Το ΥΠΕΞ τούς έδεσε τα χέρια!

Κι αυτό παρόλο που, μετά από συντονισμένες παρεμβάσεις των ίδιων, έχει αναβληθεί, χωρίς όμως δυστυχώς να ματαιωθεί, η συνάντηση Κλίντον – Ταλάτ.

Καμία κίνηση δεν έγινε από πλευράς ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ούτε υπήρξαν ιδιαιτέρως έντονες παρεμβάσεις από το αντίστοιχο κυπριακό.
«Ό,τι έγινε, έγινε τελικά κατόπιν εορτής», είπε στο «ΠΑΡΟΝ» γνωστός παράγοντας της Ομογένειας που ζει στη Νέα Υόρκη, αποκαλύπτοντας ότι στις πρώτες επαφές με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ οι ομογενείς ανακάλυψαν έκπληκτοι ότι κανένα διάβημα ή έστω απλή δυσφορία δεν διεβιβάσθη προς τις ΗΠΑ. Το αποτέλεσμα ήταν οι αμερικανοί αξιωματούχοι (μεταξύ δε αυτών και ο γνωστός Μάθιου Μπράιζα) να αντιμετωπίσουν με μη υποκρυπτόμενη εν πολλοίς ειρωνεία τα παράπονα των ομογενών που παρενέβησαν.
Τελικά, μετά από συντονισμένη κίνηση Κυπρίων απευθείας προς τον αμερικανό Πρόεδρο μέσω στενών του συμβούλων, έγινε δυνατό να ενεργοποιηθούν μηχανισμοί επανεκτίμησης της κατάστασης, με συνέπεια να αναβληθεί η συνάντηση με τον κατοχικό εγκάθετο για εύλογο χρονικό διάστημα, και πάντως αφού μεσολαβήσει συνάντηση με τον κύπριο υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού.
Δυστυχώς, για ματαίωση δεν γίνεται λόγος, αλλά οι ίδιοι ομογενειακοί παράγοντες κινούνται τουλάχιστον για την υποβάθμισή της, παρόλο που η Χίλαρι Κλίντον έχει δεσμευθεί να δει η ίδια τον τουρκοκύπριο κατοχικό ηγέτη. Ταυτόχρονα έχει «κλειδωθεί» και συνάντησή του με σημαντικό παράγοντα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, πράγμα που είναι εξίσου αρνητικό και δυσοίωνο, ενώ η Άγκυρα, με το ισχυρό λόμπι που διαθέτει στην Ουάσινγκτον, κινείται έντονα για ρύθμιση και άλλων επαφών Ταλάτ με διαφόρους επισήμους και άλλους παράγοντες.


Σχολιάστε εδώ