Ρ. Χόλμπουρκ: ο… φιλέλλην των διηνεκών συμφερόντων της υπερδύναμης…

Και το κυριότερο έναν από τους βασικούς διπλωμάτες των ΗΠΑ, που χειρίσθηκαν κατά περιόδους το Κυπριακό, τις Ελληνοτουρκικές Σχέσεις και το Σκοπιανό. Τον οποίο η διοίκηση Ομπάμα προωθεί και πάλι σε πλάνα «πρώτης προβολής» και διπλωματικής δράσης…

Οι επιχώριοι διαλαλητές του «Πενταγωνισμού» δεν παραλείπουν, δοθείσης ευκαιρίας, να προβάλλουν τον «αντικειμενικό χειριστή» κρίσιμων διπλωματικών υποθέσεων και να σκιαγραφούν τον δυνάμει «φιλέλληνα Χόλμπρουκ»!

Αναντιρρήτως στη διπλωματία, και δη τη διπλωματία των υπερδυνάμεων, δεν συντρέχει ο όρος «φιλία», αλλά η στεγνή και ανελέητη, πέραν ηθικών αρχών, εξυπηρέτηση στόχων, βλέψεων, σκοπιμοτήτων…

Άλλωστε και κατά το «Δόγμα Πάλμερστον»: «Δεν υπάρχουν αιώνιοι σύμμαχοι και διηνεκείς εχθροί. Τα συμφέροντά μας είναι αιώνια και διηνεκή. Και τα συμφέροντα αυτά έχουμε καθήκον να τα προασπίζουμε».

Αυτά τα «απλά μαθήματα διπλωματίας» φαίνεται να τα «απολησμονούν» οι διαλαλητές του Ατλαντισμού και οι διαφημιστές του «Φιλέλληνα Χόλμπρουκ». Και βεβαίως εκείνοι για τους οποίους στην εν συνεδριάσει Βουλή των Ελλήνων, προ ολίγων ημερών, ακούσθηκε η βαρύτατη μομφή, άνευ αντικρούσεως από τους ενδιαφερόμενους, ότι «εξυπηρετούν, σε βλάβη των συμφερόντων της χώρας, τα συμφέροντα της αμερικανικής πολιτικής»!

Αυτή η μομφή έχει καταγραφεί στα «Πρακτικά της Βουλής», μια από τις σημαντικότερες πηγές για τον ιστορικό του μέλλοντος, που θα ασχοληθεί με την αξιολόγηση της πολιτικής ιστορίας του παρόντος…

Προσφάτως κυκλοφόρησαν από τις «Εκδόσεις Λιβάνη» οι αναμνήσεις του διπλωμάτη και πρώην ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Χρήστου Ζαχαράκι, με τον τίτλο «ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟ. ΕΙΔΙΚΟΥ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ».

Στις 850 σελίδες του βιβλίου εκτίθενται βασικά στοιχεία για τον χειρισμό κρίσιμων εθνικών μας θεμάτων (Κυπριακό, Ελληνοτουρκικές και Ελληνοαμερικανικές σχέσεις, Σκοπιανό κ.λπ.).

Η ανάγνωση του βιβλίου, και υπό την προϋπόθεση ότι τα εκτιθέμενα (πρόσωπα και καταστάσεις) αντανακλούν την αντικειμενική πραγματικότητα, πληροί με μελαγχολικές σκέψεις τον αναγνώστη για το ήθος και το ύφος ένιων της πολιτικής ηγεσίας της χώρας…

Ταυτοχρόνως, όμως, αναδύεται η μεθοδολογία της διπλωματίας των υπερδυνάμεων, η οποία εγγίζει, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, μεθόδους των «γκάνγκστερ του Σικάγου την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης»!

Το σκηνικό διαδραματίζεται την 6η Σεπτεμβρίου 1995 στη Νέα Υόρκη, τη στιγμή που η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον τότε υπουργό Εξωτερικών και νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, χειρίζεται το πρόβλημα της άρσης του Εμπάργκο κατά της ΠΓΔΜ και την υπογραφή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Μεσολαβητής η διπλωματία εκπροσωπούμενη από τον Σάιρους Βανς, τον Τόμας Νάιλς και τον διαβόητο, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

Εν αρχή οι αμερικανοί διπλωμάτες επιδιώκουν να εγκλωβίσουν την ελληνική αποστολή στις επιδιώξεις τους, που είναι η άνευ αντιρρήσεων και «ανταλλαγμάτων» άρση του Εμπάργκο με την προβολή της ανυπόστατης πληροφορίας ότι υφίσταται συμφωνία του έλληνα πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου με τον πρόεδρο των Σκοπίων Κίρο Γκλιγκόροφ!

