υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

Η Άνγκελα Μέρκελ μας καταχερίζει επειδή εμποδίζουμε τη «Μακεδονία» να γίνει όπως άξιζε μέλος του ΝΑΤΟ. Οι Σκοπιανοί μας κάνουν πλάκα στέλνοντας ευχές για την εθνική εορτή. Πανηγυρίζουμε ότι η τουρκική άσκηση «Ηγεμών» διεξάγεται χωρίς προβλήματα, κάνοντας ότι δεν καταλαβαίνουμε καν την υπερπτήση τουρκικών μαχητικών στους Φούρνους.

Τι σημασία όμως έχουν όλα αυτά…
Σημασία έχει ότι η υπουργός Εξωτερικών καταγράφει νέους «θριάμβους»: Μίλησε σε πολυπληθές ακροατήριο στη ΝΟΔΕ Ιωαννίνων, πριν πέρασε από την Έδεσσα, μετά από τη ΝΟΔΕ Αλεξανδρούπολης και εσχάτως συνέφαγε με τον κ. Σουφλιά… Και εις ανώτερα…

Είναι στα όρια του αστείου… Μια ημέρα μετά την ανακοίνωση από τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ότι όταν υπάρξει συμφωνία για την Υπερδνειστερία και αποφασισθεί να αποχωρήσουν οι ρώσοι ειρηνευτές, θα ζητηθεί να πάρουν τη θέση τους άνθρωποι του ΟΑΣΕ, εμφανίσθηκε και η… ελληνική προεδρία. Συγκεκριμένα όχι η προεδρία αλλά ο ειδικός απεσταλμένος πρέσβης, Χ. Χριστόπουλος, που χαιρέτισε τη ρωσομολδαβική συμφωνία και εκδήλωσε την ετοιμότητα του ΟΑΣΕ να στείλει ανθρώπους στην περιοχή. Προφανώς, ο Πρόεδρος Μεντβέντεφ ακόμη θα σκουπίζει τα δάκρυα από τη συγκίνηση που του προκάλεσε η… έγκριση των κινήσεών του από τον απεσταλμένο της κ. Μπακογιάννη.

Το έλεγε γνωστός διπλωμάτης: Πώς αισθάνονται όλοι οι διπλωμάτες στις μεγάλες διευθύνσεις και στα κρίσιμα πόστα; Μα σαν τις ασφάλειες στον ηλεκτρικό πίνακα. Μόλις γίνει το βραχυκύκλωμα κανείς δεν αλλάζει τον πίνακα. Τις καμένες ασφάλειες πετάει… Είναι κρίμα σοβαροί διπλωμάτες να νιώθουν σαν ηλεκτρικές ασφάλειες των… δύο αμπέρ.

Σε αυθημερόν συρρικνώθηκε τελικώς, η επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη στο πιο καυτό μέτωπο της ελληνικής προεδρίας του ΟΑΣΕ, τη Γεωργία. Δεν βγαίνει το «χαρτί» του έντιμου μεσολαβητή στο θέμα της Νότιας Οσετίας και έτσι ύστερα από αναβολές η επίσκεψη έγινε άρον άρον. Όσο για τις επισκέψεις σε Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν και Καζακστάν αναβλήθηκαν και αυτές, προφανώς όμως γιατί η υπουργός τέτοιες περιόδους που διανύουμε -και με το εσωκομματικό μέτωπο ανοικτό- δεν θέλει να απουσιάζει από την Αθήνα.

Ο στόχος αρχικά ήταν η σύγκληση Συνόδου Κορυφής του ΟΑΣΕ στην Ελλάδα όπου θα στηνόταν μεγάλη φιέστα με την ταυτόχρονη παρουσία πενήντα έξι ηγετών, μεταξύ αυτών και των Προέδρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας στην Ελλάδα. Η πρόταση αυτή αντιμετωπίσθηκε με χιούμορ από τις χώρες μέλη. Αλλά οι σύμβουλοι της κ. Μπακογιάννη δεν το έβαλαν κάτω. Αφού είδαν ότι δεν στήνεται όχι Σύνοδος Κορυφής αλλά ούτε Σύνοδος ΥΠΕΞ, αποφάσισαν να ρίξουν στο τραπέζι την ιδέα για «Άτυπη» Σύνοδο ΥΠΕΞ τον Ιούλιο στην Αθήνα. Το τραγικότερο είναι ότι μπορεί να στηθεί η Σύνοδος, να μας έρθουν οι υπουργοί από την Κεντρική Ασία και άλλες μικρές χώρες και οι μεγάλοι, Χίλαρι Κλίντον, Σεργκέι Λαβρόφ και άλλοι να μας στείλουν να διαβουλευθούμε τίποτα υφυπουργούς ή γενικούς γραμματείς. Και άντε μετά να κάνεις φιέστα με τον… αρμένη η τον κοζάκο υπουργό…

