Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΙΦΝΙΔΙΑΖΕΙ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ

Αυτές οι διεθνείς κινήσεις του Παπανδρέου επιδιώκουν να καταστήσουν σαφές ότι ο ίδιος είναι υπολογίσιμη «δύναμη» στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Και παρότι το κόμμα του δεν είναι ακόμη έτοιμο και κατασταλαγμένο, με συγκεκριμένες προτάσεις για έξοδο από την κρίση, αυτός διαθέτει το μαγικό ραβδί που μεμιάς θα λύσει όλα τα προβλήματα των ελλήνων πολιτών. Την ίδια ώρα όμως στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ σχολιάζεται ότι ο Παπανδρέου, χωρίς να δίνει αναφορά σε κομματικά όργανα, οργανώνει εμφανίσεις με κυρίαρχο τον καταγγελτικό και αντιπολιτευτικό λόγο, προκαλώντας αιφνιδιασμό στα ίδια του τα στελέχη, που σε πολλές περιπτώσεις ακούνε για πρώτη φορά κάποια ανακοίνωση ή κάποιο μέτρο χωρίς πρώτα να το έχει επεξεργαστεί η αρμόδια επιτροπή. Οι «σκιώδεις υπουργοί» υπάρχουν μόνο για λόγους επικοινωνιακούς.

Εφαρμόζοντας αυτήν την τακτική ο Παπανδρέου δημιουργεί συχνά σύγχυση για ένα θέμα που βρίσκεται στην επικαιρότητα. Δεν είναι λίγες οι φορές που παρατηρείται το εξής φαινόμενο: Να διατυπώνει ο Παπανδρέου μια πρόταση για ένα θέμα της επικαιρότητας και την ίδια ώρα στελέχη του να εκφράζουν για το ίδιο θέμα εντελώς διαφορετική άποψη. Έχει μάλιστα ειπωθεί ότι σκοπίμως το ΠΑΣΟΚ αποφεύγει να πει στον ελληνικό λαό με μεγάλη σαφήνεια τι θα κάνει αν έλθει στην κυβέρνηση, πώς θα αντιμετωπίσει τα ανοικτά ζητήματα στην οικονομία, αν δηλαδή θα βάλει νέους φόρους, συνεχίζοντας στην ουσία την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, ενώ βγαίνουν στελέχη που λένε δημόσια ότι δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά και θα βάλει φόρους, οι οποίοι όμως θα είναι σε σωστότερη βάση, πιο εξορθολογισμένη, πιο δίκαιη. Με άλλα λόγια παρατηρείται διγλωσσία στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με συνέπεια ο κόσμος που θέλει να πιστέψει στο ΠΑΣΟΚ και στις καλές του προθέσεις να δυσκολεύεται. Οι δημοσκοπήσεις παίζουν και αυτές σημαντικό ρόλο στην αντιπολιτευτική τακτική του Παπανδρέου, όχι όμως πάντα προς μια κατεύθυνση σοβαρότητας και υπευθυνότητας. «Είναι μπροστά το ΠΑΣΟΚ και δεν αμφισβητείται η σωστή πολιτική του», λένε ωστόσο οι θιασώτες αυτής της τακτικής.

Ο Παπανδρέου, ακολουθώντας τη λογική του ώριμου φρούτου, ακούει, πληροφορείται, βλέπει τις δημόσιες διαφοροποιήσεις των κορυφαίων στελεχών του, καταλαβαίνει απόλυτα ότι το κόμμα του δεν έχει αποκτήσει ακόμη ενιαία πολιτική κατεύθυνση στον βαθμό που θα ήθελε, είναι όμως για τον ίδιον θετικό ότι βοηθείται αρκετά από το κλίμα που του… χαρίζουν αφειδώς οι δημοσκοπήσεις, εξαιτίας των κακών χειρισμών της κυβέρνησης και προσωπικά του Καραμανλή, και γι’ αυτό δεν ασχολείται τόσο με αυτές τις περιπτώσεις παρά μόνον όταν γίνονται πολύ ενοχλητικές. Και πάλι, έχοντας ασπίδα προστασίας τη συγκυρία που είναι υπέρ του, και λάθος να κάνει σε κάτι, ακόμη και τότε δεν θα του πουν το παραμικρό, πόσω μάλλον αν πρόκειται να «τιμωρήσει» ένα στέλεχός του επειδή κινήθηκε εκτός γραμμής – δεν θα ανοίξει μύτη μέσα στο ΠΑΣΟΚ, καθώς είναι κυρίαρχος. Πάντως δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα να τιμωρήσει, ακόμη και για παραδειγματισμό, κάποιο στέλεχός του, απλώς το σημειώνει και, σαν τον σκορπιό, την κατάλληλη στιγμή θα ανταποδώσει το κτύπημα.

