XΡΗΜΑτιστήριο

> Ανοδικά κινήθηκε η Σοφοκλέους κατά την πρώτη συνεδρίαση της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς το αμερικανικό πρόγραμμα εξαγοράς των τοξικών τραπεζικών χρεών και τα κέρδη των δεικτών στη Ευρώπη ενίσχυσαν το ήδη καλό εγχώριο κλίμα, που με πρωταγωνιστές τις τράπεζες ώθησε τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 1.692,64 μονάδες, ενισχυμένο κατά 2,53%, και τη συνολική αξία των συναλλαγών στα 122 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 3 εκατ. αφορούσαν μεταβιβάσεις πακέτων. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο παρουσίασαν αυτοί των Τραπεζών, Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών και Μέσων Ενημέρωσης, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν εκείνοι των Χημικών, Πετρελαίου – Αερίου και Ταξιδιών – Αναψυχής. Την επομένη η ευφορία που επικράτησε στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα και η σημαντική ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού κλάδου ανά τον κόσμο εκτόξευσαν τους δείκτες των διεθνών αγορών στα ύψη, με αποτέλεσμα το ΧΑ να επιδοθεί αρχικά σε ένα ακόμη bear market rally, με πάρτι στις τράπεζες και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, που στο κλείσιμο όμως έκοψε επικίνδυνα ταχύτητα, με έντονες ρευστοποιήσεις στα βαριά χαρτιά, ωθώντας τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 1.694,28 μονάδες, με μικρή άνοδο 0,28%. Από τους επιμέρους δείκτες ο FTSE20 ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,11%, οι FTSE40 και FTSE80 έκλεισαν με κέρδη 1,16% και απώλειες 0,20% αντίστοιχα, ενώ ο δείκτης των τραπεζών έφτασε στο + 3,86%, πριν ολοκληρώσει τελικά στο + 0,05%. Ακολούθησε μία ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία η ανακοίνωση των Μπερνάνκι και Γκάιτνερ για αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο στις επενδυτικές εταιρείες, η αναπάντεχη αύξηση στις παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η χαμηλή ζήτηση των αμερικανικών κρατικών ομολόγων 5ετούς διάρκειας, σε συνδυασμό με τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών που καταγράφηκαν στις ευρωπαϊκές αγορές, την άνοδο των μετοχών του κλάδου της λιανικής, τις σημαντικές απώλειες των εμπορευμάτων και το sell-off που εκδηλώθηκε στις μεταλλευτικές εταιρείες, επηρέασαν και το εγχώριο επενδυτικό κλίμα, με εντονότερο το αγοραστικό ενδιαφέρον στον κλάδο των τραπεζών και ώθηση του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 1.714 μονάδες, με κέρδη της τάξης του +1,16% και τζίρο γύρω στα 161 εκατομμύρια ευρώ.

> Είναι και αυτό έργο της γαλάζιας διακυβέρνησης! Την ώρα που η παρατεταμένη οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει προβλήματα πιστωτικής ασφυξίας στη χώρα και το οικονομικό επιτελείο ανακοινώνει πάγωμα μισθών χωρίς καμία αναφορά σε νέα μέτρα στήριξης των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων, η Ελλάδα παραμένει το μόνο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχει θεσπίσει ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

> Οι μέτοχοι – τράπεζες και τα υψηλόβαθμα (διορισμένα) στελέχη της ΕΧΑΕ θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι! Μείωση μετοχικού κεφαλαίου προς επιστροφή και έγκριση διανομής κερδών 2008 για τους πρώτους, προέγκριση αμοιβών μελών του ΔΣ εταιρικής χρήσης 2009 και τροποποίηση εγκριθέντος προγράμματος διάθεσης μετοχών για τους δεύτερους, είναι κάποια από τα θέματα που συμπεριλαμβάνει η Τακτική Γενική Συνέλευση της επιχείρησης.

> Κρατικά προγράμματα φθηνών διακοπών, μείωση των τελών προσγείωσης που πληρώνουν οι αεροπορικές εταιρείες και μείωση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στα κυβερνητικά μέτρα στήριξης της τουριστικής βιομηχανίας.

> Έχουν στοιχίσει… σε έσοδα και κέρδη! Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων, η έλλειψη φορτίων λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αλλά και ο επερχόμενος ανταγωνισμός από την Cosco σε ό,τι αφορά τα εμπορευματοκιβώτια, αποτελούν αγκάθι για τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά ΑΕ.

