Φουντώνει η βεντέτα!

Διεργασίες που εντάθηκαν ξαφνικά μετά την αναφορά «έχω κουραστεί» που αποδίδεται στον πρωθυπουργό και ήταν λογικό να ενισχύσει τη σεναριολογία περί αλλαγής ηγεσίας. Η δραστηριότητα που αναπτύσσει τελευταία η Ντ. Μπακογιάννη έχει εξοργίσει αρκετούς βουλευτές της παράταξης που δίνουν «όρκο ζωής» να της… κόψουν τον δρόμο προς την αρχηγία, ενώ καλούν τον Κ. Καραμανλή να παραμείνει στην ηγεσία της παράταξης, ακόμη κι αν ηττηθεί στις εθνικές εκλογές. Μάλιστα ορισμένοι επισείουν ακόμη και τον… κίνδυνο της διάσπασης σε περίπτωση αποχώρησης του σημερινού πρωθυπουργού. Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε «μυστική συνάντηση» Αβραμόπουλου- Σαμαρά, χωρίς ωστόσο να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο υπουργός Υγείας είδε και τον Γ. Σουφλιά.

Βουλευτές που κινούνται στη λεγόμενη καραμανλική πτέρυγα επισημαίνουν ότι τις τελευταίες ημέρες η Ντόρα έχει αλλάξει στρατηγική κι ενώ μέχρι πρότινος εμφανιζόταν να στηρίζει ανεπιφύλακτα τον Κ. Καραμανλή, τώρα κινείται παρασκηνιακά, διαφωνεί με επιλογές του και αφήνει να γίνουν γνωστές οι διαφωνίες της στους δημοσιογράφους. Παράλληλα την κατηγορούν ότι βιάστηκε, εν μέσω φημολογίας για αλλαγή ηγεσίας, να συναντηθεί με τον Γ. Σουφλιά επιχειρώντας να δημιουργήσει την εικόνα προσέγγισης με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ. «Τέτοιες κινήσεις διχάζουν την παράταξη» ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά σχόλια, ενώ κομματικοί παράγοντες εκτιμούν ότι από την πόλωση του κλίματος χαμένη θα βγει η υπουργός Εξωτερικών, καθώς θα διεγείρει τα αντιμητσοτακικά αισθήματα που αφθονούν στο εσωτερικό του κόμματος. Η κ. Μπακογιάννη βγήκε διπλά χαμένη από το γεύμα με τον Γ. Σουφλιά, αφού δεν πήρε αυτό που επιθυμούσε, δηλαδή τη δέσμευση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ ότι θα τη στηρίξει την ώρα της διαδοχής. Διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι τέτοια ή παρόμοια δέσμευση δεν της παρείχε εκείνος, καθώς είναι γνωστό ότι ο κ. Σουφλιάς έχει τις δικές του φιλοδοξίες και δεν θα έλεγε «όχι» στο ενδεχόμενο να αναλάβει μεταβατικός αρχηγός μετά την αποχώρηση του κ. Καραμανλή και να οδηγήσει τη παράταξη ενωμένη για ένα χρονικό διάστημα. Χαμένος από το γεύμα στο «Χίλτον» βγήκε ωστόσο και ο κ. Σουφλιάς, καθώς έδωσε την εντύπωση ότι συνηγορεί στα προσωπικά παιχνίδια.

Λανθασμένη κίνηση

Δεν έλειψαν συνεπώς και για εκείνον οι γκρίνιες βουλευτών. Ο υπουργός λέγεται ότι επικοινώνησε με το Μαξίμου και τους… εξήγησε ότι η Ντόρα του ζήτησε να φάνε μαζί και ότι στη διάρκειά του δεν συζητήθηκαν θέματα διαδοχής. Σε συζητήσεις του με βουλευτές μάλιστα φέρεται να αναγνώρισε ότι ήταν λανθασμένη η κίνησή του να πάει στο γεύμα τη δεδομένη χρονική στιγμή και με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Η Ντόρα όχι μόνο δεν απέσπασε τη δέσμευση του Γ. Σουφλιά, αλλά δεν έχει επίσης εξασφαλίσει και τη στήριξη του Β. Μεϊμαράκη, ο οποίος αισθάνεται ηθικά υποχρεωμένος στον Κ. Καραμανλή, που τον έκανε γραμματέα και υπουργό Άμυνας. Έτσι, την ώρα της διαδοχής θα ψηφίσει όποιον του υποδείξει ο Κ. Καραμανλής. Στελέχη επισημαίνουν ακόμη ότι ο κ. Μεϊμαράκης απουσίασε από την ομιλία της Ντόρας στην εκδήλωση που οργάνωσε το Ινστιτούτο «Κ. Καραμανλής».

Τη διαμάχη στο εσωτερικό της Ν. Δημοκρατίας εντείνουν δηλώσεις βουλευτών και από τα δύο στρατόπεδα. Βουλευτής εκλεγόμενος στη Β΄ Αθηνών και προσκείμενος στην υπουργό Εξωτερικών στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του προβλέπει… δραματικές αλλαγές τους προσεχείς μήνες και ότι «τον Σεπτέμβριο η Ντόρα θα είναι πρωθυπουργός»!

Από την άλλη, ο Γ. Μανώλης, που δεν έκρυψε ποτέ τα αντιμητσοτακικά αισθήματά του, δήλωσε ότι «ακόμη κι αν θέλει να αποχωρήσει ο Καραμανλής εμείς θα τον κρατήσουμε», ενώ διατυπώνει υπαινιγμούς λέγοντας ότι «ο Καραμανλής είναι γέννημα-θρέμμα της παράταξης, δεν ήρθε από άλλο χώρο για να γίνει αρχηγός της ΝΔ». Θεωρεί μάλιστα περίπου ως… υποχρέωση του σημερινού πρωθυπουργού να στηρίξει όποιον είναι κόντρα στην Ντόρα! Τις αμέσως προηγούμενες ημέρες στελέχη όπως ο Α. Λυκουρέντζος, ο Γ. Σούρλας, ο Π. Ψωμιάδης, ο Θ. Καράογλου κ.ά. κάλεσαν ευθέως τον πρωθυπουργό να δηλώσει ευθέως ότι δεν θα αποχωρήσει από την ηγεσία, ακόμη και κατόπιν ήττας στις εκλογές, ενώ εκτόξευσαν εμμέσως και «πυρά» κατά της Ντόρας.


Σχολιάστε εδώ