. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ τους λέει να μη βιαστούν να αποχωρήσουν από την εργασία τους με πρόωρη σύνταξη, υπό τον φόβο αιφνίδιων αλλαγών στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Σήμερα, 100.000 εργαζόμενες γυναίκες στο Δημόσιο έχουν θεμελιώσει δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης αλλά δεν έδειχναν διατεθειμένες να φύγουν. Ο κ. Παπασπύρος τονίζει χαρακτηριστικά πως «οι λανθασμένοι κυβερνητικοί χειρισμοί και ο πανικός, που έχει προκληθεί, στην πραγματικότητα δεν έχουν… πόδια» και αποδίδει σοβαρές ευθύνες για την πορεία της υπόθεσης, που οδήγησαν στη δικαστική απόφαση για εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών.
Η έκκληση του κ. Παπασπύρου στηρίζεται στο γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης αφενός, θα είναι πολύμηνες και αφετέρου, ο τρόπος με τον οποίο θα προσαρμοστεί το ελληνικό Δίκαιο θα είναι επιλογή της κυβέρνησης και επισημαίνει ότι από την έκδοση της απόφασης μέχρι την όποια τελική εφαρμογή έχουμε δύο στοιχεία:
α) Μια νέα χρονική διάρκεια πολιτικής διαπραγμάτευσης, τουλάχιστον ενός δωδεκάμηνου ακόμα, που θα είναι το θέμα προς συζήτηση.
β) Ό,τι κι αν γίνει, θα γίνει με απόφαση της κυβέρνησης, δηλαδή η προσαρμογή του ελληνικού Δικαίου στην απόφαση είναι επιλογή της κυβέρνησης. Εκεί υπάρχουν πολλές λύσεις.
Γιατί δεν έχουμε καμιά ρητή απόφαση που θα λέει αυξήσεις στα όρια ηλικίας των γυναικών.
Συνεπώς για τον χρόνο αυτό ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ τονίζει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να οδηγηθεί κάποιος σε πρόωρη συνταξιοδότηση, να «κλειδώσει» τη ζωή του με μια χαμηλή σύνταξη, να δημιουργήσει επιπτώσεις στα ήδη βεβαρημένα Ταμεία, στα Ταμεία που βρίσκονται στο «κόκκινο» και που η κρίση μπορεί να τα οδηγήσει να περάσουν και το «κόκκινο» και καταλήγει: «Πρέπει να οδηγηθούμε σε λύσεις που να μη θίγουν ασφαλιστικά δικαιώματα και δεν ανατρέπουν προγραμματισμούς ζωής».


Σχολιάστε εδώ