Κάτω τα χέρια από τις προσφυγικές πολυκατοικίες
Όπως αναφέρουν φορείς και παράγοντες της περιοχής, οι προσφυγικές πολυκατοικίες κρίθηκαν διατηρητέες για συγκεκριμένους λόγους, οι οποίοι δεν συνάδουν με εμπορικές χρήσεις και δραστηριότητες και γι’ αυτό η συμφωνία με το ΤΕΕ είναι απαράδεκτη.
Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι ο χώρος αυτός δεν ανήκει στον δήμο αλλά στην ΚΕΔ, συνεπώς δεν έχει δικαίωμα ο δήμος να ανταλλάσσει τα κτίρια ή να τα διαχειρίζεται. Δηλαδή ο δήμαρχος Αθήνας, αν ισχύει αυτή η παράμετρος, έκανε συμφωνία με… ξένα κόλλυβα!
Πάντως η ανακοίνωση του προέδρου του ΤΕΕ για στέγαση υπηρεσιών του επιμελητηρίου στις πολυκατοικίες ελάχιστους έπεισε. Ο Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κέντρου Αμπελοκήπων τις χαρακτήρισε άστοχες, ενώ η Αριστερά Οικολογική Συμπαράταξη τονίζει ότι πίσω από τις εξαγγελίες… κρύβεται η εμπορική εκμετάλλευσή τους.
Και οι δύο φορείς επισημαίνουν ότι στις προσφυγικές πολυκατοικίες πρέπει να γίνουν:
• Δημόσιος ξενώνας για συγγενείς των ασθενών του αντικαρκινικού νοσοκομείου Άγιος Σάββας.
• Δημόσιος ξενώνας για τις κακοποιημένες γυναίκες.
• Δημόσιος ξενώνας για άστεγους και άπορους μετανάστες.
• Μουσείο της ιστορίας των προσφύγων και μουσείο Εθνικής Αντίστασης.
• Χώροι για πολιτιστικές εκδηλώσεις.
• Να εξασφαλιστεί η παραμονή στα διαμερίσματά τους όσων ιδιοκτητών προσφύγων συνεχίζουν να διαμένουν στις Προσφυγικές, κόντρα στις πολύπλευρες απαράδεκτες πιέσεις της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ). (Σ.σ.: Άλλη μια ένδειξη για τον πραγματικό ιδιοκτήτη των πολυκατοικιών.)
Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα των πολυκατοικιών αυτών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κέντρου Αμπελοκήπων επισημαίνει:
«Οι προσφυγικές πολυκατοικίες εντάσσονται στη θεσμοθετημένη από το ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας περιοχή ανάπλασης των Κουντουριώτικων, που ξεκινά από τον περιφερειακό του Λυκαβηττού και φτάνει μέχρι την οδό Κεδρινού. Γι’ αυτό επιμένουμε στη σύνταξη συνολικής μελέτης ανάπλασης για την περιοχή των Κουντουριώτικων σύμφωνα με τις διατάξεις για τις αναπλάσεις του Ν. 2508/97, που είναι υποχρέωση της Πολιτείας, και στην τήρηση των συμμετοχικών διαδικασιών που προβλέπονται από τον νόμο. Δυστυχώς όμως, ο αρμόδιος υπουργός κ. Σουφλιάς ”κωφεύει” στις επανειλημμένες αιτήσεις μας για έκδοση της απόφασης των προδιαγραφών για τις μελέτες ανάπλασης που προβλέπει ο νόμος. Αντί γι’ αυτό βλέπουμε εναγώνιες προσπάθειες να δημιουργήσουν τετελεσμένα, το ΥΠΕΧΩΔΕ και ο δήμος, για τον χαρακτήρα της περιοχής. Σε αυτήν τη λογική, χωρίς τήρηση της νομοθεσίας για τις αναπλάσεις, εντάσσεται τόσο το σκέλος της λεγόμενης ”διπλής ανάπλασης” που αφορά στον χώρο του παλιού γηπέδου, που προβλέπει τη δημιουργία ενός τεράστιου πολυώροφου υπόγειου χώρου στάθμευσης σε μια κορεσμένη λεωφόρο, όσο και η υπογειοποίηση της Αλεξάνδρας, έργα που, κατά τη γνώμη μας, θα υποβαθμίσουν την περιοχή. Τα κονδύλια που θα δοθούν για την υπογειοποίηση, επαρκούν για την πραγματική ανάπλαση ολόκληρης της περιοχής. Μόνο η μελέτη της υπογειοποίησης προϋπολογίζεται της τάξης του 1,2 εκατ. ευρώ».
Κατά συνέπεια οι εξαγγελίες Κακλαμάνη – Αλαβάνου μάλλον προβληματισμό δημιούργησαν στον κόσμο παρά ικανοποίηση. Μήπως τελικά θα πρέπει να υιοθετηθούν λύσεις που, εκτός του δήμου και του ΤΕΕ, θα ικανοποιούν και τους πολίτες;