To τσιμέντο απειλεί την Κυψέλη

Δύο και πλέον δεκαετίες μετά την απόφαση του Δήμου της Αθήνας να διεκδικήσει την απαλλοτρίωση ενός από τους τελευταίους χώρους πρασίνου στην περιοχή της Κυψέλης, κινδυνεύει άμεσα να τσιμεντοποιηθεί για χάρη μάλιστα ιδιωτικών συμφερόντων.
Πρόκειται για το οικοδομικό τετράγωνο μεταξύ των οδών Κρίσσης, Ερατούς, Πυθίας, Κοτυλαίου, μετόχι του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας που περιλαμβάνει και τον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου.
Ένας χώρος, γεμάτος δέντρα, που μπορεί να αναδειχθεί σε πολύτιμο πνεύμονα πρασίνου.
Τη δεκαετία του ’80 τοποθετήθηκαν έξω από την περίφραξη μεγάλες πινακίδες με την ένδειξη «Δήμος Αθηναίων – Χώρος προς Απαλλοτρίωση».
Οι περίοικοι άρχισαν να ελπίζουν ότι επιτέλους, οι αρμόδιοι αντιλήφθηκαν τη σημασία του και ότι κάτι θα γινόταν.
Σήμερα έχουν ξεμείνει μόνον οι πινακίδες αυτές, ενώ, όπως φαίνεται, σχέδια οικονομικής μόνον εκμετάλλευσης δρομολογούν τάχιστα την ανοικοδόμηση και την πλήρη κάλυψη του χώρου. Εκδόθηκε η αριθ. 286/05 οικοδομική άδεια επ’ ονόματι «Κυψέλη ΑΤΕΕ» συγκρότημα κτιρίων, κατοικιών, γραφείων, καταστημάτων, αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, υπόγειο σταθμό αυτοκινήτων και αποθήκες. Η υπόθεση βρίσκεται στα δικαστήρια, καθώς αυτήν τη στιγμή εκκρεμεί η εκδίκαση έφεσης ενάντια στην πρωτόδικη απόφαση με την οποία πάγωνε η οικοδόμηση.
Κατά τον δήμο η απόφαση να περιέλθει ο χώρος στην κατοχή του, ανταλλάσσοντας μέσω της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου άλλο ακίνητο με το Πατριαρχείο, εξακολουθεί να ισχύει. Παρά ταύτα, στο Δημοτικό Συμβούλιο της πρωτεύουσας κάποιοι ανησυχούν ότι, τελικά, το οικόπεδο θα γίνει πολυκατοικία.
Ο λόγος; Αν και από τον δήμο επισήμως λέγεται ότι η έφεση έγινε από το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας, η αλήθεια -όπως απαντούν- είναι άλλη. Ποια άραγε;


Σχολιάστε εδώ