Από το Περιστύλιο…

νΞινή βγήκε στους βουλευτές η πολυήμερη αργία. Μόλις επέστρεψαν ξεκίνησαν την τρεχάλα από επιτροπή σε επιτροπή και σε διπλές συνεδριάσεις της ολομέλειας. Η κυβέρνηση ήθελε να ξεμπερδεύει παράλληλα με το νομοσχέδιο για τις εισπρακτικές και την ψήφο των αποδήμων. Ωστόσο δεν έχει καμία τύχη να γίνει νόμος, με δεδομένο ότι το Σύνταγμα απαιτεί συναίνεση 2/3 και η αντιπολίτευση, με εξαίρεση τον ΛΑΟΣ, θα το καταψηφίσει.
νΚαι εν μέσω αυτών… προσγειώθηκε στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, που ήταν ήδη επιφορτισμένη με την εξέταση του νομοσχεδίου για την Επιθεώρηση Εργασίας, η σύμβαση για την πώληση της Ολυμπιακής στη MIG την ημέρα της πανελλαδικής απεργίας. Τριακόσιες σελιδούλες όλες κι όλες –μικρό το κακό– με τη διαφορά ότι είχε κατατεθεί στη Βουλή πριν από δύο εικοσιτετράωρα… Με διαδικασίες-εξπρές ολοκληρώνεται και η συζήτησή της στην ολομέλεια αυτήν την εβδομάδα. Μέχρι και στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για θέματα ασφάλειας που προγραμματίστηκε την ερχόμενη Τετάρτη το πρωί, στρίμωξαν το απόγευμα συνεδρίαση για την Ολυμπιακή! Δεν ξανάγινε…
ν«Εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών» βάφτισε τις εισπρακτικές εταιρείες η κυβέρνηση και τις έφερε με νόμο στη Βουλή, προκαλώντας την αντίδραση σύσσωμης της
αντιπολίτευσης, αλλά και τα σχόλια των βουλευτών. «Τα απειλητικά τηλεφωνήματα δεν θα γίνονται κάθε μέρα, αλλά κάθε δεύτερη μέρα. Τι να πω σ’ αυτό;», είπε ο βουλευτής του
ΠΑΣΟΚ Κώστας Γείτονας.
ν«Αν όμως κάθε δεύτερη μέρα τηλεφωνεί ο υπάλληλος με ευγενικό τρόπο, δεν θα είναι ψυχολογική βία όταν θα του λέει “Ελάτε να πληρώσετε τη δόση σας γιατί θα προβούμε σε κατάσχεση;”», πρόσθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ν. Γκατζής.
νΟ πρόεδρος του ΛΑΟΣ χαρακτήρισε τη νομιμοποίηση των μπόντιγκαρντ παντελώς ανήθικη: «Νομιμοποιείτε τους μπόντιγκαρντ, αυτούς τους οποίους θα πάνε να πάρουν τα λεφτά με απειλή. Αφήστε τα τώρα αυτά που πιστεύετε, ότι θα σηκώσει το τηλέφωνο ο υπάλληλος και θα πει “Οφείλετε στην τράπεζα, εάν έχετε την ευγενή καλοσύνη”»!
νΌμως, και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης αναρωτήθηκε τι σημαίνει η απαγόρευση άσκησης σωματικής βίας: «Μιλάμε σοβαρά ότι εν έτει 2009 συζητάμε για το αν θα πλακώνουν στο ξύλο, ενδεχομένως, τον οφειλέτη οι εταιρείες και νομοθετούμε για να μην τον δέρνουν; Απαγορεύεται το ξύλο, δηλαδή! Αυτό νομοθετούμε!».
νΠλέον απηυδισμένος εμφανίστηκε ωστόσο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Σγουρίδης: «Θεωρώ ότι στο Κοινοβούλιο έχει “παραξηλωθεί” η κατάσταση! Ό,τι επικοινωνιακά δεν μας βγαίνει, ψηφίζουμε έναν νόμο. Ένας νόμος την ημέρα δεν κάνει τον γιατρό πέρα και η κυβέρνηση θέλει γιατρό».
νΌλα τα ‘χε η Μαριορή, η μείωση του τέλους ταξινόμησης της έλειπε. Διότι, όπως εύστοχα σχολίασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ζωΐδης: «Βεβαίως και όλοι θέλουμε καλά αυτοκίνητα. Κι εμείς οι βουλευτές περιμέναμε να γίνουμε βουλευτές για να πάρουμε καλά αυτοκίνητα. Πρωτίστως, όμως, ο κόσμος πρέπει να φάει. Αν δεν έχει να φάει, αν χρωστάει, αν τον ενοχλούν οι ενημερωτικές εταιρείες, αν του κατάσχετε το σπίτι του, το να έχει δυνατότητα να πάρει με 1.500 ευρώ φθηνότερο αυτοκίνητο δεν νομίζω πως είναι κάτι που τον βολεύει»!
