Οι ξαφνικές αγάπες τι κρύβουν;

Κι αν μια φωτογραφία ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις, η εικόνα με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να συζητούν χαλαροί και ευδιάθετοι, θα… γέμιζε την Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα. Αναμφισβήτητα ήταν η φωτογραφία της χρονιάς και αποτέλεσε ισχυρή έκπληξη για στελέχη όλων των κομμάτων και εκατομμύρια πολίτες.

Αν στόχος τους ήταν να δείξουν προς τα έξω ένα άλλο πρόσωπο, τα κατάφεραν σε μεγάλο βαθμό. Το όλο σκηνικό απείχε παρασάγγας από τις σκληρές αντιπαραθέσεις εντός κι εκτός Βουλής, με τους δυο τους να ανταλλάσσουν βαριές κατηγορίες και ακόμη βαρύτερους χαρακτηρισμούς. Εύλογο ήταν λοιπόν να δημιουργηθούν τεράστια ερωτήματα. Τι κρυβόταν πίσω από τις ευγένειες και τα χαμόγελα των δύο ανδρών; Έχουν γίνει στο παρασκήνιο συμφωνίες και με ποιο περιεχόμενο; Σε ποιο έργο είμαστε θεατές; Το σίγουρο είναι ότι η συνάντηση και η ολιγόλεπτη συνομιλία μόνο τυχαία και συμπτωματική δεν ήταν. Κι άλλες φορές οι δυο τους είχαν βρεθεί στη Μητρόπολη η σε άλλο δημόσιο χώρο, ωστόσο είχαν περιορισθεί σε μια τυπική χειραψία και τίποτα περισσότερο. Αυτή τη φορά όμως όλα έγιναν εντελώς διαφορετικά: Ο Κ. Καραμανλής βγήκε από την εκκλησία και θα μπορούσε να είχε αποχωρήσει μόνος ή συνοδευόμενος από κάποιον υπουργό ή στέλεχος της Ν. Δημοκρατίας (υπήρχαν αρκετοί). Αντίθετα περίμενε και έκανε εκείνος την πρώτη κίνηση προς την πλευρά του κ. Παπανδρέου. Αλλά κι ο τελευταίος θα μπορούσε να κινηθεί προς αντίθετη κατεύθυνση και να αποφύγει τον πρωθυπουργό. Δεν το έκανε, ανταποκρίθηκε στη κίνηση του κ. Καραμανλή, στάθηκε και αντάλλαξε ορισμένες κουβέντες μαζί του. Από αυτήν την εικόνα σύμπνοιας κερδισμένοι βγήκαν και οι δύο. Ο κ. Καραμανλής γιατί έδειξε ότι μπορεί να διαφωνεί με τον κ. Παπανδρέου, αλλά δεν τους χωρίζει… άβυσσος, ότι υπάρχει μεταξύ τους μια μίνιμουμ συναίνεση, ενώ με τη κίνησή του αυτή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλησε να δείξει ότι δεν είναι «ακραίος» για να μπορέσει να προσεγγίσει εκείνα τα στρώματα ψηφοφόρων που ζητούν συνεννόηση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων και σοβαρή αντιμετώπιση των σημαντικών προβλημάτων του τόπου.

Όσοι δίνουν έμφαση στη σημειολογία του γεγονότος υπενθυμίζουν ότι υπήρξε και στο παρελθόν μια παρόμοια φωτογραφία. Ήταν Πρωτοχρονιά του 1985, στη Μητρόπολη μετά τη δοξολογία για το νέο έτος, όπου είχαν «πρωταγωνιστήσει» και τότε ένας Καραμανλής (Κων/νος) και ένας Παπανδρέου (Ανδρέας). Ο φακός των φωτογράφων είχε αποτυπώσει τον δεύτερο να κρατά τον πρώτο από το χέρι. Χεράκι χεράκι ήταν. Τότε οι πολιτικοί παρατηρητές είχαν σπεύσει να προβλέψουν ότι ο Ανδρέας θα στήριζε την υποψηφιότητα Καραμανλή για δεύτερη συνεχόμενη θητεία στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Δεν επιβεβαιώθηκαν, όπως είναι γνωστό.


Σχολιάστε εδώ