Γεγονότα και απορίες

lΟ κ. Μεϊμαράκης, τον περασμένο Ιανουάριο, δήλωσε επίσημα ότι η υποψηφιότητα του Rafale δεν προχώρησε γιατί δεν συνέφερε η ανταλλαγή που πρότειναν οι Γάλλοι.
l Οι φίλοι μας, όμως, επανήλθαν αιφνιδίως προ εβδομάδος με επιστολή του γάλλου Α/ΓΕΑ προς τον έλληνα ομόλογό του, ο οποίος ζήτησε να στείλει κλιμάκιο να επιθεωρήσει λεπτομερώς τα Mirage EGM/BGM (παλαιά) για να γίνει νέα πρόταση.
l Ενημερώθηκε ο υπουργός και από Δευτέρα βρίσκεται στην Τανάγρα, υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας, το γαλλικό κλιμάκιο που επιθεωρεί και καταγράφει τα πάντα.
lΠού εντοπίζεται η ανωμαλία και το “ανορθόδοξο”;
l Ο κ. Α/ΓΕΑ έδωσε εντολή στον διοικητή της Τανάγρας χωρίς να ενημερώσει, όπως λέγεται, τους κλάδους επιχειρήσεων και ασφαλείας του ΓΕΑ!
– Κατόπιν τούτου προκύπτουν τα παρακάτω ερωτήματα:
– Έχει ξαναγίνει, περιλαμβάνεται στο πλαίσιο της τυπικής, νομικής και επιχειρησιακής τάξης, να έρχεται μια ξένη χώρα, όσο φιλική κι αν είναι, και να καταγράφει, να κάνει φύλλο και φτερό την επιχειρησιακή κατάσταση (απόθεμα ανταλλακτικών κ.λπ.) μιας πολεμικής μοίρας; Αν η έκθεση διαρρεύσει απέναντι;
– Έγινε έλεγχος (clearance) από την ασφάλεια των μελών του κλιμακίου; Αν ένας απ’ αυτούς υπήρξε αεροπορικός ακόλουθος στην Τουρκία;
– Γιατί αυτή η υποταγή μας στην πρεμούρα των Γάλλων, αλλά και η μυστικότητα; Φοβόμαστε μήπως ο γάλλος ΥΕΘΑ κ. Morin επιπλήξει τον κ. Μεϊμαράκη στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ;

