Σήμα κινδύνου για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος

Οι τρεις εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι στη διάρκεια του 2009 η εισφοροδιαφυγή θα εκτιναχθεί στα 9,5 δισ. ευρώ (από 7 δισ.) καθώς οι μηχανισμοί είσπραξης και ελέγχων έχουν αποδιοργανωθεί, ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες προς τα Εργατοϋπαλληλικά Κέντρα και τη ΓΣΕΕ για παύση καταβολής εισφορών (εργοδοτικών και εργατικών) από πολλούς, ακόμη και «μεγάλους» εργοδότες. Στην εισφοροδιαφυγή που υπολογίζεται σε 1,5 δισ. ευρώ ετησίως προστίθεται και η «πληγή» της ανασφάλιστης εργασίας, που ευθέως πλήττει τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών οργανισμών που και από αυτήν την πηγή χάνουν επίσης εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Ενδεικτικό το στοιχείο που ο κ. Κουτρουμάνης καταθέτει στο «ΠΑΡΟΝ»: Από τους 500.000 εργαζομένους στον επισιτισμό οι μισοί είναι ανασφάλιστοι!
Η δραματική οικονομική κατάσταση του ασφαλιστικού μας συστήματος δεν φαίνεται να οδηγεί στην κατάρτιση από τους πολιτικούς αρμοδίους ενός κεντρικού σχεδίου για την αντιμετώπισή της. Μπορεί μάλιστα η υπουργός Απασχόλησης – Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη-Πετραλιά να υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση, συγκεντρώνοντας σε 13 Ταμεία πάνω από 133 Ταμεία και κλάδους νοικοκύρεψε τα οικονομικά τους και διόρθωσε στρεβλώσεις και παθογένειες του παρελθόντος, εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού τους συστήματος» εντούτοις η διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση εγγυάται τις συντάξεις των ασφαλισμένων, παραπέμπει ευθέως όχι στην οικονομική ευμάρεια των Ταμείων αλλά στη συνταγματική επιταγή εγγύησης των συντάξεων μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.
Σημειώνεται ότι μόλις πριν από λίγες μέρες, ο πρόεδρος της Οικονομικής Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) Χρήστος Πολυζωγόπουλος, παρουσιάζοντας την Εθνική Κοινωνική Αναπτυξιακή Συμφωνία χαρακτήρισε εθνικής σημασίας ζήτημα το ασφαλιστικό και κατέθεσε τις προτάσεις της επιτροπής για τη χρηματοδότηση του συστήματος. Μεταξύ των προτάσεων αυτών περιλαμβάνονται και οι εξής:
• Εφαρμογή μέτρων που θα καταπολεμήσουν την εισφοροδιαφυγή και την αδήλωτη εργασία.
• Αύξηση των οικονομικών πόρων του συστήματος.
• Μέτρα για τη δημιουργία αποθεματικών με σκοπό τη χρηματοδότηση των φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών φορέων.


Σχολιάστε εδώ