Αποχωρεί το ΔΗΚΚΙ από τον ΣΥΡΙΖΑ

ΟΡΙΣΤΙΚΟ είναι, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, το διαζύγιο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΚΚΙ, που κατέβηκαν από κοινού στις εθνικές εκλογές του 2007. Αιτία η άρνηση της ηγεσίας της Κουμουνδούρου να τοποθετήσει στη δεύτερη εκλόγιμη θέση του ψηφοδελτίου για τις προσεχείς ευρωεκλογές στέλεχος του ΔΗΚΚΙ, με συνέπεια οι τελευταίοι να εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο αυτόνομης καθόδου. Την περασμένη Πέμπτη οι κ. Αλαβάνος και Τσίπρας είχαν συνάντηση με εκπροσώπους του ΔΗΚΚΙ, στους οποίους ανακοίνωσαν ότι η δεύτερη θέση θα δοθεί σε στέλεχος της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδος (ΚΟΕ), που αποτελεί μία από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσωπο κατά γενική ομολογία χωρίς μεγάλη κομματική θητεία, αλλά και δίχως την παραμικρή δημόσια αναγνώριση.
Ωστόσο, το δίδυμο Αλαβάνου-Τσίπρα φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε αλλαγές προσώπων και στις λίστες για τις εθνικές εκλογές, προωθώντας στελέχη της δικής τους καθαρά επιρροής. Οι πληροφορίες από την Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι στις προθέσεις τους είναι να «εκτοπίσουν» τον Γ. Μπανιά από επικεφαλής του Επικρατείας, τοποθετώντας στη θέση του άλλο στέλεχος της ΑΚΟΑ, προερχόμενο από την εφημερίδα «Εποχή». Λέγεται ότι έκαναν ήδη μια πρώτη συζήτηση με τον κ. Μπανιά, προτείνοντάς του να κατέβει υποψήφιος στη Β΄ Αθηνών, χωρίς ωστόσο να δεσμεύονται ότι θα τον στηρίξουν μέσω του κομματικού μηχανισμού, ώστε να είναι εξασφαλισμένη η εκλογή του.
Όπως είναι γνωστό, στην παραχώρηση της δεύτερης θέσης στην ΚΟΕ αντιδρά έντονα και η εσωκομματική αντιπολίτευση της Ανανεωτικής Πτέρυγας, η οποία είδε το στέλεχός της και νυν μοναδικό ευρωβουλευτή του κόμματος Δημήτρη Παπαδημούλη να κατέρχεται (έπειτα από εσωκομματικό δημοψήφισμα) στην τρίτη και μάλλον –με τα σημερινά δεδομένα– μη εκλόγιμη θέση. Η αντίδραση της Ανανεωτικής Πτέρυγας συνίσταται στο γεγονός, ότι οι θέσεις που εκφράζει η ΚΟΕ για την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν σχέση με την παράδοση της Ανανεωτικής Αριστεράς που σταθερά ήταν υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Ελλάδας.

Άσχημο κλίμα
Όλα τα παραπάνω έχουν δημιουργήσει, όπως είναι αναμενόμενο, άσχημο κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ και στελέχη από όλες τις πτέρυγες μόνον ως αστειότητα εκλαμβάνουν τον επίσημο στόχο για την εκλογή τεσσάρων ευρωβουλευτών. Χαρακτηριστικά, ο Φ. Κουβέλης δήλωσε στο «Κανάλι 1» του Πειραιά: «Ο στόχος των τεσσάρων ευρωβουλευτών, όσο και εάν εύχομαι να προκύψει, θεωρώ ότι είναι δύσκολος».
Ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ όμως έχουν και άλλο «τραχανά απλωμένο» αφού πρέπει να συμφωνήσουν οι διάφορες Τάσεις για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και για το πολιτικό πλαίσιο της καθόδου στις ευρωεκλογές. Μπορεί σε άλλα κόμματα τέτοιου είδους διαδικασίες να είναι τυπικού χαρακτήρα, ωστόσο στον ΣΥΝ αποτελούν ακόμα μια αφορμή για να εκδηλωθεί η χρόνια διάσταση απόψεων ανάμεσα στις κυρίαρχες εσωκομματικές τάσεις και να επιβεβαιώσουν την εκτίμηση ότι ο ΣΥΝ δεν είναι ενιαίο κόμμα, αλλά συνομοσπονδία δύο αντίθετων Τάσεων.
Η «Ανανεωτική Πτέρυγα» σταθερή στις απόψεις της απορρίπτει και τα δύο κείμενα του ΣΥΡΙΖΑ (για πρόγραμμα και ευρωεκλογές) αφού εκτιμάει ότι περιέχουν «αντιευρωπαϊκές θέσεις» που απέχουν πολύ από τις θέσεις του ΣΥΝ για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι δεν τα ψήφισαν στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ και τώρα η διαδικασία μεταφέρεται στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πραγματοποιεί στις 10 και 12 την πανελλαδική του συνδιάσκεψη προκειμένου να εγκριθεί το πρόγραμμά του και η πολιτική διακήρυξη για τις ευρωεκλογές.
Με τα δημοσκοπικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ να μειώνονται συνεχώς, η γκρίνια στο εσωτερικό του ΣΥΝ είναι συνεχής αν και δεν εκδηλώνεται έντονα δημοσίως. Το Αριστερό Ρεύμα κατηγορεί την εσωκομματική αντιπολίτευση για υπονόμευση του ΣΥΡΙΖΑ ενώ η τελευταία εκτιμά ότι η αιτία της πτώσης είναι η «αριστερίστικη στροφή» της ηγεσίας του ΣΥΝ.
Το χάσμα των δύο Τάσεων είναι τεράστιο και όπως εκτίμησε ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης σε συνέντευξη στην «Καθημερινή» είναι πλέον αδύνατο να συνενοηθούν οι δύο πλευρές, δήλωση που αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για την πορεία του ΣΥΝ, πολύ περισσότερο εάν στις ευρωεκλογές προκύψει ένα μη ικανοποιητικό για το κόμμα αποτέλεσμα.


Σχολιάστε εδώ