Και πάλι περί θητείας

l«Είμαστε έτοιμοι για μείωση θητείας», δήλωσε υπερηφάνως και αφρόνως στην «Καθημερινή» (22/3/09) ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, αρνούμενος να ενσκήψει στα οξύτατα προβλήματα της άμυνας και αδυνατών να δει τι γίνεται στο Αιγαίο…

lΕνώ του έχει αναφερθεί από τη στρατιωτική θητεία ότι το δωδεκάμηνο είναι οριακό για την παροχή πλήρους εκπαίδευσης στους κληρωτούς.

l«Η στράτευση στη χώρα μας έχει καταρρεύσει», είχε δηλώσει με παρρησία ο τ. υφυπουργός ΕΘΑ Γ. Λαμπρόπουλος και… αναδομήθηκε πανηγυρικά!

lΚάτω απʼ το παράθυρό της

στέκεται ένας στρατιώτης

κι απʼ την πίσω πόρτα βγαίνει

ναύτης πʼ έχει αφήσει γένι

λέει ένας χαριτωμένος στίχος στο γνωστό τραγούδι των αείμνηστων Γκάτσου – Χατζιδάκι.

lΑν ζούσε σήμερα, ο Γκάτσος θα ξανάγραφε τους στίχους χωρίς να συμπεριλάβει τον στρατιώτη, ενώ στην πόρτα θα συνωστίζονταν 3-4 ναύτες, μετά ή άνευ υπογενείου…

lΟ κ. Μεϊμαράκης μετά του κ. Κορομάντζου φρόντισαν να εξαφανισθούν οι στρατιώτες, είναι είδος εν ανεπαρκεία στις ΕΔ, ενώ οι ναύτες – σμηνίτες αφθονούν…

lΣτο 2008 οι αφαιμάξεις που έγιναν από τον ΣΞ προς το ΠΝ, για λόγους ψηφοθηρικούς, ξεπερνούν τις 3.300! Πράξεις παράνομες, άφρονες και αντιδεοντολογικές!

lΣτη Ναυτική Διοίκηση Ιονίου (Πάτρα), έναντι 25 προβλεπομένων, υπηρετούν 180. Είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του κ. Α/ΓΕΝ, που μετέχει κι αυτός στην πανδαισία.

lΣε Μονάδα της Κω του ΣΞ, η επάνδρωση δεν ξεπερνά το 50%.

lΜιλάμε για διάλυση, ψυχική παχυσαρκία των ιθυνόντων, ανεπάρκεια…

– Ανυπότακτοι εσωτερικού 2000: 5.521

– Ανυπότακτοι εσωτερικού 2004: 14.950

– Ανυπότακτοι εσωτερικού 2008: 30.000!

lΑς μη ρωτήσει κανείς ποιος είναι ο κ. Καρομάντζος, γενικός επιτελάρχης προσωπικού των ΕΔ και προϊστάμενος των επιτελαρχών.

Οι τοποθετήσεις κληρωτών

lΕίναι τεσσάρων κατηγοριών (από 20ετίας):

– Οι γερμανικές (σκληρές μονάδες ΣΞ, Έβρος, νησιά)

– Ουδέτερες ή αχρωμάτιστες

– Ευνοϊκές ή λεγόμενες κρεμ καραμέλ

– Σικέ

lΟι τρεις πρώτες είναι, πάνω κάτω, γνωστές. Αφιερώνω όμως, τιμής ένεκεν, δύο αράδες για την πρώτη. Σε μια μονάδα π.χ. της Χίου, α΄ αμυντικής προτεραιότητας, όπου προβλέπονται 80 κληρωτοί, τοποθετούνται 25, οι οποίοι σηκώνουν όλο το βάρος των υπηρεσιών (σκοπιά, καθαριότητα, ασκήσεις κ.λπ.), χωρίς να έχουν χρόνο για εκπαίδευση. Οι στρατιώτες αυτοί βρίσκονται, συνήθως, σε κατάσταση απόγνωσης και, σε περίπτωση μιας αιφνίδιας κρίσης, γεννώνται ερωτηματικά για τη δυνατότητα άμεσης ανταπόκρισης. Σε μερικές περιπτώσεις, για 20 αυτοκίνητα υπάρχουν 7 οδηγοί!

lΤι είναι η υπηρεσία σικέ; Ο πρίγκηψ – κληρωτός τοποθετείται κάπου όπου εμφανίζεται σπανίως ή καθόλου. Σε μερικές περιπτώσεις, συνεχίζει τις σπουδές του στη Σορβόνη ή το London School of Economics!

l«Με τέτοιον λαμπρό στρατό, νικούμε κάθε μας εχθρό», έλεγε παλαιότερο στρατιωτικό άσμα των παρελάσεων.

