Λιβανίζει τον Ταλάτ και ανοίγει μέτωπο με το ΔΗΚΟ
Επιβεβαιώνεται έτσι η επί μακρόν θέση του «ΠΑΡΟΝ» ότι στόχος των Βρετανών και των Αμερικανών ήταν η εκλογή του κομμουνιστή, κατά τα άλλα, Δημήτρη Χριστόφια, ώστε με τη στήριξη τη δική τους, αλλά και του δεξιόστροφου ΔΗΣΥ, να επιτύχουν λύση στη βάση του Σχεδίου Ανάν, με νέο όνομα.
Αθώωση Ταλάτ
Αφορμή για την αντιπαράθεση ΔΗΚΟ – Χριστόφια είναι οι λεγόμενες βουλευτικές εκλογές στο ψευδοκράτος, που θα πραγματοποιηθούν τον προσεχή Απρίλιο. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας λιβάνισε στην κυριολεξία τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αθωώνοντάς τον πλήρως από τις ευθύνες του για την έλλειψη λύσης στο Κυπριακό ως συνέπεια των δικών του διχοτομικών θέσεων, καθώς και της Άγκυρας, στις συνομιλίες.
Ο κύπριος Πρόεδρος μιλώντας την περασμένη Δευτέρα στη Λευκωσία σε φοιτητές της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ισχυρίστηκε ότι εάν χάσει τις εκλογές το κόμμα του Ταλάτ στα Κατεχόμενα και κερδίσει εκείνο του Ντερβίς Έρογλου θα χαθεί η ευκαιρία λύσης του Κυπριακού για τους εξής λόγους:
• Ο Έρογλου είναι ο εκφραστής της πολιτικής Ντενκτάς και μπορεί να συμμαχήσει με τον Σερντάρ Ντενκτάς για την κατάληψη της εξουσίας του ψευδοκράτους.
• Εάν δεν λυθεί το Κυπριακό με τον Ταλάτ με ποιον θα επιλυθεί;
Αυτολεξεί, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε τα ακόλουθα: «Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, στις επικείμενες εκλογές στα Κατεχόμενα για τη λεγόμενη Βουλή, το κόμμα του κ. Ταλάτ να μην είναι το μεγάλο κόμμα και να μην μπορεί να σχηματίσει λεγόμενη κυβέρνηση και να επικρατήσει το κόμμα που ίδρυσε ο κ. Ντενκτάς, το κόμμα Εθνικής Ενότητας, που είναι πιθανόν να πάει με το κόμμα του υιού Ντενκτάς και σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα θα οδηγήσουν σε πισωγύρισμα». Για να προσθέσει: «Θα είναι πολύ δύσκολο για τον κ. Ταλάτ να προχωρήσει και να εφαρμόσει την πολιτική που προσπαθεί να ασκήσει στις συνομιλίες σήμερα».
Καταπέλτης Παπαδόπουλου
Σφοδρότατη ήταν η επίκριση που άσκησε την επόμενη μέρα στον κύπριο Πρόεδρο ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος με δηλώσεις του υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα έπρεπε να αθωώνει τον κ. Ταλάτ ούτε να δίδει υπόσταση στις λεγόμενες βουλευτικές εκλογές μιας μη αναγνωρισμένης οντότητας στα Κατεχόμενα, υπερασπιζόμενος τον κατοχικό ηγέτη. Σε αυτά ο κ. Παπαδόπουλος πρόσθεσε ότι η παράνομη διαδικασία των λεγόμενων εκλογών στο ψευδοκράτος δεν έχει σχέση με το ποιος θα είναι ο διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Ούτως ή άλλως, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, ο κ. Ταλάτ ενεργεί επί τη βάσει οδηγιών της Τουρκίας και δεν πρέπει να απαλλάσσεται των ευθυνών του.
Ενοχλημένος ο Πρόεδρος
Εμφανώς ενοχλημένος ο Πρόεδρος Χριστόφιας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ν. Παπαδόπουλου, υποστήριξε ότι δεν τις κατανοεί και διερωτήθηκε αν ζουν στον ίδιο τόπο. Όπως είπε, οι λεγόμενες εκλογές στο ψευδοκράτος είναι μια πραγματικότητα. Απευθυνόμενος μάλιστα στον Παπαδόπουλο τόνισε: «Ναι, μίλησα για τις εκλογές στο ψευδοκράτος. Αυτό σημαίνει ότι όταν μιλούμε για τον Ταλάτ και το ψευδοκράτος το αναβαθμίζουμε; Δεν ξέρω αν ζούμε στον ίδιο τόπο». Και πρόσθεσε τη γνωστή κυπριακή ρήση: «Όποιος δεν θέλει να πάει στον μύλο δέκα μέρες κοσκινίζει», εννοώντας ότι ο κ. Παπαδόπουλος δεν επιθυμεί λύση, γι’ αυτό και βρίσκει προφάσεις για να κατηγορεί τον Πρόεδρο.
