Απίστευτο αλαλούμ με το πρόστιμο στη Citibank

Θλιβερή εικόνα προχειρότητας και ανεπάρκειας έδωσαν και πάλι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, που υποτίθεται ότι οφείλουν να προστατεύουν τους αποταμιευτές στις συναλλαγές τους με τις τράπεζες, παρότι στην περίπτωση της πώλησης δομημένων της Lehman Brothers από τη Citibank φαινομενικά εξαντλήθηκε η αυστηρότητα, με την επιβολή στην τράπεζα προστίμου ύψους 1 εκατ. ευρώ.
Τραπεζικά στελέχη και νομικοί υπογραμμίζουν ότι ίσως μόνο στην Ελλάδα έχει επιβληθεί τέτοιο πρόστιμο σε τράπεζα από αρμόδια Αρχή για την προστασία των καταναλωτών και επί τη βάσει της γενικής νομοθεσίας περί προστασίας του καταναλωτή, ενώ την ίδια ώρα η αρμόδια εποπτική Αρχή του τραπεζικού κλάδου, η Τράπεζα της Ελλάδος, παραμένει περιέργως «σιωπηλή» στις σχετικές καταγγελίες, που έχει στα χέρια της εδώ και τέσσερις μήνες.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης κινήθηκε μάλλον βεβιασμένα στην περίπτωση της Citibank, υπό την πίεση της κοινής γνώμης, αλλά και πολλών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που έχουν υποβάλει στις αρχές Μαρτίου στη Βουλή σχετική ερώτηση σε ιδιαίτερα επιθετικό ύφος και περιμένουν απαντήσεις. Και επέβαλε ένα υψηλό πρόστιμο, που είναι πολύ αμφίβολο αν θα «σταθεί» όταν έλθει η ώρα να εξετασθεί η προσφυγή της τράπεζας στο Διοικητικό Εφετείο κατά της απόφασης.
Το πρόστιμο επιβλήθηκε με βάση τον γενικό νόμο του 1994 περί προστασίας των δικαιωμάτων του καταναλωτή, ενώ στην πώληση των τραπεζικών προϊόντων έχουν εφαρμογή και ειδικότεροι κανόνες, που έχουν τεθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος από το 2002, με την Πράξη Διοικητή υπ’ αριθμόν 2501. Η εν λόγω ΠΔ ορίζει με σαφήνεια πώς ακριβώς οφείλουν να ενημερώνουν οι τράπεζες τους πελάτες τους κατά την πώληση, μεταξύ άλλων, και των σύνθετων επενδυτικών προϊόντων, που βρίσκονται στο επίκεντρο της σημερινής διεθνούς κρίσης.


Σχολιάστε εδώ