Νέο κέντρο εξουσίας στο ΠΑΣΟΚ

Η ανησυχία τους εστιάζεται στην εκτίμηση ότι οι άνθρωποι που συγκροτούν τον πυρήνα αυτό θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά της κυβέρνησης που θα σχηματίσει ο κ. Παπανδρέου και θα δράσουν ως «Ηρακλειδείς» στην περίπτωση που εκείνος αποτύχει και αρχίσουν οι κλυδωνισμοί στο κόμμα.
Ωστόσο, όλα αυτά τα στελέχη μιλούν κατʼ ιδίαν και πίσω από κλειστές πόρτες, καθώς φοβούνται ότι μέσα στο κλίμα πολιτικής ευφορίας που επικρατεί θα προκαλέσουν τη δυσφορία των ψηφοφόρων και πιθανότατα την οργή του αρχηγού.
Την «ομάδα κρούσης», σύμφωνα με τις πληροφορίες, συγκροτούν σε πρώτο επίπεδο οι Γ. Ραγκούσης, Ν. Αθανασάκης, Δ. Ρέππας και Ρ. Σπυρόπουλος, ενώ σημαντικό ρόλο φαίνεται ότι έχουν ακόμη οι Στ. Λαμπρινίδης, Ν. Κοτζιάς, Μ. Κοππά, ο σύζυγός της Ν. Φελέκης και ο Χ. Παμπούκης.
Εκτός της προνομιούχου αυτής ομάδας έχει βρεθεί τελευταία ο Χρ. Παπουτσής και όσα στελέχη είναι της επιρροής του, όπως η Μαριλένα Ξενογιαννακοπούλου ο Μιχ. Καρχιμάκης, Γ. Παναγιωτακόπουλος κ.ά., που τον στήριξαν αποφασιστικά –ειδικά ο πρώτος– τα προηγούμενα χρόνια. Αλλά και για τον Γ. Παπακωνσταντίνου οι προοπτικές δεν είναι, λέγεται, και τόσο ευοίωνες: Μπορεί τώρα να ασκεί καθήκοντα εκπροσώπου Τύπου, αλλά στην κυβέρνηση θα του ανατεθεί σχετικά χαμηλό πόστο.
Την ίδια ώρα, όσα στελέχη ανησυχούν βλέποντας πώς διαμορφώνεται η κατάσταση, πρώτον δεν μπορούν να βρουν μια κοινή συνισταμένη και να συνεννοηθούν και δεύτερον αποφεύγουν να τοποθετηθούν δημόσια για να μην υποστούν τις κυρώσεις του κ. Παπανδρέου. Καθένας από αυτούς κινείται αυτόνομα και επιχειρεί να προωθήσει τις προσωπικές του φιλοδοξίες.
Έτσι, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και Άννα Διαμαντοπούλου, παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από τρίτους να γεφυρωθεί το μεταξύ τους χάσμα, εξακολουθούν να μη μιλάνε, πόσω μάλλον να συντονίζουν τις προσπάθειές τους. Από την άλλη, ο Θεόδωρος Πάγκαλος και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχουν ο καθένας το δικό του τροπάριο, μάλιστα ο δεύτερος εμφανίζεται με… ύφος χιλίων καρδιναλίων, προκαλώντας την ενόχληση αρκετών στελεχών.
Ενδεικτικό του… σιωπητηρίου που έχει άτυπα επιβληθεί στο κόμμα είναι και το ότι τον τελευταίο μήνα όλα ανεξαιρέτως τα στελέχη «φιλτράρουν» όλες τις δηλώσεις και συνεντεύξεις ούτως ώστε να μην υπάρχει καμιά αιχμή που θα μπορούσε να παρεξηγηθεί από τα… κεντρικά. Ορισμένοι μάλιστα ζητούν από τους δημοσιογράφους να μην τους κάνουν ερωτήσεις για θέματα που είναι «ταμπού» για την ηγεσία του κόμματος. Άπαντες απέφυγαν επιμελώς να πουν οτιδήποτε –δημόσια τουλάχιστον– για την αλλαγή γραμμής του Συγκροτήματος Λαμπράκη, αν και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι στην υπόθεση αυτή δεν υπήρξε υποχώρηση του Γ. Παπανδρέου, αλλά πρόκειται για μια κίνηση προσέγγισης από πλευράς του κ. Λαμπράκη, καθώς βλέπει ότι το ΠΑΣΟΚ κερδίζει τις εκλογές.


Σχολιάστε εδώ