Θύμα της κόντρας Μπακογιάννη – Σαμαρά φαίνεται ότι έπεσε ο κ. Υψηλάντης, διπλωματικός σύμβουλος, αποσπασμένος επί θητείας Λιάπη στο ΥΠΠΟ, όπου και παρέμεινε όταν ανέλαβε ο κ. Σαμαράς. Στη διάρκεια της προετοιμασίας για την τελετή των εγκαινίων του Μουσείου της Ακρόπολης, την οποία θα κληθούν πολλές ξένες προσωπικότητες, παρέλειψε να ενημερώσει, για τις επιστολές που στάλθηκαν στις ελληνικές πρεσβείες, την τυπικά προϊσταμένη του Ντ. Μπακογιάννη. Το αποτέλεσμα είναι ότι ανακλήθηκε από το ΥΠΠΟ στην Κεντρική Υπηρεσία και κόπηκε η μετάθεση του στο εξωτερικό.

Από απόσταση παρακολουθεί τα «επιτεύγματα» της ελληνικής προεδρίας του ΟΑΣΕ, ο πρέσβης Ν. Καλαϊτζιάνος ο οποίος μαζί με τον Χρ. Ζαχαράκι είχαν αναλάβει συντονιστές της ελληνικής προεδρίας.
Εκτός από ορισμένους χειρισμούς, που δεν ενθουσίασαν τον έμπειρο διπλωμάτη, μαθαίνουμε ότι ένας ακόμη λόγος για την… ψύχρα που έχει πέσει με το νεοκλασικό είναι ότι ακόμη περιμένει τη ρύθμιση του καθεστώτος με το οποίο συνεχίζει και μετά τη συνταξιοδότησή του την ενασχόληση με τον ΟΑΣΕ… Πρέσβεις εκ προσωπικοτήτων ακούγαμε, αλλά δεν τους βλέπουμε.

Εάν δεν αποτελεί προβοκάτσια, ακούσαμε ότι ο κ. Μ. Καμπάνης που ήταν το φαβορί για να διαδεχθεί τον Αριστείδη Αγαθοκλή στη θέση του γενικού γραμματέα του ΥΠΕΞ, δεν ενδιαφέρεται και πολύ για τη θέση, αλλά θα προτιμούσε ένα ακόμη καλό πόστο στο εξωτερικό. Αν ισχύει πάντως, τότε θα έχουμε ακόμη μία εμπλοκή καθώς φαινόταν να είναι ο… καταλληλότερος.

Τα μυστικά κονδύλια πόσα είναι τελικά, ρε σύντεκνοι; Πάνε για εθνικές ή για… ενδονεοδημοκρατικές υποθέσεις;

Οι κουμπαριές είναι το προνόμιο της Οικογένειας. Έτσι ένας ακόμη κουμπάρος με καταγωγή τα Γιάννενα (όπου και βρίσκεται συχνά λόγω γεωγραφικής εγγύτητας!) έχει τοποθετηθεί μορφωτικός ακόλουθος στην πρεσβεία μας, στα Τίρανα. Οι συγγενικές σχέσεις δεν είναι φυσικά κάτι επιλήψιμο, αλλά ακούμε διάφορα για τη διαδικασία χορήγησης υποτροφιών για σπουδές στην Ελλάδα, τα οποία μάλλον χρήζουν περαιτέρω έρευνας…

Η ξεφτίλα σε όλο το μεγαλείο της: Ο κ. Ομπάμα στην τελετή που παρέθεσε στον Λευκό Οίκο για την επέτειο της 25ης Μαρτίου φρόντισε να προσβάλλει προσωπικώς τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής αλλά και όλον τον Ελληνισμό με χιούμορ που ούτε μαύρο δεν ήταν. Όταν ο κ. Δημήτριος τον κάλεσε ως άλλος Μέγας Αλέξανδρος να κόψει τον γόρδιο δεσμό των προβλημάτων που απασχολούν την ευρύτερη περιοχή μας και ο κ. Ομπάμα απάντησε ότι η σύγκρισή του με τον Μέγα Αλέξανδρο θα ανεβάσει τις μετοχές στο σπίτι του όπου η (σύζυγός του) Μισέλ κάνει κουμάντο… Θλίψη…


Σχολιάστε εδώ