Στον… αέρα οι εργαζόμενες σε Δημόσιο, Στρατό, Σώματα Ασφαλείας!

Από την άλλη, στον ιδιωτικό τομέα μεμονωμένοι, μέχρι στιγμής, εργοδότες αποπειρώνται να παραβιάσουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας που οι ίδιοι έχουν υπογράψει.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου ανακοίνωσε ήδη ότι θα συσταθεί επιτροπή,με τη συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ, για την εκπόνηση νέου κώδικα συντάξεων σε Δημόσιο, Σώματα Ασφαλείας και Ένοπλες Δυνάμεις «που να συνάδει με το ευρωπαϊκό Δίκαιο».
Φυσικά, οι εξελίξεις προκαλούν θύελλα πολιτικών και συνδικαλιστικών αντιδράσεων και επιτείνουν το κλίμα όξυνσης και αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, που δέχεται πυρά από ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ, αλλά και από τα συνδικάτα, για διευκόλυνση έκδοσης της αρνητικής απόφασης του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ως προς την εξομοίωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο.
Η αρμόδια εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου καταγγέλλει την κυβέρνηση «για απουσία πυγμής και ικανότητας διαπραγματευτικής», από το ΚΚΕ μιλούν για εχθρική και αντιλαϊκή απόφαση που πρέπει να απορριφθεί από το σύνολο των εργαζομένων, ο αρμόδιος του ΣΥΝ Δημ. Στρατούλης καλεί την κυβέρνηση να μην εφαρμόσει την επίμαχη απόφαση και ο Κ. Βελόπουλος τάσσεται υπέρ των ευνοϊκών ρυθμίσεων για τις εργαζόμενες μητέρες.
Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος υπογραμμίζει ότι «οι εξελίξεις θα κριθούν από τις αποφάσεις της κυβέρνησης που φέρει την ευθύνη για την καταδίκη της Ελλάδας εξαιτίας των χειρισμών της» και τονίζει ότι οφείλει να εγγυηθεί (η κυβέρνηση) τα ασφαλιστικά δικαιώματα και τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης και να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η γραμματέας Ισότητας της ΑΔΕΔΥ Δέσποινα Σπανού με έμφαση καλεί την κυβέρνηση «να εγγυηθεί τα ασφαλιστικά δικαιώματα των γυναικών, για να μην αναγκαστούν χιλιάδες γυναίκες να τραπούν σε φυγή, με τεράστιες αρνητικές συνέπειες για τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και για τη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών…».
Εκτός από τα συνδικαλιστικά στελέχη (Παπασπύρος, Σπανού, Ηλ. Βρεττάκος, Ηλ. Ηλιόπουλος), προτροπές να μην εγκαταλείψουν την υπηρεσία τους απευθύνουν και καθηγητές εργατολόγοι (Σάββας Ρομπόλης, Αλ. Μητρόπουλος, Α. Καζάκος, Γ. Ρωμανιάς), που συνιστούν ψυχραιμία και παραμονή στην εργασία μέχρις ότου, με την οριστικοποίηση του νέου κώδικα, ξεκαθαρίσει το ασφαλιστικό τοπίο στον χώρο του Δημοσίου.
Στο μεταξύ, συναγερμό σήμανε στα συνδικάτα το αίτημα της επιχείρησης χάλυβα Hellenic Steel προς τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, να μην εφαρμόσει η εταιρεία τη σύμβαση εργασίας του 2009 την οποία αποδέχθηκε μετά από διαιτητική απόφαση, αφού προηγουμένως είχε υλοποιήσει και πρόγραμμα διαθεσιμοτήτων στο προσωπικό. Πρόκειται για την έναρξη και επισήμως (καθώς, με παντελή απουσία κρατικών εξηγήσεων, πολλές επιχειρήσεις δεν τηρούν ούτε την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας) της παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας. Όλες οι συνδικαλιστικές παρατάξεις του ιδιωτικού τομέα (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΠΑΜΕ και Αυτόνομη Παρέμβαση), μαζί με τον επικεφαλής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ Σ. Ρομπόλη, κατήγγειλαν με οξύτατους χαρακτηρισμούς το νέο αντεργατικό κρούσμα, ενώ ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος καταγγέλλει σε δήλωσή του ότι «οι εργοδότες, με πρόσχημα την κρίση, μετέρχονται πολλές παράνομες, παράτυπες και καταχρηστικές πράξεις εναντίον των εργαζομένων, με στόχο όχι να πλήξουν απλώς την Εθνική Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αλλά όλο το πλέγμα των συμβάσεων».


Σχολιάστε εδώ