Η ΕΛΑΣ θέλει την κοινωνία «δίπλα» της

«Μην πυροβολείτε την ΕΛΑΣ» γράφαμε την προηγούμενη εβδομάδα, υπό τη μεταφορική έννοια της προτροπής.
Δυστυχώς ξαναπυροβολήθηκε –υπό την κυριολεκτική έννοια– η ΕΛΑΣ, από αδίστακτους δολοφόνους, στα πρόσωπα δύο ανδρών την ώρα που εκτελούσαν το καθήκον τους.
Άμεσα, οι επί παντός του επιστητού διαφωτιστές της κοινής γνώμης –οι περισσότεροι εν πάση περιπτώσει τηλεπαρουσιαστές– άρχισαν τους «πυροβολισμούς» περί επαρκούς ή μη εκπαίδευσης, περί ορθής ή λαθεμένης πρακτικής στην έρευνα που διενεργείτο από τους δύο άνδρες, περί του πρόωρου ή μη της ενεργοποίησης της Ομάδας Δέλτα και άλλων τινών.
Σε κάθε λοιπόν ευκαιρία
–που μακάρι να έλειπε– ξανά επί τάπητος το συνολικό ζήτημα.
Το ερώτημα, ωστόσο, που εύλογα ανακύπτει είναι κατά πόσο τα ΜΜΕ θα συστρατεύονταν σε θετικά σχόλια, στην περίπτωση που οι άνδρες της ΕΛΑΣ είχαν καταφέρει πλήγμα σε βάρος εκείνων που επιτέθηκαν εναντίον τους.
Μήπως, δηλαδή, η κουβέντα επικεντρωνόταν στη λελογισμένη ή μη αντίδρασή τους, στην ορθή ή μη χρήση των υπηρεσιακών τους όπλων, σε υπέρβαση ή και σε κατάχρηση εξουσίας, στα όρια της άμυνας κ.λπ.
Ατυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα –τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο– με περίπου μηδενική αναφορά στον παράγοντα άνθρωπο, που φέρει τη στολή του έλληνα αστυνομικού και στην ψυχολογία που τον διακατέχει, στο διάστημα τουλάχιστον των τελευταίων μηνών.
Κοινή η διαπίστωση περί της έξαρσης της εγκληματικότητας, της… «ποιότητας» (!) και της μορφής της, που έχουν λάβει άλλες διαστάσεις.
Ίσως να μην είναι, ακόμη, εξαιρετικά καθυστερημένη
–χρονικά, εννοείται– η συνειδητοποίηση της ανάγκης ότι δεν χρειάζεται, είναι καταστροφική για το κοινωνικό σύνολο –που κι αυτό άνθρωποι το συγκροτούν– η «πολεμική» και οι (μεταφορικοί) «πυροβολισμοί» σε βάρος της ΕΛΑΣ.
Γιατί δεν μπορεί να λες ότι φοβάσαι να κυκλοφορήσεις (αιτιολογημένα το λες) απαξιώνοντας συγχρόνως, ενίοτε σαρκάζοντας και ειρωνευόμενος, εκείνον από τον οποίο προσδοκάς και αξιώνεις (ορθώς) να σε προστατεύσει.
Τι στο καλό; Κοινός νους χρειάζεται και ουδόλως υπονοείται ότι αναζητείται «άλλοθι», σε κάθε επίπεδο, για ό,τι «στραβό» υπάρχει στους κόλπους της ΕΛΑΣ, όπως ξεκάθαρα σημειώναμε σε ανάλογο σημείωμά μας στο φύλλο της προηγούμενης εβδομάδας.
Τώρα, περισσότερο από οποτεδήποτε στο παρελθόν, η Ελληνική Αστυνομία θέλει την κοινωνία «δίπλα» της.


Σχολιάστε εδώ