Θέλουν προσύμφωνο λύσης το φθινόπωρο και λύση ως την άνοιξη του 2010…

Σε κάθε περίπτωση, τα Ηνωμένα Έθνη, με τη στήριξη των Αγγλοαμερικανών, προετοιμάζουν την επιδιαιτησία. Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ έχουν συγκεντρώσει τις διαφωνίες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων στις συνομιλίες και εργάζονται για να προσφέρουν συμβιβαστικές προτάσεις στη λογική της επιδιαιτησίας. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαμπατσάν είπε την περασμένη Τρίτη στις Βρυξέλλες ότι εάν γίνει το Σχέδιο Ανάν δεκτό τώρα, το Κυπριακό θα επιλυθεί και ότι αφενός ο διάλογος δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα, αφετέρου θα πρέπει, εκεί όπου υπάρχουν διαφωνίες, να επέμβουν τα Ηνωμένα Έθνη και να δώσουν λύσεις. Δηλαδή να εφαρμοστεί η επιδιαιτησία, η οποία σιωπηρώς άρχισε να εφαρμόζεται.

Οι «εκλογές» στα Κατεχόμενα
Οι λεγόμενες εκλογές στα Κατεχόμενα είναι καθοριστικές. Γι’ αυτό, την περασμένη Παρασκευή, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έσπευσε στο Παρίσι για να συναντήσει τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, με σκοπό να αποκτήσει εξωτερικό στήριγμα, καθότι το κόμμα του Ντερβίς Έρογλου φαίνεται μέχρι στιγμής να κερδίζει τις λεγόμενες βουλευτικές εκλογές του ψευδοκράτους, που είναι προγραμματισμένες για την Κυριακή του Πάσχα. Εάν όντως κερδίσει τις εκλογές ο Έρογλου, θα θέσει τα θεμέλια για την προεδρία του ψευδοκράτους τον Φεβρουάριο του 2010. Βρετανοί και Αμερικανοί θεωρούν ότι η επίλυση του Κυπριακού θα γίνει δυσκολότερη με τον Έρογλου στην εξουσία των Κατεχομένων, για δύο λόγους: α) Έχει σκληρότερες θέσεις από εκείνες του Ταλάτ, τουλάχιστον ως προς τον πολιτικό του λόγο. β) Δεν θα έχει τη χημεία που έχει ο Ταλάτ με τον Χριστόφια.

Ομολογία Μπαμπατσάν
Η αλήθεια όμως είναι ότι και ο Ταλάτ και ο Έρογλου τίποτε δεν μπορούν να πράξουν, εάν δεν έχουν τη σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας. Η γνώμη της Άγκυρας στο Κυπριακό είναι σαφής και διατυπώθηκε στις Βρυξέλλες, την Τρίτη το βράδυ, από τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αλί Μπαμπατσάν: Εάν γίνει δεκτό το Σχέδιο Ανάν, είπε, θα ανταλλαγούν πρεσβείες μεταξύ Κύπρου – Τουρκίας και θα αρχίσει η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, για να εφαρμοστούν οι εγγυήσεις του ’60 που περιλαμβάνουν και τα εγγυητικά δικαιώματα και τις μονομερείς επεμβάσεις.

Το προσύμφωνο
Μέχρι τις λεγόμενες προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου, διαμεσολαβητής στα Κατεχόμενα θα είναι ο κ. Ταλάτ, παρότι εάν χάσει τις εκλογές, θα τελεί υπό την πίεση του Έρογλου, ο οποίος αναμένεται να γίνει «πρωθυπουργός» συμμαχώντας με τον Σερντάρ Ντενκτάς. Όπως είχε γράψει το «ΠΑΡΟΝ» και επιβεβαιώθηκε και από δημοσιεύματα στον κυπριακό Τύπο, οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί θα επιδιώξουν από τον Μάιο ως το Σεπτέμβριο να περάσουν στη δεύτερη φάση των συνομιλιών, με την προσδοκία να γίνει και παζάρεμα επί των διαφόρων πτυχών του προβλήματος. Σύμφωνα με τους τελευταίους βρετανικούς σχεδιασμούς, το φθινόπωρο, και πάντως πριν από το τέλος του έτους, σχεδιάσουν να παρουσιαστεί από τους Χριστόφια και Ταλάτ ένα προσύμφωνο λύσης. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, θα στηριχθεί ο κ. Ταλάτ, εν όψει των δικών του «προεδρικών εκλογών», και θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις κλεισίματος του Κυπριακού ως την άνοιξη του 2010.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα βρεθεί σε δύσκολη θέση διότι, εάν δεν υπογράψει κάτι με τον κ. Ταλάτ, θα κατηγορηθεί ότι τον εγκαταλείπει στην πιο κρίσιμη καμπή και ότι θα εφαρμοστεί το ανατρεπτικό σενάριο του 2003. Όταν δηλαδή έχασε τις προεδρικές εκλογές του 2003 ο Γλαύκος Κληρίδης από τον Τάσσο Παπαδόπουλο και εν συνεχεία το 2004 δεν αποδέχθηκε το Σχέδιο Ανάν. Τότε ο Κληρίδης και ο άλλος πρώην Πρόεδρος Γιώργος Βασιλείου υποστήριζαν ότι χρειάζονταν άλλοι 16 μήνες για τη λύση του Κυπριακού.
Ήδη, ο Πρόεδρος Χριστόφιας υποστηρίζει ανοικτά την επιλογή Ταλάτ εν όψει εκλογών στα Κατεχόμενα, διότι όπως ισχυρίζεται, εάν δεν λύσει μαζί του το Κυπριακό, ως πρώην σύντροφοι που είναι, με ποιον θα το λύσει.

Το Σχέδιο Ανάν
Το ζητούμενο δεν είναι αν θα λυθεί το Κυπριακό, αλλά πώς. Μέχρι στιγμής η βάση των συνομιλιών είναι το Σχέδιο Ανάν, με τους Τουρκοκύπριους και την Άγκυρα να παίρνουν θέσεις πέραν των διατάξεων του Σχεδίου, για να επιτύχουν μέσω του διπλωματικού παζαριού τουλάχιστον όσα αυτό περιελάμβανε.


Σχολιάστε εδώ