Και τα Σκόπια μάς βάζουν τα γυαλιά!

Ο νικητής του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στα Σκόπια, καθηγητής Γκεόρκι Ιβάνοφ ως γνωστό ότι είναι ο εκλεκτός του Γκρούεφσκι. Πήρε 35% και κατά πάσα πιθανότητα με τον βʼ γύρο θα σχηματιστεί συμπαγές μέτωπο, πράγμα που προεξοφλεί τη συνέχιση της αδιαλλαξίας των Σκοπίων στις διαπραγματεύσεις για το όνομα. Δεν είναι εξάλλου άνευ σημασίας οι διαπιστώσεις ότι οι εκλογές διεξήχθησαν… ελεύθερα!
Όλα αυτά συνθέτουν ένα πολιτικό τοπίο στη γείτονα χώρα που κάθε άλλο παρά αισιοδοξία πρέπει να προκαλεί εδώ… Εν όψει μάλιστα και του γεγονότος ότι στο τέλος του χρόνου η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφανθεί αν τα Σκόπια θα αρχίσουν και πότε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την αναγγελία των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου ο Ιβάνοφ δήλωσε ότι η χώρα του αξίζει να είναι ισότιμο μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Αντίθετα δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τις δηλώσεις που έκανε την Πέμπτη η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στη γερμανική Βουλή με την ευκαιρία της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ την ερχόμενη εβδομάδα. Η κυρία Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα ότι στο άμεσο μέλλον θα επιτευχθεί η ένταξη της «Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ και ότι αυτό δεν θα σκοντάψει άλλο στη διαμάχη για το όνομα. Και ο νοών νοείτω… (Ωμός εκβιασμός για να παραλάβουμε το… βουλιαγμένο υποβρύχιο).
Αναμένεται βέβαια ο δεύτερος γύρος των εκλογών στα Σκόπια, ρωτάμε όμως: Έχουμε εκτιμήσεις σωστές για το νέο τοπίο που παρουσιάζεται και τους παράγοντες που το διαμορφώνουν ή θα μας προλάβουν δυσάρεστες εξελίξεις; Εκεί στο υπουργείο Εξωτερικών αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει δίπλα μας, ή ασχολούνται μόνο με το πώς θα πάρουν την καρέκλα του Καραμανλή;


Σχολιάστε εδώ