Στην τελική ευθεία

Στην τελική ευθεία έχει μπει το σχέδιο για την αποκατάσταση του τελευταίου τμήματος της χωματερής, έκτασης 125 στρεμμάτων, στη θέση Λακώματα Σχιστού, στην οποία, μεταξύ άλλων, είχαν εναποτεθεί από το 1979 έως το 1999, 10 εκατομμύρια τόνοι ραδιενεργού φωσφογύψου, δηλαδή τα απόβλητα της λειτουργίας του εργοστασίου Λιπασμάτων.
Μέχρι στιγμής, κατόπιν ενεργειών του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας – Πειραιά, έχουν αποκατασταθεί τα 55 στρέμματα.
Τα αποτελέσματα του έργου αυτού είναι ορατά:
Το 2003, πριν αρχίσουν οι εργασίες, η ραδιενέργεια που ανέδιδε η περιοχή και έφτανε μέχρι τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, μολύνοντας τα υπόγεια ύδατα, ήταν πολύ πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.
Σήμερα, αν και τα 70 στρέμματα δεν έχουν ακόμα αποκατασταθεί, οι μετρήσεις δείχνουν ότι οι τιμές της ραδιενέργειας κυμαίνονται εντός των επιτρεπτών ορίων.
Για την αποκατάσταση και των υπολοίπων 70 στρεμμάτων κάνει συνεχείς ενέργειες ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, ενώ για τη χρηματοδότηση του έργου έχει δεσμευτεί ο υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Νάκος.
Άλλωστε τα περιθώρια για τις χωματερές, που έχει θέσει η ΕΕ, εξαντλούνται…


Σχολιάστε εδώ