Στο σφυρί η Vivartia

Μόνο 12,6 εκατ. ευρώ κέρδη απέφερε το 2008 στον Mr MIG και τον όμιλό του η χρυσοπληρωμένη Vivartia – με τα ίδια λεφτά σήμερα, θα αγόραζε μεγάλη τράπεζα! Και αφού είδε και απόειδε ο Ανδρέας Βγενόπουλος, αναζητώντας μάταια μια συμφωνία πώλησής της στον όμιλο Ολαγιάν και τον Σπ. Θεοδωρόπουλο, που δεν θα μπορούσαν σε καμία περίπτωση να πληρώσουν τα αστρονομικά ποσά που είχαν ζητηθεί, έκανε εν μιά νυκτί στροφή στρατηγικής 180 μοιρών.

Υποτίθεται ότι η Vivartia ενοποίησε όλες τις παλιές δραστηριότητες της ΔΕΛΤΑ, της Chipita και αρκετών ακόμη εταιρειών, για να περιορισθούν τα έξοδα και να βελτιωθούν τα κέρδη. Τώρα, χωρίς πολλές εξηγήσεις, η Vivartia ανακοινώνει ότι… ξανασπάει τις ίδιες δραστηριότητες σε τέσσερα κομμάτια, τις μεταφέρει σε ισάριθμες θυγατρικές και η ίδια μετατρέπεται σε εταιρεία συμμετοχών, όπως ακριβώς ήταν και η παλαιά Δέλτα Συμμετοχών της εποχής Δασκαλόπουλου!

Πώς εξηγείται το… πισωγύρισμα; Μα, αυτός είναι ο μόνος τρόπος να βρεθούν αγοραστές για τη Vivartia: κομμάτι κομμάτι. Ποιος αγοραστής, άλλωστε, θα έδινε 21,8 ευρώ ανά μετοχή για τη Vivartia, που αντιστοιχεί σε αξία εταιρείας σχεδόν 1,8 δισ. ευρώ; Ενώ για τους επιμέρους τομείς, όλο και κάποιος θα βρεθεί να πληρώσει λογικότερες τιμές. Τίποτε από όλα αυτά, όμως, δεν πείθει ότι δικαιώνονται οι στρατηγικές επιχειρηματικές επιλογές του Mr MIG…


Σχολιάστε εδώ