Δάνεια-θηλιά για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους!

Το ΤΠΔ πληρώνει και πάλι το μάρμαρο της αποτυχημένης δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και ετοιμάζεται να βγάλει στο σφυρί στην τραπεζική αγορά το πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο του. Δηλαδή, τα απόλυτα ασφαλή στεγαστικά δάνεια που έχει χορηγήσει σε δημοσίους υπαλλήλους. Από την άλλη, οι ελληνικές τράπεζες ετοιμάζουν γιγάντια επιχείρηση… λαφυραγώγησης, καθώς στόχος τους είναι να αγοράσουν σε καλή τιμή τα ποιοτικά χρεόγραφα που θα δημιουργηθούν με βάση τα ασφαλή δάνεια και στη συνέχεια να τα δεσμεύσουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να αποσπάσουν φθηνή χρηματοδότηση με επιτόκιο 1,25%, την οποία θα αξιοποιήσουν για νέα, υψηλότοκα δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ή για να δανείσουν το Δημόσιο, επίσης με υψηλά επιτόκια!
Όπως σχολιάζουν τραπεζικά στελέχη, η νέα τιτλοποίηση που σχεδιάζεται θα «πουληθεί» πολιτικά από την κυβέρνηση μια έξυπνη κίνηση έμμεσου δανεισμού, χωρίς να «φουσκώνει» το δημόσιο έλλειμμα ή και ως παρέμβαση κοινωνικής πολιτικής, για να δοθούν περισσότερα στεγαστικά σε δημοσίους υπαλλήλους. Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για άλλη μια παροχή του Δημοσίου προς τις εμπορικές τράπεζες, μετά το «πακέτο» των 28 δισ. ευρώ: Αυτήν τη φορά, αντί να τους προσφερθούν ειδικά κρατικά ομόλογα για την ενίσχυση της ρευστότητάς τους, θα λάβουν σχεδόν εξίσου ποιοτικά χρεόγραφα υψηλής απόδοσης μέσω του ΤΠΔ.
Δεν είναι τυχαίο ότι την ιδέα για την τιτλοποίηση συνέλαβαν και προώθησαν στην κυβέρνηση τραπεζίτες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ενώ την υποστηρίζουν ένθερμα οι περισσότεροι έλληνες ισχυροί τραπεζίτες, οι οποίοι εκδηλώνουν… αλτρουιστικά την πρόθεσή τους να «σκουπίσουν» τους τίτλους. Αντίθετα, την προηγούμενη ανάλογη τιτλοποίηση, με «θύματα» 28.216 δημοσίους υπαλλήλους και «λεία» 950 εκατ. ευρώ, είχε διεκπεραιώσει η JP Morgan, με τη βοήθεια της Εθνικής, και τα χρεόγραφα είχαν διατεθεί στη διεθνή αγορά. Αυτήν τη φορά, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», ήδη έχει αποφασιστεί η απευθείας ανάθεση της μεγάλης δουλειάς στην Εθνική Τράπεζα, η οποία θα έχει τον ρόλο του βασικού διαχειριστή της έκδοσης.
Οι χαμένοι
Ο φιλόδοξος στόχος που έχει τεθεί από τους εμπνευστές του σχεδίου είναι να βγουν στο σφυρί στεγαστικά δάνεια 3 δισ. ευρώ! Ουσιαστικά, στο στόχαστρο βρίσκονται σχεδόν στο σύνολό τους τα στεγαστικά, που αποτελούν την πολύτιμη περιουσία του ΤΠΔ, αφού το σύνολο των χορηγήσεων, βάσει ισολογισμού του 2007, έφθανε τα 4,6 δισ. ευρώ, ποσό στο οποίο περιλαμβάνονται και τα δάνεια προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Το πιθανότερο είναι ότι ο στόχος αυτός δεν θα επιτευχθεί, αλλά στη χειρότερη περίπτωση αναμένεται να πουληθούν δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ και να «θυσιαστούν» τουλάχιστον 50.000 δανειολήπτες, δημόσιοι υπάλληλοι. Η «θυσία» αφορά τον εγκλωβισμό των δανειοληπτών στα τρέχοντα επιτόκια δανεισμού, χωρίς τη δυνατότητα να απολαύσουν στο μέλλον μειώσεις, σύμφωνα με τη γενικότερη υποχώρηση του κόστους χρήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου ήδη από την Πέμπτη το βασικό επιτόκιο έπεσε στο 1,25%.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύμβαση της τιτλοποίησης αναμένεται να ενσωματωθεί ο ίδιος όρος που είχε «εγκλωβίσει» δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες με την προηγούμενη τιτλοποίηση δανείων: Το ΤΠΔ δεν θα έχει δικαίωμα να αλλάξει τους όρους δανεισμού παρά μόνο για ένα ασήμαντο ποσοστό δανείων κάθε χρόνο (0,2% του συνόλου, στην προηγούμενη σύμβαση). Για κάθε υπέρβαση του ορίου, το ΤΠΔ θα είναι υποχρεωμένο να πληρώνει «πρόστιμο», ίσο με την παρούσα αξία των τόκων που θα χάνονται μέχρι τη λήξη του δανείου.


Σχολιάστε εδώ