Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια
Τα καλά νέα είναι πως το ΧΑ πέτυχε να ξεπεράσει τις τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις έπειτα από αρκετό καιρό. Τα ακόμα καλύτερα νέα είναι αυτά που θέλουν τους αναλυτές να έχουν ήδη βγάλει τα… κιτάπια τους και να υπολογίζουν πόσο «δρόμο» έχουν μπροστά τους χαρτιά που ΔΕΝ ανήκουν στην υψηλή κεφαλαιοποίηση ούτε στον τραπεζικό κλάδο. Και τα πλέον θετικά νέα έχουν να κάνουν με τις απόψεις που εκφράζουν πλέον –δειλά είναι η αλήθεια– αρκετοί επαγγελματίες από αυτούς που παραμένουν «ενεργοί» στην αγορά, επομένως αξίζει πού και πού να προσέχουμε τι λένε. Σύμφωνα με αυτούς λοιπόν, ίσως ήρθε η ώρα για μια προσεκτική και «μετρημένη» αρχικά είσοδό μας σε τίτλους που είναι εμφανώς υποτιμημένοι.
Η αλήθεια είναι πως η επίδοση της αγοράς ευνοούσε τη σχετική αισιοδοξία, ενώ εντύπωση προκαλεί το πόσο αθόρυβα έφτασε ακόμα και ο πολύπαθος τραπεζικός δείκτης να έχει δώσει μέχρι την Τρίτη αποδόσεις άνω του 14% σε διάστημα μικρότερο της εβδομάδας!
Πάντως δεν είναι όλα ρόδινα, αφού τα περισσότερα χαρτιά της μεσαίας και χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης εξακολουθούν να δείχνουν εμφανείς αδυναμίες και να υπολείπονται της γενικότερης επίδοσης της αγοράς. Ενώ, παρά την ανοδική κίνηση του ΧΑ, παραμένει έκδηλη και η νευρικότητα, όπως εκδηλώνεται όταν πρόκειται να κατοχυρωθούν τα όποια κέρδη ενδοσυνεδριακά, με τους ενδιαφερόμενους να πουλήσουν να συμπεριφέρονται περίπου σαν… αγέλη! Προς τέρψιν όσων περιμένουν να αγοράσουν τα χαρτιά που οι περισσότεροι εξ ημών, ίσως επειδή πλέον δεν έχουμε αντοχές, «ξεφορτωνόμαστε» αμέσως μόλις καταγράψουμε έστω ένα μικρό «μεροκάματο».
Ένα άλλο σημείο που χρήζει προσοχής είναι το γεγονός πως παρά την ενεργότερη συμμετοχή κι άλλων μετοχών –πλην των τραπεζικών– στην ανοδική αντίδραση των προηγούμενων ημερών, η πλειονότητα των εντολών, άρα και του τζίρου, γίνεται σε πολύ συγκεκριμένα χαρτιά. Όπως η Εθνική, η Alpha Bank και οι γνωστοί πρωταγωνιστές των τελευταίων μηνών.
Τώρα εκείνο που σημειώνουν οι επαγγελματίες της αγοράς είναι πως πρέπει σταδιακά να αυξάνονται οι όγκοι συναλλαγών και να αυξηθεί ομοίως η διασπορά του ενδιαφέροντος σε άλλες μετοχές, προκειμένου να πολλαπλασιασθούν οι πιθανότητες διατήρησης αυτής της ανοδικής τάσης.
ΥΓ.: Επειδή πολλά ακούστηκαν για τη νέα επιτήρηση στην οποία θέτει την οικονομία μας η Κομισιόν και το κατά πόσον αυτή η εξέλιξη θα βλάψει το ΧΑ, απλώς θυμηθείτε ποιες χώρες και τώρα αλλά και στο παρελθόν μας «έκαναν παρέα» σε καθεστώς επιτήρησης, τι έπραξαν κατά τη συγκεκριμένη χρονική διάρκεια οι αγορές τους και τι συνέβη τόσο σε εμάς όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη όταν ΔΕΝ υπήρχαν καν σκέψεις για δημοσιονομικές προσαρμογές, και θα καταλάβετε πως αλλού είναι το πρόβλημα των χρηματαγορών. Και πάντως εάν μια μετοχή, ένας κλάδος ή μια αγορά είναι αξιόλογη και πιθανώς κερδοφόρα για τους επενδυτές, καμία σημασία δεν παίζει η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας που τη… φιλοξενεί!