Όταν ο υπουργός Εξωτερικών κ. Παπούλιας «επαναλαμβάνει ότι η αρχή των “ταυτόχρονων ενεργειών” για Εμπάργκο και σημαία (Σκοπίων) είναι αμετακίνητη και αδιαπραγμάτευτη», καταφθάνουν στην αίθουσα των συσκέψεων οι Χόλμπρουκ και Νάιλς. Και κατά τη μαρτυρία και καταγραφή του Χ. Ζαχαράκι, «διαδραματίζονται δυσπερίγραπτες και ανεπανάληπτες σκηνές».

Γράφει ο Χρ. Ζαχαράκις, ο οποίος εκπροσωπούσε τότε τη χώρα μας στον ΟΗΕ και στις συνομιλίες Ελλάδας – Σκοπίων για το όνομα της γειτονικής χώρας:

• «Ο Holbrook μπήκε φουριόζος, σχεδόν δεν χαιρέτησε, πέταξε το σακάκι του σε μια καρέκλα και, απευθυνόμενος στον Έλληνα ΥΠΕΞ, άρχισε μια tirade σε γκανγκστερικό ύφος, από την οποία σταχυολογώ τα εξής χαριτόβρυτα:

“Ακούστε εδώ, δεν ξέρω τι λέτε εσείς, αλλά υπάρχει συμφωνία του πρωθυπουργού σας με την οποία δεσμεύθηκε και την οποία μετέφερα στον Gligorov, πως θα δηλώσετε ότι θα αρθεί το Εμπάργκο!

Αυτά που ισχυρίζεστε διαψεύδονται από τρεις αμερικανούς διπλωμάτες που είναι μάρτυρες της συνομιλίας με τον πρωθυπουργό.

Φθάσαμε στο σταυροδρόμι των σχέσεων της administration Clinton με την Ελλάδα!

Επί δύο χρόνια δεν στείλαμε πρέσβυ στα Σκόπια, για να σας δώσουμε μια ευκαιρία να λύσετε το πρόβλημά σας, αλλά έχουμε πλέον βαρεθεί!

Εάν δεν υπογράψετε αύριο, θα πλήξετε ανεπανόρθωτα τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και το γόητρο της κυβερνήσεώς μας!

Και εγώ θα εισηγηθώ, τότε, στον Πρόεδρο (έκανε πως ψάχνει για τηλέφωνο) να στείλουμε αμέσως πρέσβυ στα Σκόπια και να αναγνωρίσουμε τη χώρα ως ”Μακεδονία”!

Ο Πρόεδρος έχει κρατήσει ”χώρο – space” στο ημερολόγιό του για να σας δεχθεί μεθαύριο, στο πλαίσιο μιας μεγαλειώδους εκδηλώσεως (arrangement) και καλά θα κάνετε να πάτε.

Αλλιώς θα ενημερώσω αμέσως τον Christopher και, ίσως, θα χρειασθεί να ξυπνήσω τον Πρόεδρο (ψάχνει πάλι για τηλέφωνο) να πάρει τα μέτρα του!

Δεν φοβάμαι τίποτα, γιατί έχω την υποστήριξη των Stephanopopoulos, Sarbanes και Gilman!

Παρά το προκλητικά ιταμό ύφος του Αμερικανού, ο Παπούλιας απήντησε σταθερά, αν και σε αξιοθαύμαστο ήπιο τόνο, ότι αποκλείεται να αλλάξει η βασική θέση της ελληνικής κυβερνήσεως που έχει κατ’ επανάληψιν γνωστοποιηθεί στους Nimetz και Niles…».

Ταύτα παρά Χρήστω τω Ζαχαράκι γέγραπται, ο οποίος κάθε άλλο παρά «αντιαμερικανός» λογίζεται…


Σχολιάστε εδώ