νΑυτό του θυμίζει, είπε, τη Μαρία Αντουανέτα, που όταν ο λαός απαιτούσε ψωμί γιατί δεν είχε ψωμί να ζήσει στη Γαλλία πριν από τη Γαλλική Επανάσταση, εκείνη απαντούσε: «Φάτε παντεσπάνι». Έτσι μπορεί να μην έχετε τη δυνατότητα επιβίωσης αλλά έχετε τη δυνατότητα να αγοράσετε αυτοκίνητο με 300, 400, 500, 1.000 ευρώ λιγότερα!
νΔοθείσης ευκαιρίας ο Κ. Αϊβαλιώτης το ‘ριξε το καρφί του. Θύμισε ότι το σύνθημα «Με Ανδρέα παπάκι, BMW με Μητσοτάκη» ήταν προ εικοσιπενταετίας και έχει παλιώσει….
νΑπό την πλατεία Συντάγματος περνούσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου, όπου συνάντησε τους πρώην εργαζομένους στον Λαναρά και θυμήθηκε, λέει, τα δημοσιεύματα πριν από το 2004, που ήθελαν τον επιχειρηματία να κερδίζει επιχειρηματικά και μετά το 2004 να δημιουργεί υπερκέρδη, ενώ ταυτόχρονα τον παρουσίαζαν ως κομματικό φίλο της Νέας Δημοκρατίας, αλλά κυρίως ως χρηματοδότη των κομματικών της ταμείων. Έτσι σκέφτηκε να το υπενθυμίσει στον υφυπουργό Οικονομικών Νίκο Λέγκα, μήπως και ευαισθητοποιηθεί η κυβέρνηση και… επιστρέψει σ’ αυτούς τους ανθρώπους κάποια από τα ποσά που μπήκαν στα κομματικά ταμεία ως ελάχιστη ένδειξη ενοχής για την αδιαφορία που δείχνει για το μεγάλο πρόβλημα των εργαζομένων.
ν«Να απευθύνετε στον κ. Τσουκάτο το ερώτημα» (!) του απάντησε ο υφυπουργός.
νΤης… Κορέας κόντεψε να γίνει στη Βουλή όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης αποκήρυξε την «ελευθερία της επιχειρηματικότητας» χωρίς ωστόσο να υπολογίζει την αντίδραση του Μανούσου Βολουδάκη. «Δεν διευκρινίσατε ποια από τις δύο λέξεις σας πειράζει. Θέλω να πιστεύω ότι σας ενοχλεί η δεύτερη και όχι η πρώτη. Όμως, ακόμα και μέσα στις συνθήκες της κρίσης από το να ακούσει κανείς αυτήν τη φράση, αυτές τις δύο λέξεις –είτε μόνες τους είτε συνδυαζόμενες– απόλυτα ασφαλής μπορεί να είναι μόνο στη Βόρειο Κορέα. Θα την ακούτε αυτήν τη φράση, είτε τη μια λέξη μόνη της είτε και την άλλη είτε συνδυαζόμενες», είπε ο βουλευτής της ΝΔ.
ν-«Βόρειο Κορέα θα την κάνετε! Να στείλετε στρατεύματα στη Βόρειο Κορέα…», απάντησε ο κ. Λαφαζάνης.
-«Κύριε Βολουδάκη κι εσείς, θα βρεθούμε τώρα με αφορμή το σχέδιο νόμου στη Βόρειο Κορέα;», παρενέβη ο προεδρεύων Φίλιππος Πετσάλνικος.
-«Έκανα μία πολύ σύντομη αναφορά, κύριε πρόεδρε», δικαιολογήθηκε ο βουλευτής της ΝΔ.
-«Δεν μπορεί να μιλάει έτσι, κύριε πρόεδρε! Κοιτάξτε τα χάλια σας! Ο καθένας έχει μία ιστορία σ’ αυτήν τη χώρα και προσωπική και συλλογική. Όταν μιλάτε, λοιπόν, για τη Βόρειο Κορέα να μην απευθύνεστε σε μένα», συνέχισε εκνευρισμένος ο κ. Λαφαζάνης.
-«Δεν είπα…» απάντησε ο βουλευτής της ΝΔ.
-«Την Ελλάδα την κάνατε Βόρειο Κορέα πολλές φορές ως παράταξη και της ανοίξατε αυτόν τον δρόμο. Και δυστυχώς, σήμερα με τις πολιτικές που ακολουθείτε, πολύ φοβάμαι ότι θα οδηγηθούμε σε πολύ χειρότερες καταστάσεις από ορισμένες όψεις της Βόρειας Κορέας».
«Έγινε της Κορέας!» σχολίασε μεγαλοφώνως βουλευτής…


Σχολιάστε εδώ