lΣήμερα, όπως την Τετάρτη, οι παρελάσεις γίνονται χωρίς άσματα, με λίγους στρατιώτες και χωρίς εξοπλισμένα άρματα, δηλαδή χωρίς πυρομαχικά. Ο ένδοξος στρατός μας του 2009…

lΗ περίοδος 2004-2009, της πλήρους εξοπλιστικής αδράνειας, της εγκατάλειψης των ΑΩ και της εξοργιστικής αποσύνθεσης του στρατεύματος (μην ξεχνάμε ότι οι αξιωματικοί παραιτούνται κατά μάζες), έχουν φέρει τις ΕΔ στη χειρότερη κατάσταση από το 1974. Θλίψη…

lΤο ΠΑΣΟΚ κριτικάρει γενικώς και αορίστως, χωρίς να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις.

Ο κ. Α/ΓΕΑ στο Τέξας

lΓια την τελετή παραλαβής των 4 πρώτων F-16 Block 52 και συνάντηση μετά του εκλεκτού αμερικανού επισήμου, γνωστού και μη εξαιρετέου, κ. Λέμπκιν.

lΠεριχαρής φαινόταν ο κ. Γιάγκος, φωτογραφιζόμενος στο κόκπιτ ενός μαχητικού, με 3 κορυφές της LOCKHEED. Ευτυχώς, στο Αιγαίο το τουρκικό πανηγύρι δεν μας πολυπροβλημάτισε.

lΣημειώνω ότι τα μαχητικά είναι της παραγγελίας Καραμανλή – Σπηλιωτόπουλου (30) και φέρουν σύστημα αυτοπροστασίας (ΣΑ) με condionable acceptance. Δηλαδή, αυτά ζητήσατε, αυτά σας βάλαμε επάνω και βλέπουμε.

lΤα 60 των Σημίτη – Τσοχατζόπουλου δεν φορούν ακόμη τίποτα και το ΣΑ πληρώθηκε 80% πάνω από την προσφορά!

Ευτυχισμένοι άνθρωποι…

lΣτον ίδιο χρόνο που στο Αιγαίο γίνονταν όργια παραβάσεων – παραβιάσεων αέρος και χωρικών υδάτων, υπήρχαν ευτυχείς άνθρωποι που, φαίνεται, απολάμβαναν το θέαμα.

lΟ υπεύθυνος για την Άμυνα υπουργός Εξάγγελος – Βασίλειος Μεϊμαράκης, δηλώνει στην «Καθημερινή» (22/3/09): «Οι Έλληνες πολίτες μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι. Οι Τούρκοι λαμβάνουν τις απαραίτητες απαντήσεις, τόσο σε διπλωματικό επίπεδο όσο και οπουδήποτε αλλού, αν χρειασθεί».

lΕντελώς συμπτωματικά, αναπολώ μια άλλη, εξίσου σημαντική δήλωση του κ. Τσοχατζόπουλου: «Για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει αξιόπιστη και σύγχρονη αντιαεροπορική ομπρέλα». («Βήμα» 11/10/99).

lΚι από κοντά μια άλλη, του τότε τσάρου των εξοπλισμών κ. Ι. Σμπώκου: «Νιώθω υπερήφανος για την αμυντική θωράκιση της χώρας… Ούτε κουνούπι δεν περνά από την αντιαεροπορική ομπρέλα που στήσαμε.» («Νέα» 12/7/99)

lΟι, όι, μ…. Όι, όι, μάνα μ… Καμαρώστε και τους τρεις… Συμφωνούν απόλυτα…

lΔεν αυτοελέγχομαι. Παραθέτω σχόλιο του αείμνηστου διανοητή Παν. Κονδύλη: «Οι Έλληνες, όπως αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια την άμυνά μας, βρισκόμαστε σε συλλογική αναζήτηση ευθανασίας».

l«Ανυποψίαστα, μηδενικά πλάσματα και γιʼ αυτό προνομιούχα», θα έλεγε ο Κ. Καρυωτάκης.

Τα μαχητικά GRIPPEN της SAAB

lΝέα, επιθετική πρόταση έγινε από τη σουηδική εταιρεία για προμήθεια 40 αεροσκαφών. Περιλαμβάνει χρηματοδοτικές λύσεις και πλούσια βιομηχανική συνεργασία.

lΕίτε από τη SAAB είτε από την BOEING είτε από την EADS γίνει η καλή πρόταση, ποιος από τους κυρίους της ΓΔΑΕΕ ξέρει να την αξιολογήσει; Έχουν συνείδηση της ευθύνης τους;


Σχολιάστε εδώ