Ο κ. Ομπάμα στην Άγκυρα
lΑς μην οδυρόμαστε για την επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ στην Άγκυρα. Είναι σαφές ότι οι Αμερικανοί θεωρούν την Τουρκία ως καλύτερο «οικόπεδο» από τη χώρα της φαιδρής πορτοκαλέας.
lΚι όταν έρχονταν οι Μπούσηδες για ξεροτήγανα και κρουαζιέρες, ήταν καλύτερα;
lΕπιπλέον, οι Τούρκοι έχουν «βαρβάτο» πρωθυπουργό και υπουργό Άμυνας. Έχουν και υπουργό Εξωτερικών που μάχεται…
lΑπέναντι, οι κρίσεις των αξιωματικών γίνονται από τα αρμόδια συμβούλια και όχι από κομματικούς κομισάριους, οι οποίοι λαμβάνουν μέρος σε «μυστικά δείπνα»…
lΌταν βλέπουν ένα κράτος να πανικοβάλλεται από την άσκηση Egemen (Ηγεμόνας) και να ζητάει παρέμβαση για να μην ξεσαλώσουν οι Τούρκοι και τον ίδιο χρόνο να στέλνει τον Α/ΓΕΑ του στις ΗΠΑ για… παραλαβή μαχητικών της Lockheed, τι να υποθέσουν; Είμαστε σοβαροί; Είμαστε αξιόπιστοι;
lΔεν ξέρουμε ή κάνουμε πως δεν ξέρουμε ότι οι Αμερικανοί «καίγονται» αυτήν τη στιγμή για την έξοδό τους από το Ιράκ, για το πρόβλημα
Ιράν – Αφγανιστάν και τη σχέση Ισραήλ – Συρίας. Θα χρειαζόμασταν πολλή δουλειά για να παρουσιάσουμε τις θέσεις μας, αφού είμαστε κουρασμένοι.
l«Η Τουρκία είναι σπουδαίος σύμμαχος και μπορούμε να κάνουμε μαζί ένα σωρό δουλειές», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ Robert Wood.
lΠέραν τούτων, πριν καταφθάσει ο κ. Ομπάμα, ο κ. Ερντογάν ΔΟΥΛΙΚΑ έτρεξε να του προσφέρει και το παρακάτω πλούσιο πιάτο:
– 20 ελικόπτερα Mi17 (ρωσικά), αγορασθέντα το 1990 (νεώτερα από τα Puma, που τ’ αγοράζουμε εμείς ως «τεφαρίκια», υπερκοστολογημένα), δωρεάν παραχώρηση στον αφγανικό στρατό.
– Εκπαίδευση αφγανικών μονάδων
– Αεροπορική βάση στη Μαύρη Θάλασσα (Trabron).
Αχάριστη η κυρία Μέρκελ
lΑφού δώσαμε στη Γερμανία, με «πολιτικές αποφάσεις» και απευθείας
αναθέσεις, «ίνα επιτύχωμεν την υποστήριξη επί των εθνικών μας θεμάτων», και σε τιμές ενίοτε διπλάσιες από τις κανονικές:
– Άρματα (με ρωγμές στον πύργο).
– Υποβρύχια (που γέρνουν).
– Ελικόπτερα NH-90 (33%) που δεν παραλαμβάνονται.
– Πυροβόλα ΡΖΗ (πρώτος πελάτης!), μας πούλησε η κυρία Μέρκελ. Βγήκε και δήλωσε στο γερμανικό Κοινοβούλιο ότι:
«Δεν θα επιτραπεί σε ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ (δηλαδή στην Ελλάδα) να καθιερώνουν δικούς τους κανόνες μέσω βέτο και απαρχαιωμένων αντιλήψεων» (ομιλεί για το βέτο μας στους Σκοπιανούς).
Ωμός ο εκβιασμός. Για να πάρουμε το υποβρύχιο που γέρνει…
Και ο κ. Σαρκοζί
lΑνέθεσε στην Τουρκία (ΤΑΙ) την κατασκευή μεγάλου αριθμού απαρτίων Airbus A350XWB, κόστους 500 εκατ. ευρώ σε α΄ φάση.
lΣυνολική παραγγελία 1,5 δισ. ευρώ.
lΛίγα και από δω, για τη δεύτερη πατρίδα σου, ρε Νικολά!
Πώς;
lΓια να μην ξεχνούν οι απέναντι το «Ελλάς – Γαλλία – συμμαχία»…
Παραλειπόμενα της παρέλασης
lΗ καθιέρωση πλέον της Βάσως Παπανδρέου ως «σιδηράς κυρίας» της Άμυνας είναι γεγονός. Καμάρωνε χαμογελαστή και ανανεωμένη πίσω από τον αρχηγό που έκανε δηλώσεις.
lΤο είπαμε κι άλλη φορά και να μας συγχωρεί. Δεν εμπνέει αξιοπιστία, γιατί δεν έχει λάβει σαφείς θέσεις για τη θητεία, τον κομματισμό στο Στράτευμα, το αίσχος των ανακλήσεων, τη διαφάνεια των προμηθειών. Μόνον αόριστες υποσχετικές. Καλά, πιστεύει σοβαρά ότι θα είναι η επόμενη υπουργός Άμυνας; Ρώτησε τον Γιώργο;
lΑπό την άλλη μεριά, αφού τελείωσαν τις καθιερωμένες δηλώσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, ο αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης κ.ά. (το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ απείχαν της εθνικής γιορτής), έσπευσε να κάνει δήλωση και ο Γιάννης Τραγάκης. Αλήθεια, ως τι;
Πρωταπριλιάτικο
lΌχι, αληθινό. Την 1.4.09, 4 γάλλοι ειδικοί της Dassault ήρθαν στα μουλωχτά στην Τανάγρα και ψάχνουν τα Mirage.
lPourquoi? Θα μάθουμε…


Σχολιάστε εδώ