Προεδρικό ολίσθημα
Στην ίδια γραμμή, αλλά σε πιο ήπιο τόνο, ήταν και οι τοποθετήσεις του προέδρου του ΔΗΚΟ Μάριου Κάρογιαν, ο οποίος επισήμανε ότι θέλουμε να υπάρχουν δυνάμεις στην τουρκοκυπριακή πλευρά που επιθυμούν λύση. Από την άλλη όμως τόνισε ότι δεν θα πρέπει με δηλώσεις μας να αθωώνονται υπεύθυνοι για την υφιστάμενη κατάσταση και για την έλλειψη λύσης. Πιο ξεκάθαρη ήταν η θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δ. Συλλούρη, ο οποίος υποστήριξε ότι με τις τοποθετήσεις του ο Πρόεδρος Χριστόφιας αθώωσε τον κ. Ταλάτ από τις ευθύνες και την απαράδεκτη στάση του στο Κυπριακό. Γεγονός το οποίο χαρακτήρισε ως ολίσθημα. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις του προέδρου της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, του έτερου κόμματος της συγκυβέρνησης. Όπως είπε ο κ. Ομήρου, «στα κατεχόμενα πραγματοποιούνται εκλογές ενός παράνομου κράτους, που δεν τυγχάνει καμιάς αναγνώρισης» και πρόσθεσε ότι «δυστυχώς οι θέσεις που ο κ. Ταλάτ διατυπώνει δημοσίως αλλά και στις συνομιλίες είναι στην ίδια γραμμή με την Άγκυρα».
Η στήριξη και η… κριτική
Σαφώς μικρότερη ήταν η αντίδραση του ΔΗΣΥ, το οποίο, παρότι θεωρητικά είναι αντιπολίτευση, στο Κυπριακό είναι περισσότερο συγκυβέρνηση απʼ ό,τι το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ. Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης δήλωσε τα εξής: «Θα ήταν θετικό να εκλεγούν στην τουρκοκυπριακή κοινότητα άνθρωποι με τους οποίους μπορούμε να συνομιλούμε». Όμως, σε μια κίνηση διατύπωσης κριτικής στις επιλογές του Προέδρου ως προς την εξωτερική του πολιτική, τόνισε τα ακόλουθα: «Πέραν της αγάπης και της εκτίμησης προς τον κ. Ταλάτ, άλλοι είναι αυτοί που έχουν τη δύναμη να πιέσουν την Τουρκία, όπως οι ΗΠΑ, η ΕΕ και άλλες χώρες, με τις οποίες ο κ. Χριστόφιας δεν επιθυμεί να συνάψει περισσότερες σχέσεις». Η πολιτική του ΔΗΣΥ έχει δύο σκέλη: Αφενός στηρίζει τον Πρόεδρο Χριστόφια στο Κυπριακό, αφετέρου του ασκεί κριτική ως προς τις επιλογές τους στην εξωτερική πολιτική σε σχέση με το Κυπριακό.
Πώς ο Τάσσος ευεργέτησε τον Κάρογιαν
Η αντιπαράθεση Ν. Παπαδόπουλου και Δ. Χριστόφια επιβεβαιώνει ό,τι είχε γράψει το «ΠΑΡΟΝ» της περασμένης Κυριακής. Μετά τις εκλογές στο ΔΗΚΟ και την επικράτηση των Τασσικών, και ειδικώς του Νικόλα Παπαδόπουλου στην αντιπροεδρία, αλλάζουν οι σχέσεις ΔΗΚΟ – ΑΚΕΛ και το πολιτικό σκηνικό. Μέχρι πρότινος ο Μάριος Κάρογιαν του ΔΗΚΟ ήταν πλήρως εναρμονισμένος με τον Πρόεδρο Χριστόφια στο πλαίσιο της συμφωνίας τους με αφορμή της προεδρικές εκλογές και την προοπτική να στηρίξει το ΑΚΕΛ τον κ. Κάρογιαν για την προεδρία της Βουλής σε δύο χρόνια, όταν θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο κ. Κάρογιαν έκανε πλάτες στον Πρόεδρο Χριστόφια και ήταν σε σιωπηρή αντιπαράθεση με τους Τασσικούς του κόμματος, παρότι ο ίδιος είχε ευεργετηθεί δύο φορές από τον Τάσσο Παπαδόπουλο: την πρώτη όταν ήταν άνεργος και ο Παπαδόπουλος τον πήρε στο πλευρό του για το Κυπριακό και τη δεύτερη όταν τον βοήθησε να εκλεγεί πρόεδρος του ΔΗΚΟ.
Η επιστροφή της τασσικής γραμμής μετά την εκλογή του Γιώργου Κολοκασίδη ως αναπληρωτή προέδρου, του Νικόλα Παπαδόπουλου ως αντιπροέδρου και του Κυριάκο Κενεβέζου ως γενικού γραμματέα αναγκάζει και τον Μάριο Κάρογιαν να προσαρμοστεί με τη νέα κομματική πραγματικότητα. Ταυτοχρόνως, η τασσική πτέρυγα δεν φαίνεται διατεθειμένη να χαριστεί στον Πρόεδρο Χριστόφια. Η Τασσικοί θεωρούν ότι ο κύπριος Πρόεδρος έχει απαγκιστρωθεί από την πολιτική που επέβαλε η συμφωνία της 8ης Ιουλίου και ότι εκείνη της 23ης Μαΐου μεταξύ Χριστόφια – Ταλάτ οδήγησε το Κυπριακό σε διολίσθηση και σε επικίνδυνες ατραπούς.