Ο σταυρός της εξουσίας

Ουδεμία έκπληξη νιώσαμε από την πληροφορία υπό τύπου διαρροής ότι ο πρωθυπουργός «εάν ηττηθεί στις εκλογές θα αποχωρήσει από την ηγεσία της ΝΔ» ούτε καν τα περί «κούρασης» μας προκάλεσαν κατάπληξη γιατί, κατά τη γνώμη μας, ένας πρωθυπουργός με δύο θητείες στον θώκο της εξουσίας είναι απολύτως λογικό να είναι κουρασμένος και να αποχωρήσει ύστερα από εκλογική ήττα. Μάλιστα ο κ. Σημίτης φρόντισε, σε ανάλογη κατάσταση, να αποχωρήσει από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πριν ηττηθεί! Γιατί λοιπόν στην περίπτωση Σημίτη η αποχώρηση από την ηγεσία κρίθηκε αυτονόητη και αντιθέτως η ενδεχόμενη αποχώρηση Καραμανλή προκαλεί τέτοια ταραχή; Μάλλον η αιτία λέγεται Ντόρα, καθότι οι παραδοσιακοί Καραμανλικοί της ΝΔ αδυνατούν να συμβιβαστούν με την ιδέα της συστράτευσης υπό έναν άλλον… Μητσοτάκη.

•Άρα, παρότι είναι απολύτως λογικό να αποχωρήσει ο κ. Καραμανλής εάν ηττηθεί στις εκλογές, στην ηγεσία της ΝΔ αυτό θεωρείται ανήκουστο από την καραμανλική πτέρυγα, που θέλει με το ζόρι να τον κρατήσει στην ηγεσία της παράταξης. Ωστόσο ένας άνθρωπος που χόρτασε εξουσία, που κλήθηκε να αντιμετωπίσει διάφορες σκανδαλώδεις υποθέσεις, που κλήθηκε να διαχειριστεί μια μεγάλη κοινωνική και οικονομική κρίση, αποκλείεται να δεχτεί να σηκώσει εκ νέου τον «σταυρό του μαρτυρίου» από τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκτός κι αν είναι εξουσιομανής και έτοιμος να «πουλήσει φθηνά τη ζωή του».

•Κατά τη γνώμη μας κάθε πολιτικός έχει το ανθρώπινο δικαίωμα να ζήσει και μερικά ανέμελα και ανέφελα χρόνια, χωρίς να σηκώνει στην πλάτη του τον «σταυρό της εξουσίας». Μάλιστα ο κ. Καραμανλής ενδεχομένως θα έχει τη δυνατότητα να ζήσει «ανθρώπινα» χωρίς να αποστρατευθεί! Και εξηγούμεθα: Εάν κάνει διπλές εκλογές τον Ιούνιο, τότε με την προεδρική εκλογή του 2010 μπορεί να αποτελέσει λύση για τον προεδρικό θώκο, ώστε η χώρα να μη βρεθεί πάλι στη δίνη ενός ακόμα εκλογικού κύκλου.


Σχολιάστε εδώ