Οι «γαμπροί» που διεκδικούν τη Μητρόπολη Αττικής

Οι παρασκηνιακές συζητήσεις μεταξύ Μητροπολιτών, Αρχιμανδριτών και λοιπών… λαϊκών δυνάμεων έχουν ξεκινήσει και οι φερόμενοι ως «υποψήφιοι» έχουν αρχίσει ήδη να μετρούν αν τους βγαίνουν τα κουκιά, δηλαδή οι πολύτιμοι αρχιερατικοί ψήφοι. Για να προχωρήσει βέβαια η ιεραρχία σε εκλογές, πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία καθαίρεσης του πρώην Αττικής. Σε αυτήν την προοπτική ελάχιστοι (μετρημένοι στα δάχτυλα) ιεράρχες αντιδρούν και προσπαθούν με όλες τους τις δυνάμεις να γλιτώσουν τον «άγιο αδελφό» Μπεζενίτη με την επιβολή του επιτιμίου της ακοινωνησίας.

Όπως λένε όμως και οι νομομαθείς με λατινική παιδεία, «dura lex, sed lex» (σκληρός νόμος, αλλά νόμος). Ο νόμος της Πολιτείας (γιατί τους εκκλησιαστικούς νόμους κάποιοι αρχιερείς τους γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους) προβλέπει ότι μόλις κοινοποιηθεί η απόφαση του Αρείου Πάγου στην Ιερά Σύνοδο, πρέπει να συγκληθεί το Συνοδικό Δικαστήριο και να καθαιρέσει τον έγκλειστο στον Κορυδαλλό ιεράρχη. Τίποτε λιγότερο. Η καθαίρεση, λένε καλά γνωρίζοντες των εκκλησιαστικών πραγμάτων, υπολογίζεται να γίνει λίγο μετά το Πάσχα. Και τότε θα ξεκινήσει και επισήμως η κούρσα της διαδοχής. Βέβαια, ατύπως, οι υποψήφιοι μετρούν ήδη τις δυνάμεις τους και κάνουν διερευνητικές κρούσεις σε Μητροπολίτες για να δουν εάν έχουν ελπίδες να επιτύχουν καλό αποτέλεσμα. Για κάποιους υποψήφιους «γαμπρούς» το καλό αποτέλεσμα είναι να αρπάξουν την πολύφερνη νύφη που λέγεται Μητρόπολη Κηφισιάς, ενώ για άλλους απλώς να μετρήσουν εάν έχουν ερείσματα για κάτι άλλο λιγότερο καλό στο μέλλον.

Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν θα κρίνει όμως μόνο τον κληρικό που θα κατοικοεδρεύει πια στην έδρα της Μητρόπολης Αττικής στην Κηφισιά. Πολλοί λένε ότι θα είναι κι ένας αγώνας «εντυπώσεων» για το ποια ομάδα στο εσωτερικό της ιεραρχίας μπορεί και περνά τη δική της γραμμή. Μέχρι σήμερα, οι αρχιερείς που θεωρούνται η εσωτερική «αντιπολίτευση» του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου φαινόταν να ελέγχουν το παιχνίδι και να εκλέγουν Μητροπολίτες πρόσωπα της αρεσκείας τους. Τρανό παράδειγμα οι τελευταίες εκλογές, στις οποίες ο Αρχιεπίσκοπος κατάφερε να εκλέξει Μητροπολίτη μόνο ένα από τα τρία πρόσωπα που επιθυμούσε, τον άλλοτε στενό του συνεργάτη, Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας.

Οι εκλογές πάντως για τη Μητρόπολη Αττικής είναι εξαιρετικά ρευστές και όλα θα κριθούν μετά το Πάσχα, αφού θα έχουν ολοκληρωθεί και οι απαραίτητες συζητήσεις μεταξύ των υποψηφίων και των αρχιερέων που ελέγχουν πολλές ψήφους και κάποιες άλλες παραμέτροι που θα αναλύσουμε στη συνέχεια.

«Μεταθετό» και υποψήφιοι

Το ενδεχόμενο πλήρωσης της κενής θέσης στη Μητρόπολη Αττικής με το «μεταθετό», τη μετακίνηση δηλαδή ενός αρχιερέα από μια υποδεέστερη Μητρόπολη στην Κηφισιά, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο. Σε αυτό το ενδεχόμενο δεν θα έλεγαν «όχι», όπως λένε εκκλησιαστικά πηγαδάκια, οι Μητροπολίτες Ιερισσού και Λήμνου, καθώς και Μητροπολίτης της ηπειρωτικής Ελλάδας που ήδη κάνει τις βολιδοσκοπήσεις του. Επίσης, για την ίδια Μητρόπολη έχουν ακουστεί, για ακόμη μια φορά, και τα ονόματα των επισκόπων Αχαΐας, Θερμοπυλών και Δαυλείας, που όμως συγκεντρώνουν ελάχιστες πιθανότητες να εκλεγούν.