> Καλομάθαμε! Μετά την είσοδο της χώρας στη Ζώνη του Ευρώ, η οικονομία προσαρμόστηκε με μεγάλη ευκολία στους μηχανισμούς της πίστωσης, με αποτέλεσμα σήμερα, μεσούσης της κρίσης, ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας να αδυνατούν να λειτουργήσουν χωρίς δανεικά.

> Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει αρκετές επιχειρήσεις σε αλλαγή της χρήσης μέρους των αντληθέντων κεφαλαίων τους! Πρόσφατο παράδειγμα η Lavipharm, η οποία αποφάσισε να διαθέσει χρήματα από την ΑΜΚ προς μείωση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού της, αντί της επέκτασης εγκαταστάσεων και υποδομών για την παραγωγή διαδερμικών συστημάτων.

> Από τα ανησυχητικά των πρόσφατων ερευνών της ICAP, οι διαπιστώσεις που θέλουν τις περισσότερες πτωχεύσεις από εταιρείες παροχής υπηρεσιών και εμπορικές επιχειρήσεις, κλάδους ιδιαίτερα αναπτυγμένους στην Ελλάδα, λόγω της εμπλοκής τους στον τουρισμό και τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

> Καλά που υπήρχε και το ΤΕΜΠΜΕ! Το φρενάρισμα στις χορηγήσεις νέων δανείων, σε συνδυασμό με το γκάζι στις προβλέψεις, την αναγκαστική αναχρηματο δότηση παλαιών υποχρεώσεων και τα αυξημένα spreads των ομολόγων, προκαλούν σοκ στις ελληνικές τράπεζες, επηρεάζοντας τις κερδοφορίες τους.

> Αυτό σημαίνει να είσαι και όχι να το παίζεις… μάνατζερ! Ο κ Φιλιππίδης, σε αντίθεση με τους περισσότερους κρατικά διορισμένους συναδέλφους του, όχι μόνο στήριξε έμπρακτα την εγχώρια οικονομία, εμφανιζόμενος ως ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, αλλά σεβάστηκε και τα χρήματα των μετόχων του, κερδίζοντας με αυτήν του την ενέργεια πολλά χρήματα για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

> Άλλα μας έλεγαν! Τι και αν μόλις μία εβδομάδα πριν ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δήλωνε ότι «… στην πλειονότητα των δικαστικών αποφάσεων γίνεται δεκτό το σκεπτικό των αποφάσεων της ΕΚ…». Το Συμβούλιο της Επικρατείας αναίρεσε δικαστική απόφαση που επικύρωνε πρόστιμο της αρμόδιας εποπτικής αρχής για παράβαση της χρηματιστηριακής νομοθεσίας με προσυνεννοημένες και εικονικές χρηματιστηριακές συναλλαγές σε βάρος του επενδυτικού κοινού.

> Η κακή ψυχολογία που επικρατεί γενικότερα στην εγχώρια αγορά λόγω της διεθνούς κρίσης, το επαπειλούμενο κύμα ανεργίας, όπως και η αρνητική δημοσιότητα σχετικά με το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, φαίνεται πως έκοψαν μαχαίρι την… όρεξη των καταναλωτών.

> Μεταβίβαση των υψηλόμισθων υπαλλήλων και διαγραφή των εργοδοτικών υποχρεώσεών τους προς το ασφαλιστικό σύστημα; Η Εθνική πάντως συνεχίζει τις εθελούσιες εξόδους και έτσι μʼ αυτόν τον τρόπο στέλνει τον λογαριασμό στο ΙΚΑ, το ΕΤΑΤ και εν τέλει στους φορολογούμενους.

> Πολιτική ήττα της «γαλάζιας» διακυβέρνησης! Την ίδια ημέρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το σχέδιο των ισπανικών αρχών σχετικά με τη διάθεση κρατικών ενισχύσεων 800 εκατ. ευρώ στον τομέα των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, έστειλε αυστηρές συστάσεις στην Ελλάδα για προνομιακή μεταχείριση της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων.

> Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση αναμένεται να φέρει συγχωνεύσεις στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, με τη δημιουργία ακόμη μεγαλύτερων και ισχυρότερων σχημάτων, εξέλιξη που κρίνεται θετική και από τις μεγάλες πιστώτριες τράπεζες που εμφανίζονται έτοιμες να τις στηρίξουν.

> Όσα δεν φτάνει η αλεπού! Σύμφωνα με τον κρατικά διορισμένο επικεφαλή της ΔΕΗ κ. Αθανασόπουλο, τα προνόμια που προσέφερε το Δημόσιο στην επιχείρηση, επιτρέποντάς της στην ουσία να λειτουργεί ως μονοπώλιο, είχαν αρνητικές επιπτώσεις, καθώς συνοδεύτηκαν από υποχρεώσεις το κόστος των οποίων δεν ανακτά η επιχείρηση. Και όλα αυτά ενώ είναι η πρώτη φορά από την εισαγωγή της εταιρείας στο χρηματιστήριο που έκλεισε με ζημίες 305,9 εκατ. ευρώ σε μία χρήση.

> «… Λευκή επιταγή προς τις τράπεζες, ενώ η πραγματική οικονομία βυθίζεται στα ευχολόγια της κυβέρνησης και τις αυστηρές συστάσεις που δήθεν δίνει προς τους τραπεζίτες…»! Θα συμφωνήσουμε πλήρως με τις πρόσφατες δηλώσεις της πολιτικής εκπροσώπου του τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ κ. Λούκας Κατσέλη σχετικά με την πορεία του πακέτου των 28 δισ. ευρώ.

> Βρήκαν τη χρυσή τομή… με το «Αρμόδιο Διευθυντικό Στέλεχος»! Ανοικτό παράθυρο ως προς τις ευθύνες των μελών των διοικητικών συμβουλίων των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων άφησε η απόφαση της Επιτροπής Τραπεζικών και Πιστωτικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος σχετικά με τις παραλείψεις στον έλεγχο των διαδικασιών ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

> Μήπως η κρίση των αγορών και του τραπεζικού συστήματος δεν είναι αποτέλεσμα της αποτυχίας του καπιταλισμού, αλλά ενός παρωχημένου εποπτικού μηχανισμού; Μήπως δεν πρέπει να κατηγορήσουμε μεμονωμένα τους φορολογικούς παραδείσους, αλλά να δημιουργήσουμε καλύτερους εποπτικούς μηχανισμούς για τη λειτουργία τους;

> Η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος! Πόσες από τις εισηγμένες επιχειρήσεις που δεν έδωσαν πέρυσι μέρισμα αναμένεται να προτείνουν για φέτος τη διανομή του; Μόνο 1 στις 34 εταιρείες! Ο λόγος για τις Αερογραμμές Αιγαίου και τα 0,25 ευρώ ανά μετοχή…

> Με αφορμή την ανάληψη της μεταφοράς, εγκατάστασης και επαναλειτουργίας του εξοπλισμού LAN, WAN και ασφάλειας των συστημάτων πληροφορικής της Εθνικής από τη Space Hellas, ρωτάμε αν πραγματοποιήθηκε κλειστός μειοδοτικός διαγωνισμός ή αν έγινε απευθείας ανάθεση κατόπιν σχετικής εισηγήσεως αρμόδιας επιτροπής.

> Αφού δεν τόλμησε ο αρμόδιος υπουργός να καυτηριάσει τις θέσεις του εκλεκτού του στον ΟΤΕ κ. Βουρλούμη, ο οποίος θέλει να καταστήσει την Deutsche Telekom ελληνικό μονοπώλιο, αναγκάστηκε ο πρόεδρος της εποπτεύουσας αρχής να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν μια ξένη ιδιωτική επιχείρηση να εκβιάζει την κυβέρνηση μιας χώρας επιδιώκοντας με τον τρόπο αυτόν να ματαιώσει τη δημιουργία του δικτύου οπτικών ινών.

> Οξύμωρο, παράδοξο, εκ του πονηρού! Αφενός δημοσιοποιούν αρνητικές εκθέσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και αφετέρου συμβουλεύουν τους πελάτες τους να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα. Η αναφορά μας στις επενδυτικές τράπεζες και τους αναλυτές τους.

> Μετά από πολλά χρόνια που βρίσκονται σταθερά στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου, χωρίς όμως να έχουν αναληφθεί ουσιαστικές πρωτοβουλίες, η «γαλάζια» διακυβέρνηση αποφάσισε την αποκρατικοποίηση κατʼ αυτούς, το ξεπούλημα κατʼ εμάς, του καζίνου της Πάρνηθας και της ΕΥΑΘ.

