Στο… πιάτο των Γερμανών το εθνικό δίκτυο επικοινωνιών!

Μια διασύνδεση, που ανοίγει διάπλατα τις πύλες των ελληνικών επικοινωνιών στον ημικρατικό γερμανικό κολοσσό.
Οι Γερμανοί ολοκλήρωσαν με ταχύτητα… κεραυνοβόλου πολέμου τις διαδικασίες διασύνδεσης των δύο δικτύων. Πολύ πριν προωθήσουν άλλες σοβαρές διαδικασίες ενοποίησης των δύο εταιρειών, όπως η ενσωμάτωση των μεγεθών του ισολογισμού του ΟΤΕ στον ισολογισμό της Telekom, ή η τοποθέτηση στελέχους στο ΔΣ με μόνη αρμοδιότητα την εποπτεία των βαλκανικών δραστηριοτήτων, όλα είχαν ολοκληρωθεί.
Ανακοινώνοντας στους έλληνες δημοσιογράφους, πριν από λίγες ημέρες στη Βόννη, τη διασύνδεση των δύο δικτύων, κορυφαία στελέχη της Telekom εστίασαν ιδιαίτερα στα εμπορικά και οικονομικά οφέλη από την ενοποίηση των δύο δικτύων. Από την άλλη στελέχη του ΟΤΕ που ερωτήθηκαν από το «Π», στο περιθώριο των ενημερωτικών παρουσιάσεων, αντιμετώπισαν με έκδηλη αμηχανία τα σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλεια των εθνικών επικοινωνιών, που εγείρονται αναπόφευκτα μετά τη διασύνδεση των δικτύων.
Όπως εξηγούν στελέχη με γνώση των τεχνικών παραμέτρων του θέματος, η διασύνδεση των δύο δικτύων μετατρέπει την τηλεπικοινωνιακή «διαδρομή» Αθήνα – Βόννη σε μια διαδρομή… Κυψέλη – Παγκράτι. Δηλαδή, εντελώς σχηματικά και απλουστευτικά, ένας τηλεπικοινωνιακός διακόπτης (switch) συνδέει πλέον τα δύο δίκτυα, κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο που συνδέεται σήμερα το κεντρικό δίκτυο του ΟΤΕ με οποιοδήποτε άλλο υποδίκτυο στο εσωτερικό της χώρας.
Σε άρθρο που είχε δημοσιεύσει πέρσι, εν όψει της εξαγοράς του ΟΤΕ, ο πρώην γενικός διευθυντής δικτύων του ΟΤΕ, Νικήτας Μπαριτάκης, υπογράμμιζε τα σοβαρά προβλήματα ασφαλείας που θα μπορούσε να προκαλέσει η εκχώρηση του Οργανισμού στους Γερμανούς. Επίσης, επισήμαινε ότι η εξέλιξη της τηλεπικοινωνιακής τεχνολογίας είναι τέτοια, ώστε είναι πολύ δύσκολο να υπάρξουν ουσιαστικές εγγυήσεις για την ασφάλεια των επικοινωνιών ακόμη και σε εθνικό επίπεδο, πολύ περισσότερο σε συνθήκες διασύνδεσης του εθνικού μας δικτύου με ένα ξένο.
Για παράδειγμα, η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι τέτοια, ώστε με την εγκατάσταση ενός συστήματος νόμιμων υποκλοπών στο δίκτυο του ΟΤΕ είναι τεχνικά εφικτή η παρακολούθηση όχι μόνον των επικοινωνιών των συνδρομητών του Οργανισμού, αλλά και κάθε άλλης επικοινωνίας συνδρομητών τρίτων εταιρειών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, τα δίκτυα των οποίων είναι υποχρεωτικά διαρκώς «ανοικτά» στο δίκτυο του βασικού παρόχου.
Σημειώνεται, μάλιστα, ότι στον νόμο, με τον οποίο κυρώθηκε η συμφωνία πώλησης του ΟΤΕ, αποφεύγονται οι αναφορές σε θέματα διασφάλισης του απορρήτου των επικοινωνιών. Επίσης, δεν καθιερώνεται ένα συμπεφωνημένο με τη γερμανική πλευρά πλαίσιο ενισχυμένων διαδικασιών «επιτήρησης» του Οργανισμού, πιθανόν και με αυξημένα δικαιώματα αρνησικυρίας του Δημοσίου, παρότι ο ΟΤΕ, ως βασικός τηλεπικοινωνιακός πάροχος, αποτελεί την «καρδιά» του εθνικού συστήματος επικοινωνιών.
Ζητήματα εθνικής ασφάλειας
Τα ερωτήματα που γεννώνται είναι πολλά, σοβαρά και ξεφεύγουν από τα όρια μιας οικονομικής-επιχειρηματικής συμφωνίας:
– Πώς διασφαλίζεται η «στεγανότητα» του ελληνικού τηλεπικοινωνιακού δικτύου, όχι μόνο του ΟΤΕ αλλά και του συνόλου των παρόχων, υπό τις συνθήκες του πλήρους «ανοίγματος» στους Γερμανούς;
– Αρκεί η υφιστάμενη εθνική νομοθεσία για την προστασία του εθνικού μας δικτύου από πιθανές κακόβουλες ενέργειες, με ή χωρίς τη συναίνεση της διοίκησης της Telekom;
– Γιατί, άραγε, οι Ρουμάνοι, παρότι πούλησαν στον ΟΤΕ τον εθνικό τους οργανισμό τηλεπικοινωνιών, τη RomTelecom, δεν έχουν επιτρέψει μέχρι σήμερα τη διασύνδεση των δύο δικτύων; Τα θέματα ασφαλείας που φαίνεται ότι απασχολούν την «πτωχή» Ρουμανία, δεν είναι άραγε αρκετά σοβαρά για να προβληματίσουν και την «ευρωπαϊκή» Ελλάδα;
– Τι εγγυήσεις παρέχει, άραγε, το ίδιο το παρελθόν της Telekom για τις αγαθές προθέσεις τους, όταν δεν δίσταζαν, όπως αποκαλύφθηκε πέρυσι, να οργανώνουν παρακολουθήσεις των κλήσεων δεκάδων στελεχών τους και δημοσιογράφων, προκειμένου να εντοπίσουν τις πηγές «διαρροών» ορισμένων πληροφοριών; Τι εγγυήσεις μπορεί να παρέχει η Telekom, όταν είναι γνωστό ότι κορυφώνεται αυτές τις ημέρες η εισαγγελική έρευνα για αυτό το σοβαρό σκάνδαλο παρακολουθήσεων και μάλιστα πριν από λίγες εβδομάδες διατάχθηκε από εισαγγελέα έφοδος στην κατοικία του πρώην προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Κάι Ούβε Ρίκε;


Σχολιάστε εδώ