Η τελευταία εμφάνιση του Παπανδρέου, να περπατά δίπλα δίπλα με τον Καραμανλή, ανήμερα της 25ης Μαρτίου, και να τον απαθανατίζουν οι τηλεοπτικές κάμερες, έδωσε τροφή για πολλά σχόλια εντός τους ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο. Σαν δυο καλοί φίλοι μιλούσαν. Ορισμένοι μάλιστα, βλέποντας αυτό το τηλεοπτικό πλάνο, δεν δίστασαν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι αναθερμάνθηκαν τα σενάρια (που εκπορεύονται από μια συγκεκριμένη μερίδα στελεχών του Κινήματος) περί της ανάγκης συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ για να λυθούν τα προβλήματα της χώρας εν μέσω διεθνούς κρίσης.

Η μερίδα αυτή των στελεχών, που προέρχεται κυρίως από το λεγόμενο εκσυγχρονιστικό μπλοκ, πιέζει, τροφοδοτεί σενάρια, αναζητά λύσεις και προτάσεις, ώστε η προοπτική αυτή να γίνει πιο ορατή στο μέλλον, με συγκεκριμένα αποτελέσματα. Είναι αλήθεια ότι σε ενδεχόμενο μη αυτοδυναμίας στις εθνικές εκλογές, η συζήτηση για τη λύση του προβλήματος διακυβέρνησης της χώρας θα ξεκινήσει από το μηδέν. Και θα τεθεί εν μέσω πιέσεων και η εκδοχή της συγκυβέρνησης. Σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές αλλά δεν καταφέρει να πετύχει αυτοδυναμία, η πίεση προς τον Παπανδρέου για λύση με συνεργασία με τη ΝΔ θα είναι έντονη. Λιγότερο επώδυνη θα είναι σε περίπτωση που ο Καραμανλής έλθει πρώτος αλλά χωρίς αυτοδυναμία. Aπό τη μια θα πιέζεται από μεγάλη μερίδα βουλευτών του να αναλάβει, έστω και υπό αυτές τις προϋποθέσεις, τη ηνία της χώρας, κάνοντάς τους υπουργούς, και από την άλλη θα πιέζεται αφόρητα να μην κάνει πράξη το σενάριο συγκυβέρνησης με τον Καραμανλή ή με… άλλον αρχηγό της ΝΔ. Σε μια τέτοια περίπτωση το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει ακόμη και με διάσπαση, αφού υπάρχουν βουλευτές που θεωρούν ότι μια παρόμοια πιθανότητα θα ήταν καταστροφική και για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και για το ίδιο.

Όλα αυτά παραμένουν ρευστά στο σημερινό πολιτικό σκηνικό. Γι’ αυτό τις προηγούμενες ημέρες ο γραμματέας Γιάννης Ραγκούσης εξέδωσε μια αναλυτική εγκύκλιο για το πώς θα πρέπει να κινηθεί το κόμμα στην οργανωμένη βάση και ποια χρονικά περιθώρια υπάρχουν ώστε να είναι κατάλληλα ενεργοποιημένο και προετοιμασμένο οργανωτικά να δώσει τη μάχη των εκλογών. Στην εγκύκλιο αυτή, που αποστέλλεται στο σύνολο των οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ, αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Αγαπητές συντρόφισσες και αγαπητοί σύντροφοι, ο εκλογικός αγώνας για τις ευρωεκλογές ξεκίνησε και μοναδικός μας στόχος είναι η νίκη. Με τη συλλογική μας προσπάθεια οι ευρωεκλογές θα καταγράψουν τη διπλή απόφαση του ελληνικού λαού: απόφαση για την Ελλάδα, απόφαση για την Ευρώπη, απόφαση αλλαγής πορείας και ελπίδας για το αύριο».


Σχολιάστε εδώ