Καταιγίδες Βρυξελλών

MΑΥΡΑ τα… μαντάτα από τις Βρυξέλλες, γενικώς. Νέο γύρο κοινωνικής έντασης πυροδοτεί η καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με την οποία υποχρεώνεται να προχωρήσει άμεσα στην εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ανδρών και γυναικών, στο Δημόσιο. Αυτό, όπως είναι φυσικό, θα έχει συνέπεια χιλιάδες εργαζόμενες γυναίκες να υποχρεωθούν σε επιπλέον χρόνια εργασία, που θα κυμαίνονται από 5 έως και 17 χρόνια. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επισημαίνει ότι η διαφορετική μεταχείριση που ισχύει μέχρι τώρα στην Ελλάδα, αντιβαίνει στο Κοινοτικό Δίκαιο και πρέπει να εξαλειφθεί. Η απόφαση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από κόμματα και συνδικαλιστικές οργανώσεις. Από την πλευρά της κυβέρνησης επισημαίνεται ότι η απόφαση πρέπει να εκτελεστεί, ωστόσο η χώρα μας θα διαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες το χρονοδιάγραμμα και τις διαδικασίες. Το ΠΑΣΟΚ απέφυγε να τοποθετηθεί επί της ουσίας και απέδωσε την απόφαση στην ολιγωρία της κυβέρνησης, ενώ τα μικρότερα κόμματα κατήγγειλαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, αλλά και τις Βρυξέλλες και κάλεσαν σε… αντίσταση, ζητώντας τη μη εφαρμογή της απόφασης. Η ΑΔΕΔΥ προειδοποιεί για «κύμα φυγής» γυναικών από το Δημόσιο, με κίνδυνο να τιναχθούν στον αέρα τα οικονομικά των Ταμείων, ενώ προγραμματίζει απεργιακές κινητοποιήσεις.

ΟΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ είχαν αυτήν την εβδομάδα την… τιμητική τους. Στις αρχές της εβδομάδας, το ECOFIN ζήτησε με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο από την ελληνική κυβέρνηση να πάρει μέτρα μονίμου χαρακτήρα για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη μέχρι το τέλος Οκτωβρίου να παρουσιάσει συγκεκριμένο πακέτο μέτρων, που θα κριθούν ικανοποιητικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πλαίσιο αυτό στο υπουργείο Οικονομίας επεξεργάζονται όλα τα πιθανά σενάρια για νέα φορολογικά μέτρα (καύσιμα, ποτά κ.ά.), αλλά και επιβολή έκτακτης εισφοράς για τα εισοδήματα πάνω από τις 150.000 ευρώ.

Φεύγει, δεν φεύγει…

ΑΙΣΘΗΣΗ, αντιδράσεις και διαφορετικές ερμηνείες προκάλεσε η δημοσιοποίηση κατʼ ιδίαν συνομιλίας του πρωθυπουργού, όπου ο Κ. Καραμανλής φέρεται να είπε, μεταξύ άλλων, ότι «έχει κουραστεί» από την ενασχόλησή του με την πολιτική και πως «αν ηττηθεί στις εκλογές θα αποχωρήσει από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας». Υπουργοί δήλωναν έκπληκτοι με τις συγκεκριμένες αναφορές, ενώ αίσθημα απογοήτευσης και ηττοπάθειας ήταν διάχυτο μεταξύ των βουλευτών. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η ομολογία του πρωθυπουργού θα ρίξει τη συσπείρωση των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας και στις επόμενες δημοσκοπήσεις η διαφορά υπέρ του ΠΑΣΟΚ θα διευρυνθεί. Ματαίως την επομένη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να πείσει ότι ο κ. Καραμανλής είναι «μάχιμος», θα ηγηθεί της ΝΔ και θα κερδίσει τις εκλογές! «Μάννα εξ ουρανού» για το ΠΑΣΟΚ η αναφορά του πρωθυπουργού. Ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι «όποιος είναι κουρασμένος να πάει σπίτι του» και πως μια κυβέρνηση υπό κόπωση είναι επικίνδυνη για τον τόπο. Το ΚΚΕ είδε πιο σφαιρικά το ζήτημα και σχολίασε ότι «ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν κουράσει» και πρέπει να φύγουν, ενώ ο Γ. Καρατζαφέρης τοποθετήθηκε με ένα λαϊκό άσμα: «Άμα θες να φύγεις, φύγε…». Η αναφορά περί «κουρασμένου», που αποδίδεται στον πρωθυπουργό, προκάλεσε «κύμα δηλώσεων» από υπουργούς και βουλευτές, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της παραμονής του στην ηγεσία, ακόμη και μετά από ήττα στις εκλογές. Παράλληλα όμως «φούντωσε» τις συζητήσεις και τα σενάρια διαδοχής. Ενδεικτικό δε ήταν το γεγονός, ότι το γεύμα Σουφλιά – Ντόρας, μέρα μεσημέρι σε κεντρικό ξενοδοχείο, έγινε πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες και συνδέθηκε με τις μετα-Καραμανλή εξελίξεις στην κυβερνητική παράταξη.

ΠΑΝΤΑΧΟΘΕΝ τα… δυσάρεστα μηνύματα. Ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η παγκόσμια οικονομική κρίση να φέρει κοινωνικές αναταραχές, δικτατορίες ακόμη και πολέμους. Από την πλευρά της, η διοίκηση της ΓΣΕΕ «επιτέθηκε» στον πρωθυπουργό ότι με τις δηλώσεις του «περί ελαστικοποίησης του ωραρίου άνοιξε τον ασκό του Αιόλου». Επίσης κατήγγειλε ότι τον Μάρτιο αυξήθηκαν κατά 25% οι απολύσεις στην Ελλάδα και αυξάνεται σταθερά ο αριθμός των επιχειρήσεων που εφαρμόζουν τη μερική εργασία. Υπέρ της ελαστικοποίησης του ωραρίου τάχθηκε εμμέσως και το ΠΑΣΟΚ (οι σχετικοί νόμοι είχαν ψηφισθεί επί κυβερνήσεων Σημίτη), αλλά αυτό να ισχύει υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

ΜΕΣΑ σε… πανηγυρικό κλίμα, σε ειδική τελετή στο Ζάππειο, υπεγράφη στις αρχές της εβδομάδας η συμφωνία για την πώληση της Ολυμπιακής και τις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα πάει στη Βουλή για την κύρωσή της. Την Παρασκευή το μεσημέρι, ο ισχυρός άνδρας της Marfin, Ανδρέας Βγενόπουλος, συνοδευόμενος από τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, πέρασε την πόρτα του Μαξίμου και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό η εταιρεία θα λειτουργήσει αμιγώς με τη νέα ιδιοκτησία από τη 1η Οκτωβρίου. Σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για νέα εποχή στις αερομεταφορές, αλλά το ΠΑΣΟΚ μίλησε για «γκρίζες ζώνες» στη συμφωνία, το ΚΚΕ για την ανάγκη κρατικοποίησης όλων των ιδιωτικών επιχειρήσεων και ο ΣΥΡΙΖΑ για «έγκλημα».

Πάντως, στην κυβέρνηση, στην προσπάθεια αύξησης των εσόδων, εξετάζουν τη μερική ιδιωτικοποίηση και άλλων κρατικών εταιρειών όπως π.χ. το καζίνο της Πάρνηθας και η Εταιρεία Ύδρευσης Θεσσαλονίκης.


Σχολιάστε εδώ