> Μετά τις ανακατατάξεις σε επίπεδο οργανογράμματος, ήρθαν οι αναδιαρθρώσεις στο υψηλόβαθμο στελεχικό προσωπικό του ομίλου της Πειραιώς. Σε μια από αυτές απομακρύνθηκε από τα καθήκοντα του αναπληρωτή γενικού διευθυντή της τράπεζας ο Κωνσταντίνος Λιάπης.

> Τι και αν Ιρλανδία, Γαλλία, Ισπανία αντιμετωπίζουν τα ίδια περίπου προβλήματα με την Ελλάδα. Η χώρα μας ήταν τελικά η μόνη της Ευρωζώνης με υπερβολικό δημοσιονομικό έλλειμμα που δεν έτυχε ελαστικής αντιμετώπισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προς το χρονοδιάγραμμα για τη μείωσή κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ.

> Με αργούς ρυθμούς κινείται η Δικαιοσύνη στο ξεκαθάρισμα της υπόθεσης των ομολόγων! Προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν έλαβαν από τον εφέτη – ανακριτή οι εκπρόσωποι των χρηματιστηριακών εταιρειών Ακρόπολις, Αrtion, Πήγασος και Τρωύλος, οι οποίοι κατηγορούνται για ηθική αυτουργία.

> Βρήκαμε παπά να θάψουμε πέντε – δέκα! Προφυλακιστέα μετά την απολογία της, για τα δύο κακουργήματα της κατάχρησης εξουσίας και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, κρίθηκε η πρώην πρωτοδίκης Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, αναφορικά με τον τρόπο που χειρίστηκε την ανάκριση για τη δικογραφία της μετοχής φούσκας Σιγάλας.

> Από τις μέχρι τώρα δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις των εισηγμένων επιχειρήσεων, προκύπτουν τα παρακάτω ανησυχητικά στοιχεία: 1) Πτώση της κερδοφορίας πέριξ του 41%, 2) Μείωση στο EBITDA κατά περίπου 20% και 3) Καταβαράθρωση των διανεμόμενων μερισμάτων.

> Τους της έφεραν εν μέσω οικονομικής κρίσης! Τι και αν το υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε μεσοβδόμαδα, τα φετινά τεκμαρτά αγροτικά εισοδήματα, που εμφανίζονται αυξημένα μέχρι και 18%. Οι αγρότες καλούνται να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις από την 1η μέχρι τη 15η Απριλίου.

> Ταξίδι στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα θυμίζει η πολύπαθη Lannet. Την ώρα που οι εργαζόμενοί της έχουν να πληρωθούν από τον Σεπτέμβριο, η γενική της συνέλευση απλώς ενέκρινε τις μέχρι τώρα ενέργειες της διοίκησης, λαμβάνοντας αναβολή για τον Απρίλιο.


Απαραίτητη διευκρίνιση.
Ο κ. Ιωάννης Δασκαλαντωνάκης, πρόεδρος της χρηματιστηριακής εταιρείας Artion ΑΧΕΠΕΥ, είναι του Δημητρίου, και δεν έχει σχέση με την εταιρεία αυτή ο συνώνυμός του, Ιωάννης Δασκαλαντωνάκης, του Νικολάου, γιος του γνωστού μεγαλοξενοδόχου που έχει την αλυσίδα ξενοδοχείων GRECOTEL. Αυτό για να μην υπάρξουν συγχύσεις.

– Από ό,τι φαίνεται, «Ιζνογκούντ» υπάρχει και στην ATEbank! Αναφερόμαστε στο γνωστό «καρτούν» με τη γαμψή μύτη, το οποίο «τρώει με χρυσά κουτάλια», κυνηγά τους από κάτω, συνωμοτεί με τους από πάνω, διαπλέκεται με όλους και μεθοδεύει να γίνει «χαλίφης στη θέση του χαλίφη». Για ποιο Νεοδημοκράτη, που το παίζει τεχνοκράτης και υπερκομματικός, διατηρώντας λίγες… γαλάζιες και πολλές πράσινες κουμπαριές, χτυπά η καμπάνα;


Σχολιάστε εδώ