«Μάχη» FIFA – ΟΥΕΦΑ και ΕΕ για ξένους και «κοινοτικούς» ποδοσφαιριστές

Αιτία η ανυποχώρητη και εν πολλοίς αδιάλλακτη στάση της E.E. για τα συμβατικά δικαιώματα, με αιχμή την ελεύθερη διακίνηση προσώπων και την χωρίς αριθμητικούς περιορισμούς εργαζομένων στο πλαίσιο των κρατών μελών. Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η περίφημη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το 1995 στην υπόθεση Μπόσμαν, που αυτομάτως δημιούργησε νέο status. Όλοι ξέρουμε τι συμβαίνει σήμερα, στην ευρωπαϊκή ήπειρο, με τον ανεξέλεγκτο αριθμό «κοινοτικών» παικτών, που έχουν την ευκαιρία να εργάζονται σε οποιαδήποτε ομάδα, αρκεί βεβαίως να τηρούνται οι στοιχειώδεις συμβατικές υποχρεώσεις από τις εταιρείες αθλητικού θεάματος.
Τώρα κατά πόσον είναι γνήσια τα συμβόλαια και αν τηρούνται από τους επαγγελματικούς συλλόγους, είναι μια ιστορία που προκαλεί μειδιάματα, αν όχι ακατάσχετο γέλιο. Το πιο σοβαρό όμως πρόβλημα που έχει ανακύψει είναι η σταδιακή αποεθνικοποίηση του αθλήματος, αφού αδυνατούν οι χώρες πλέον να συγκροτήσουν αξιόπιστες αντιπροσωπευτικές ομάδες για τις μεγάλες διοργανώσεις, ακόμα και για τα εσωτερικά πρωταθλήματα, εκδηλώσεις που συνιστούν κοινωνική δραστηριότητα και άρα κοινωνικό αγαθό, που δεν μπορεί να εκλείψει εξαιτίας της ανεξέλεγκτης παρουσίας χιλιάδων «εισαγόμενων μισθοφόρων». Η πίεση της παγκόσμιας ομοσπονδίας και της ΔΟΕ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση έφερε ένα πρώτο αποτέλεσμα με την αναγνώριση το 2007 του σημαντικού κοινωνικού ρόλου του αθλητισμού στη «Λευκή Βίβλο». Για τους περιορισμούς ως προς τον αριθμό –και όχι την εθνικότητα– βρίσκεται σε εξέλιξη μια τεράστια κόντρα ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Ο Σεπ Μπλάτερ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, παρουσία εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την αμέσως επομένη ημέρα των ευρωεκλογών στις Βρυξέλλες, στις 8 Ιουνίου 2009, για να ξεκαθαριστεί το καθεστώς που πρέπει να ισχύει για τους αλλοδαπούς που μετέχουν στις επαγγελματικές ομάδες, χωρίς να στερούνται οι Εθνικές ομάδες των χωρών τους γηγενείς έμπειρους ποδοσφαιριστές. Ειδικότερα, η FIFA θα προτείνει η κάθε ομάδα να μπορεί να μετάσχει στα εσωτερικά, αλλά και στα διασυλλογικά πρωταθλήματα (Τσάμπιονς Λιγκ κ.λπ.) με έξι διεθνείς ημεδαπούς ποδοσφαιριστές και πέντε ξένους. Υπάρχει δηλαδή μια λογική στην πρόταση Μπλάτερ.
Στο σχέδιο, ωστόσο, αντιδρούν σθεναρά η ΟΥΕΦΑ του Μισέλ Πλατινί και οι ποδοσφαιρικές εταιρείες που έχουν επενδύσει σε διάσημα ονόματα από την Ευρώπη, τη Βραζιλία, την Αργεντινή, την Αφρική…
Όσο για τη χώρα μας, το ποσοστό συμμετοχής των ξένων στο ελληνικό Πρωτάθλημα μόλις που ξεπέρασε το 40%. Να τα εκατοστίσουμε…


Σχολιάστε εδώ