NΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΩΓΕΣ
Την αλλαγή του καθεστώτος των αγωγών εξέταζε η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με πληροφορίες η βασική σκέψη ήταν σε περιπτώσεις συκοφαντικής δυσφήμησης να προηγείται ένα ποινικό δικαστήριο που θα εκδικάζει την υπόθεση άμεσα, σε διάστημα τριών μηνών (σημ. «Π»: Κάτι που είναι εκτός πραγματικότητας και ποτέ ως τώρα τέτοια πρόθεση δεν έχει τηρηθεί) και στη συνέχεια να ακολουθεί το αστικό δικαστήριο με την εκδίκαση της αγωγής.
Την ίδια ώρα ο Μιχάλης Δημητρίου, ο οποίος και διατέλεσε υπεύθυνος Τύπου του υπουργείου Δικαιοσύνης επί υπουργίας Χατζηγάκη, σε επιστολή του προς την ΕΣΗΕΑ αναφέρει μια σειρά σημείων θετικών για τους διωκόμενους δημοσιογράφους που προκύπτουν από τη δικαστική αντιπαράθεση με τον Νίκο Παπανδρέου μετά την ενεργοποίηση της δικαστικής απόφασης σε βάρος της εφημερίδας «Απόφαση» από τον Νίκο Παπανδρέου.
«Δεν μπορεί να διώκεται αναρμόδιο πρόσωπο» με «τρόπο αυθαίρετο και αυτόβουλο από κάθε αντίδικο» έκρινε το δικαστήριο στις 13 Μαρτίου αφήνοντας ελεύθερο τον Μ. Δημητρίου.
Ο αντίδικος, σημειώνεται, οφείλει να αναζητεί τις όποιες ευθύνες νομίζει στη δημοσιογραφική ιεραρχία, στην ταυτότητα κάθε εφημερίδας, στις προδιαγραφές του νόμου. Παράλληλα, σύμφωνα με την επιστολή Δημητρίου «δεν μπορεί ο αντίδικος να καθυστερεί τη δημοσιότητα και την εκτέλεση της απόφασης», όπως αναφέρει ότι έγινε στην περίπτωσή του επί περίπου τρία χρόνια, «προκειμένου να εισπράξει τόκους από το κεφάλαιο που επιδικάστηκε». Ακόμη «θα πρέπει να συνεκτιμώνται όλες οι συμπεριφορές του «όποιου μηνυτού» όπως οι παραπάνω με το γεγονός των τεράστιων ποσών που ζητούνται ως αποζημίωση της «τρωθείσης υπόληψης και συκοφάντησής» τους.
«Θεωρώ υποχρέωσή μου να επισημάνω ιδιαίτερα τη στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και στενών συνεργατών του, οι οποίοι γνωστοποίησαν σε συγκεκριμένους συναδέλφους (και διά αυτών σε μένα) ότι διαφωνεί με παρόμοιες συμπεριφορές και χειρισμούς στους οποίους ουδέποτε ο ίδιος έχει καταφύγει» καταλήγει ο δημοσιογράφος στην επιστολή του.