Βροχή φορομέτρων και… συνέχεια από Ιούνιο
Tον Ιούνιο, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, τοποθετούν χρονικά τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου τις επόμενες, επώδυνες εισπρακτικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι δεν θα υπάρξουν απρόβλεπτες ανατροπές του πολιτικού σκηνικού.
Η χθεσινή συνεδρίαση του Ecofin διέψευσε και τις τελευταίες ελπίδες «ήπιας» μεταχείρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς ο επίτροπος Αλμούνια ξεκαθάρισε χθες σε συνέντευξη Τύπου ότι η Ελλάδα είναι η μόνη από τις χώρες που μπαίνουν σε επιτήρηση, η οποία θα πρέπει να εμφανίσει από το 2010 μειωμένο έλλειμμα κάτω από το 3% του
ΑΕΠ. Για τις άλλες χώρες, οι προθεσμίες ξεκινούν από το 2012 και φθάνουν ως το 2014.
Επίσης, η Τράπεζα της Ελλάδος διαλύει την επόμενη εβδομάδα και τις τελευταίες ψευδαισθήσεις για τη μεγέθυνση της οικονομίας το 2009, καθώς προβλέπει ότι στην καλύτερη περίπτωση ο ρυθμός ανάπτυξης θα μηδενισθεί. Ο οίκος αξιολόγησης Fitch άφησε χθες ανοικτό το ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ελληνικών ομολόγων, δημιουργώντας νέο κλίμα πιέσεων στα επιτόκια δανεισμού του Δημοσίου.
Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου, μιλώντας χθες στο περιθώριο της συνεδρίασης του Ecofin άφησε για πρώτη φορά με καθαρό τρόπο ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης νέων, διορθωτικών μέτρων από τον Ιούνιο, όταν θα γίνει η πρώτη αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής του τρέχοντος προϋπολογισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», πάντως, η πορεία των δημοσίων εσόδων είναι απογοητευτική κατά το πρώτο τρίμηνο, με επικίνδυνη «βύθιση» των εισπράξεων από τον ΦΠΑ.
Για το «πακέτο» μέτρων του Ιουνίου, το μόνο που θεωρείται ότι έχει ήδη «κλειδώσει» είναι η αύξηση της έμμεσης φορολογίας στα καύσιμα κατά 15-20%, που μπορεί να αποδώσει πρόσθετες εισπράξεις (από φόρους κατανάλωσης και τη συνακόλουθη αύξηση του ΦΠΑ, ο οποίος υπολογίζεται επί της τιμής μετά τους φόρους) της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ ετησίως.
Κατά τα λοιπά, και με δεδομένο ότι οι «τρύπες» που θα πρέπει να καλυφθούν με μόνιμα μέτρα υπολογίζεται ότι φθάνουν τα 3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, το οικονομικό επιτελείο επανεξετάζει νέες αλλαγές στη φορολογία ακινήτων. Η κατάργηση του φόρου κληρονομιών και γονικών παροχών από τον Γ. Αλογοσκούφη έχει προκαλέσει μεγάλες πιέσεις στα έσοδα και είναι πολύ πιθανό να… καταργηθεί, με την επαναφορά των επιβαρύνσεων, έστω και σε «ηπιότερη» μορφή.
Το ίδιο ισχύει και για την κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, για τον οποίο εξετάζεται το ενδεχόμενο εκ νέου επιβολής, μέσω της καθιέρωσης κλίμακας συντελεστών του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων, που θα «τσιμπάει» τους ιδιοκτήτες με μεγάλη περιουσία.
Τα μόνα μέτρα που ο κ. Παπαθανασίου φαίνεται προς το παρόν ότι αποκλείει, επειδή θεωρεί ότι θα έχουν αρνητικές επιδράσεις στην κατανάλωση και την απασχόληση, είναι η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ και η επιβολή πρόσθετων φορολογικών επιβαρύνσεων στις επιχειρήσεις.
Πολυνομοσχέδιο με νέα μέτρα
Το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε χθες πολυνομοσχέδιο με πλήθος ετερόκλητων οικονομικών και φορολογικών μέτρων. Μεταξύ άλλων, προβλέπονται τα ακόλουθα:
= Μια πρόσκαιρη και ίσως όχι ιδιαίτερα σημαντική «ένεση» στους εισαγωγείς αυτοκινήτων είναι η μείωση κατά 50% του τέλους ταξινόμησης μέχρι τον Αύγουστο. Αντίστοιχα μέτρα ελάφρυνσης (κατάργηση φόρου μεταβίβασης) προβλέπονται και για τα μεταχειρισμένα και θα ισχύσουν ως το τέλος του έτους. Πάντως, τα τελικά ποσά που εξοικονομούν οι αγοραστές καινούργιων και μεταχειρισμένων είναι πολύ μικρά στις χαμηλές κατηγορίες κυβισμού (500-1.000 ευρώ) και ωχριούν μπροστά στις μεγάλες μειώσεις τιμών που είχαν ήδη εφαρμόσει οι εταιρείες, χωρίς όμως να προσελκύσουν αγοραστές – η πτώση του τζίρου ξεπερνά το 40% το πρώτο τρίμηνο.
= Σε σχέση με το Ενιαίο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, προβλέπεται η χορήγηση αφορολογήτου ποσού σε άγαμους και έγγαμους για τις κατοικίες που έχουν στην κυριότητά τους. Επίσης, για εταιρείες του γεωργικού και κτηνοτροφικού τομέα προβλέπεται ότι δεν θα εφαρμόζεται ο υπολογισμός του ενιαίου τέλους ακινήτων με τουλάχιστον ένα ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για κτίσματα τα οποία είναι γεωργικά ή κτηνοτροφικά, καθώς οδηγούσε σε αδικαιολόγητα υψηλές επιβαρύνσεις.
= Η ρύθμιση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, που είχε ασήμαντα εισπρακτικά αποτελέσματα, παρατείνεται ως το τέλος Ιουνίου και παρέχεται η δυνατότητα στους επιτηδευματίες που δεν έχουν ήδη αποδεχθεί τη ρύθμιση έως σήμερα, να την αποδεχθούν εντός συγκεκριμένου χρόνου.
= Στο υπουργείο Οικονομικών συστήνεται ειδική ομάδα εργασίας που θα μελετά και θα εφαρμόζει τις διασταυρώσεις στοιχείων για σύλληψη της φοροδιαφυγής, ενώ προβλέπεται και η σύσταση του κεντρικού φορέα, στον οποίο ανατίθενται ο έλεγχος, η εκκαθάριση και η εντολή πληρωμής όλων των αποδοχών του προσωπικού του Δημοσίου.