Τουρκία – Ισραήλ: Τα χαϊδεμένα παιδιά των ΗΠΑ και οι γενοκτονίες

1
Ένα ανώμαλο τρίγωνο διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή με όπλο τη γενοκτονία. ΗΠΑ – Τουρκία – Ισραήλ οδηγούνται σε συμμαχία και σε κοινότητα συμφερόντων στην πολυτάραχη αυτή περιοχή. Και οι τρεις χώρες έχουν πολλά κοινά. Πρώτον, ανήκουν στον δυτικό συνασπισμό και δεν τις ευνοεί η πολιτική, οικονομική και στρατιωτική ενδυνάμωση της Ρωσίας, της Κίνας και του Ιράν. Δεύτερον, και οι τρεις χώρες επιθυμούν να παίξουν πρωτεύοντα ρόλο στα δρώμενα και στις εξελίξεις στη στρατηγικής σημασίας και ιδιαίτερης οικονομικής σπουδαιότητας (λόγω πετρελαίου) περιοχή της Μέσης Ανατολής. Οι ΗΠΑ θέλουν την ηγεμονία της περιοχής και η Τουρκία και το Ισραήλ επιδιώκουν να αποκτήσουν δεσπόζουσα θέση και να καταστούν περιφερειακές δυνάμεις με τη στήριξη και τη συνδρομή των ΗΠΑ. Τρίτον, οι ΗΠΑ επιδιώκουν να καταστήσουν την Τουρκία και το Ισραήλ ισχυρά ερείσματα, δίκην χωροφυλάκων, για την υποστήριξη των συμφερόντων τους στην ευρύτερη περιοχή. Τέταρτον, και σπουδαιότερο κοινό σημείο των τριών χωρών είναι ότι και οι τρεις βαρύνονται με γενοκτονίες, παλαιές και σύγχρονες, και παίζουν μεταξύ τους με ιδιαίτερο κυνισμό ένα παιχνίδι εκβιασμών με τελικό σκοπό τον «συμψηφισμό στο ισοδύναμο», δηλαδή καμία από τις τρεις χώρες να μην αναγνωριστεί επίσημα ότι διέπραξε γενοκτονία σε βάρος των μειονοτήτων που κατοικούσαν ή κατοικούν ακόμη στην επικράτειά της. Γνωρίζουν καλά και οι τρεις ότι μια τέτοια αναγνώριση θα αποτελέσει ανεξίτηλο στίγμα γιʼ αυτές. Και θέλουν να το αποφύγουν. Συμφέρει και τις τρεις χώρες οι γενοκτονίες να ξεχαστούν!

2
Το χαρτί της γενοκτονίας το έπαιξε πρώτος ο Πρόεδρος Ομπάμα, ο οποίος είχε δεσμευτεί προεκλογικά να προωθήσει την αναγνώριση της γενοκτονίας της Τουρκίας σε βάρος των Αρμενίων. Πράξη καθαρά εχθρική σε βάρος της Τουρκίας. Ήταν τότε που η κυβέρνηση της γειτονικής μας χώρας γλυκοκοίταζε προς Ρωσία μεριά και επιχειρούσε φιλική διείσδυση στα αραβικά κράτη. Τότε και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και τα κυβερνητικά ΜΜΕ της Τουρκίας υπενθύμιζαν συνεχώς τις γενοκτονίες των ΗΠΑ σε βάρος των ερυθρόδερμων και των Ινδιάνων παλαιότερα και σε βάρος των Ιρακινών πρόσφατα. Ήταν τόσο σφοδρή η τουρκική αντίδραση, που ο τότε πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα Έρικ Έντελμαν αναγκάστηκε να δηλώσει με διπλωματική κομψότητα ότι «αν πρόκειται να μιλήσουμε για γενοκτονίες, έχουμε και εμείς κάτι να πούμε». Οι Τούρκοι κατάλαβαν τη σαφή προειδοποίηση των ΗΠΑ και σταμάτησαν. Συμψηφισμός στο ισοδύναμο. Τώρα ο Ομπάμα, ως Πρόεδρος πλέον της χώρας του, επισκέπτεται επίσημα την Τουρκία για να σφραγίσει με το κύρος του την αναγνώρισή της ως περιφερειακής δύναμης, αφού μάλιστα προηγήθηκε η επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και η αποστολή στην Άγκυρα του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για το Μεσανατολικό Ρόμπερτ Μίτσελ, για την προπαρασκευή της προεδρικής επίσκεψης. Οι εκατέρωθεν γενοκτονίες ξεχάστηκαν. ΗΠΑ και Τουρκία είναι γενοκτονικά ισόπαλες, κάτι που συμφέρει και τις δύο χώρες. Η Τουρκία επανήλθε στο μαντρί και οι ΗΠΑ στηρίζουν τις τουρκικές φιλοδοξίες και τις ενθαρρύνουν.

3
Και το παιχνίδι συνεχίστηκε. Στη φετινή σύναξη του Νταβός ο Ερντογάν, σε μια προσπάθεια να κυριαρχήσει στον ισλαμικό κόσμο, επιτέθηκε κατά του Ισραήλ για τη γενοκτονία σε βάρος των παλαιστίνιων αμάχων με τις πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές, τις χερσαίες επιχειρήσεις και τον ναυτικό αποκλεισμό στη Γάζα. Σφοδρή η αντίδραση των Ισραηλινών, που όμως γρήγορα… εξατμίστηκε. «Ο πρωθυπουργός μιας χώρας με τη φωλιά της τόσο λερωμένη, τόλμησε να παραδώσει μάθημα ηθικής στο Ισραήλ» δήλωναν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και τα ΜΜΕ της χώρας αυτής. Και με την επέμβαση της αμερικανικής διπλωματίας σταμάτησε εδώ η αντιδικία μεταξύ Τουρκίας – Ισραήλ για τις γενοκτονίες. Και εδώ συμψηφισμός στο ισοδύναμο! Κανένα από τα τρία αυτά κράτη (ΗΠΑ – Τουρκία – Ισραήλ) δεν τολμάει να μιλήσει για γενοκτονία. Έχουν τη φωλιά τους λερωμένη, με παλιές και πρόσφατες γενοκτονίες. Ο άξονας Ουάσινγκτον – Άγκυρα – Τελ Αβίβ είναι ισχυρότατος, με πολλά κοινά συμφέροντα και συνδετικούς κρίκους. Να γιατί ο Μπαράκ Ομπάμα οδηγήθηκε στην απόφαση να ξεκινήσει τις επίσημες επισκέψεις του ως Πρόεδρος των ΗΠΑ στις χώρες της Ευρασίας από την Τουρκία. Εκεί μπορεί να πει κάτι για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τη Σχολή της Χάλκης και τις θρησκευτικές ελευθερίες προς τέρψιν των εν Ελλάδι ιθαγενών. Η Τουρκία αναβαθμίζεται, γιατί ξέρει να χρησιμοποιεί σωστά τα όπλα που διαθέτει.


Σχολιάστε εδώ