Η «ΚΑΡΤΑ ΦΙΛΑΘΛΟΥ» ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΑΣΠΙΔΑ ΣΤΗ ΒΙΑ;
Δεν είναι λίγοι αυτοί που συνδέουν τα «τεκταινόμενα» με όσα συμβαίνουν στην κοινωνία λόγω της σοβαρής οικονομικής κρίσης. Μπορεί να υπάρχει κάποιο ποσοστό… μεταφερόμενης λαϊκής δυσαρέσκειας στα γήπεδα, αλλά δεν είναι η βασική αιτία της παρατηρούμενης έκρηξης.
Οι γνωρίζοντες τους λόγους της «επιστροφής» της μάστιγας από το φθινόπωρο, εκτιμούν ότι βασική αιτία ήταν η αποτυχία εφαρμογής των μέτρων πρόληψης και καταστολής του φαινομένου. Ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχει περιοριστεί σημαντικά αυτή η αθλιότητα, στην Ελλάδα επιχειρείται, χρόνια τώρα, με αυτοσχεδιασμούς, αποσπασματικές νομοθετικές ρυθμίσεις και ευκαιριακές επιλογές των Αρχών να αντιμετωπιστεί ένα ζήτημα που
απειλεί ακόμα και τη σωματική ακεραιότητα αθλουμένων, θεατών και άλλων εμπλεκομένων στις διοργανώσεις.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ειδικής Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας, που συντονίζεται από την ΕΛ.ΑΣ., παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων κατά 10% στην τρέχουσα σεζόν, ενώ δεν έχουμε φτάσει στα παιχνίδια πλέι-οφ. Το κακό άρχισε με την προ ετών νομοθετική παρέμβαση του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Λιάνη, που απαγόρευε τις μετακινήσεις οργανωμένων οπαδών στην έδρα της αντίπαλης ομάδας. Είχε τη λογική της η διάταξη, ωστόσο αποτέλεσε το πρώτο βαρύ πλήγμα στη διαδικασία, αλλά και την ατμόσφαιρα ψυχαγωγίας που προσφέρει το ποδόσφαιρο. Το μέτρο εφαρμόστηκε και στο μπάσκετ για να επεκταθεί και σε άλλα ομαδικά σπορ.
Οι φίλαθλοι διαφορετικών χρωμάτων και ιδεολογιών δεν «συναντώνται» πλέον στις κερκίδες των γηπέδων ούτε ανταλλάσσουν ευρηματικά συνθήματα, ενίοτε με έντονα σεξουαλικά υπονοούμενα… Οι φίλαθλοι που έχουν ζήσει την παλιά, ωραία ατμόσφαιρα, προτιμάνε πια την ασφάλεια της πολυθρόνας μπροστά στην τηλεόραση. Οι ανεγκέφαλοι συνεχίζουν απτόητοι να προκαλούν επεισόδια στα γήπεδα κι όταν δεν βρίσκονται εκεί κλείνουν «ραντεβού θανάτου»… Δυστυχώς, υπάρχουν ήδη παραδείγματα του ακήρυχτου πολέμου, με θύματα δύο νεαρούς και αμέτρητους τραυματίες.
Ο πραγματικά αυστηρός νόμος Ορφανού, όπως ονομάστηκε, περιελάμβανε και διάταξη, σύμφωνα με την οποία δεν υπήρχε πρόβλεψη αναστολής ή μετατροπής της ποινής σε χρηματική για περιπτώσεις αθλητικής βίας, ακόμα και για νεαρούς με λευκό ποινικό μητρώο. Υπήρξαν ισχυρές αντιδράσεις στη Βουλή για το συγκεκριμένο μέτρο, όμως πέρασε με κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Πολλοί υποστήριξαν ότι η διάταξη είναι ανεφάρμοστη, αλλά διαψεύστηκαν καθώς τα δικαστήρια το 2006 και 2007 καταδίκασαν αρκετούς χούλιγκαν σε πολύμηνες ποινές και οι καταδικασθέντες οδηγήθηκαν κατευθείαν στη φυλακή. Μιλάμε για οπαδούς του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ, του ΠΑΟΚ και του Άρη.
Η εμπειρία της κράτησης πίσω από τα σίδερα ήταν εφιαλτική βέβαια για τους νεαρούς θερμοκέφαλους της εξέδρας, καθώς αναμείχθηκαν με «κάθε καρυδιάς καρύδι» στα διάφορα –υποτίθεται– σωφρονιστικά καταστήματα του Κορυδαλλού, της Πάτρας, της Κρήτης κ.λπ. Τελευταία υπήρξε μία ακόμα καταδίκη με εγκλεισμό οπαδού του ΠΑΟΚ για το άναμμα πυρσού στην Ξάνθη, γεγονός που ξεσήκωσε τους φιλάθλους του, οι οποίοι συγκέντρωσαν χιλιάδες υπογραφές διαμαρτυρίας με αίτημα την άμεση αποφυλάκιση του συντρόφου τους. Είχε πολύ καιρό να «πάει μέσα» οπαδός ομάδας μετά την τροποποίηση του νόμου με το «ιδιώνυμο» και αυτό έγινε πρόσφατα με εισήγηση του σημερινού υφυπουργού Αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη, στον τελευταίο νόμο 3708/2008, που προβλέπει ότι ο δικαστής θα κρίνει κατά περίπτωση αν η ποινή θα έχει ανασταλτικό ή μετατρέψιμο χαρακτήρα. Δύσκολο, βέβαια, για τον λειτουργό της Θέμιδος να μην αναγνωρίσει στον καταδικασθέντα το μέτρο άσκηση έφεσης ή μετατροπής της ποινής, ιδιαίτερα όταν είναι νεαρής ηλικίας και ξέρει τι γίνεται στις ελληνικές φυλακές, όπου στοιβάζονται οι κρατούμενοι ανεξαρτήτως του αδικήματος και της ποινής που τους έχει επιβληθεί από τη Δικαιοσύνη.
Η ουσιαστική κατάργηση του ιδιώνυμου και η μη εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής «κάρτας φιλάθλου» του λεγόμενου «access control», που καθυστερεί εδώ και 18 μήνες λόγω εμπλοκής στον διαγωνισμό, είναι οι βασικές αιτίες και κατά τον πρώην υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Ορφανό, που η βία γνωρίζει έξαρση τους τελευταίους μήνες, κυρίως έξω από τα γήπεδα.
Αντίθετα, η κατάσταση εντός των εγκαταστάσεων είναι ελεγχόμενη επειδή τοποθετήθηκαν σε όλα τα γήπεδα της Super League κάμερες με εσωτερικό κύκλωμα, που «παρακολουθούν» και καταγράφουν τα πάντα.
Δεν αρκεί όμως, ένα μέτρο, αλλά ολόκληρο «πακέτο» μέτρων για να περιοριστεί τουλάχιστον ο πόλεμος ανάμεσα στους οργανωμένους στρατούς συγκεκριμένων ομάδων.