Οι Αρχιμανδρίτες που φέρονται ως υποψήφιοι είναι οι εξής:

– Ο νυν πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Αττικής π. Ιερόθεος Καλογερόπουλος: Ο π. Ιερόθεος διατηρεί άριστες σχέσεις και με τον πρώην Αττικής Παντελεήμονα και έχει ήδη συνεργαστεί άριστα με τον τοποτηρητή της Αττικής, Μητροπολίτη Μεσογαίας. Η υποψηφιότητά του στηρίζεται εξάλλου σθεναρά από τους Μητροπολίτες Μεσογαίας και Ζακύνθου. Τα «ετερώνυμα» που θεωρούνται αντιδιαμετρικά αντίθετες προσωπικότητες, οι Μητροπολίτες Νικόλαος και Χρυσόστομος, συνασπίστηκαν και, όπως ακούγεται, ζήτησαν πρόσφατα από τον Αρχιεπίσκοπο να προωθήσει το συγκεκριμένο πρόσωπο για να τον δουν στο τιμόνι της μητρόπολης. Οι αντίπαλοι του π. Ιεροθέου εκτιμούν ότι έχει μεν καλή σχέση με τους κληρικούς της Μητρόπολης, αλλά δεν είναι το πνευματικό ανάστημα που θα μπορούσε να σταθεί σε μια Μητρόπολη που ήδη το κύρος της έχει τρωθεί από τα πεπραγμένα του Μπεζενίτη.

– Ο π. Κύριλλος Μισιακούλης, αρχιγραμματέας της Συνόδου: Αν και δεν θεωρείται «πνευματικοπαίδι» του Μακαριστού Χριστόδουλου, αρκετοί είναι οι «Χριστοδουλικοί» Μητροπολίτες που λέγεται ότι θα στήριζαν την υποψηφιότητά του. Έχει εργαστεί αρκετά στην αρχιγραμματεία της Ιεράς Συνόδου και οι υποστηρικτές του λένε ότι ίσως ήρθε η ώρα να ανταμειφθεί. Ο αρχιγραμματέας δεν θεωρείται πρόσωπο κοινής αποδοχής από την ιεραρχία, αλλά ένα πρόσωπο που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως δεξαμενή συγκέντρωσης ψήφων διαμαρτυρίας για τις επιλογές του Αρχιεπισκόπου. Πολλοί ωστόσο διαφωνούν με τη συγκεκριμένη επιλογή, καθώς μιλούν για μια ισχνή προσωπικότητα, χωρίς πυγμή, που δεν θα καταφέρει να αντέξει σε μια τόσο δύσκολη μητρόπολη.

– Ο π. Αθηναγόρας Δικαιάκος, διευθυντής του γραφείου του Αρχιεπισκόπου: Θεωρείται «παιδί» του κ. Ιερωνύμου και λέγεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος θα τον στηρίξει με νύχια και με δόντια για να εκλεγεί στη Μητρόπολη Αττικής. Ο π. Αθηναγόρας συγκεντρώνει και τη στήριξη των αντίρροπων δυνάμεων στο περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου (ίσως στο μοναδικό που φέρονται να συμφωνούν…). Οι αντίπαλοί του του καταλογίζουν απειρία σε διοικητικά ζητήματα για μια τόσο δύσκολη μητρόπολη και ότι θα αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα στη διαχείρισή της. Εάν εκλεγεί θα θεωρηθεί ως «υπέρβαση», αφού όπως αναφέραμε ο Αρχιεπίσκοπος δεν ελέγχει την πλειοψηφία των ψήφων των ιεραρχών.

Τέλος, κλειδί στην εκλογή του νέου Μητροπολίτη Αττικής δεν είναι μόνο η βούληση των αρχιερέων αλλά και ο πρώην Αττικής Νικόδημος Γκατζιρούλης. Πολλοί λένε ότι ο γηραιός Μητροπολίτης, που αποχώρησε χωρίς τη θέλησή του από τη Μητρόπολη Αττικής (με την ομάδα των Ιερωνυμικών που εξελέγησαν την επταετία της χούντας), «περιμένει στη γωνία» τους υποψήφιους και με τα έντυπα που διανέμει θα πολεμήσει λυσσαλέα όποιον «τολμήσει» να διεκδικήσει τη Μητρόπολη που, όπως πιστεύει, δικαιωματικά του ανήκει και αδίκως την έχασε. Όπως σκωπτικά λέει άλλωστε Μητροπολίτης της ηπειρωτικής Ελλάδας, «περισσότερες πιθανότητες να εκλεγεί στη Μητρόπολη Αττικής έχει όποιος κληρικός έχει τα λιγότερα μελανά σημεία στη διαδρομή του. Γιατί εάν τα γνωρίζει ο Γκατζιρούλης, έχει χάσει από χέρι…».


Σχολιάστε εδώ