Η κοινωνία της πληροφορίας

Δεν ξέρω αν τούτος ο τίτλος που ‘βαλα, θα ανταποκρίνεται στην προσδοκία του κειμένου.
Θα προσπαθήσω όμως, έτσι απλά «Βυσσωκιώτικα», να ανταποκριθώ στο τι θέλω να πω.
Βρέθηκα προχθές σε μια ομήγυρη «αποστράτων» και η συζήτηση στρεφόταν στην απροθυμία των πολιτών να συνδράμουν την Αστυνομία με πληροφορίες για την πάταξη της εγκληματικότητας.
Να εξηγηθώ όμως. Όταν λέω για πληροφορίες, δεν εννοώ «τη ρουφιανιά και τον χαφιεδισμό», αυτά ανήκουν σε άλλες εποχές, εννοώ την πληροφορία που χάρη σ’ αυτή θα συλληφθεί ο εχθρός της κοινωνίας και της ασφάλειας του πολίτη.
Πώς όμως θα γίνει αυτό, όταν τελευταία έχει καλλιεργηθεί ότι ο μεν πολίτης είναι εχθρός της Αστυνομίας και η Αστυνομία εχθρός του πολίτη; Ναι, έτσι είναι δυστυχώς και λυπάμαι που το λέω.
Όταν λες στους εικοσάχρονους αμούστακους αστυφύλακες, παιδιά στην κυριολεξία, ότι «εσείς είστε το κράτος» κι όταν αυτά βλέπουν τους «μαλλιάδες και σκουλαρικάδες» για αντιπάλους, αυτά που βλέπουμε θα είναι τα αποτελέσματα. Μίσος και από τις δυο πλευρές και άντε να το σβήσεις.
Ανακοίνωσε ένας εκ των υπουργών Δημόσιας Τάξης (ας ξεκαθαρίσουν μεταξύ τους ποιος προΐσταται) ότι συγκροτείται δύναμη ταχείας επεμβάσεως 350 αστυφυλάκων χωρισμένων σε δωδεκάδες με παπάκια, για άμεση επέμβαση στο κέντρο της Αθήνας, για σύλληψη των κουκουλοφόρων. Ζήλωσαν φαίνεται τη δύναμη «ΔΕΛΤΑ».
Κύριοι, μα έχετε μυαλό εκεί στην Κατεχάκη; Πάλι παραμάγαζα δημιουργείτε; Αυτούς τους 350 αστυφύλακες από πού θα τους πάρετε; Πάλι αφαίμαξη από Τμήματα, Τροχαίες, Άμεση Δράση; Φοβούμαι μήπως πάθετε καμιά λαχτάρα χειρότερη και μετά δεν σας σώζει τίποτα. Το λέω αυτό διότι για να ανταποκριθείς σε τέτοιες καταστάσεις, σαν εκείνα στο Κολωνάκι, αυτοί οι δέκα από δω, οι δέκα από κει και οι άλλοι παραπέρα, σκεφτείτε πώς πρέπει να είναι και με ποια δημόσια είδη εφοδιασμένοι.
Οι σκέψεις αυτές, για δημιουργία τέτοιων παραμάγαζων και η εφαρμογή τους στο κέντρο της Αθήνας, πιστεύω ότι θα μεταφέρουν το πρόβλημα σ’ άλλες περιοχές και τότε αλίμονό μας.
Δεν σας απησχόλησε κ. υπουργέ και κ. αρχηγέ το φαινόμενο ότι ενώ προχθές στη Δεξαμενή οι «άτακτοι» ζώστηκαν τα «φισεκλίκια» και επέδραμαν σπάζοντας τα πάντα, δεν βρέθηκε ένας «χριστιανός» να τηλεφωνήσει στο «100» και να πει: «Ρε παιδιά, εδώ κάτι συμβαίνει». Αλλά πώς να τηλεφωνήσει ο άνθρωπος, όταν την επομένη θα δει το όνομά του και τη φάτσα του στην τηλεόραση; Έτσι δεν έγινε και με τον πράκτορα της Σκότλαντ Γιαρντ;
Η συλλογή πληροφοριών πρέπει να απασχολεί και η αποκατάσταση των σχέσεων Αστυνομίας και κοινού. 100 κουκουλοφόροι ήσαν, 100 είναι και αφήστε κ. Μαρκογιαννάκη τα περί «αυγού του φιδιού». Απαντήσεις για το τι συνέβαινε στο παρελθόν σας τις δίνει ευθαρσώς όπου βρεθεί και όπου σταθεί ο συνάδελφός σας ο Άδωνις.
Πώς όμως, το παιδί ο αστυφύλακας θα συλλέξει πληροφορίες, όταν κανείς δεν του είπε πώς γίνεται, κανείς δεν τον έβαλε κοντά σε παλιό «ασφαλίτη»; Τώρα που όλοι οι παλιοί έφυγαν, άντε να τους βρεις.
Κάποτε επανδρώθηκαν τα ΜΑΤ, ΔΙΑΤ, ΥΜΕΤ, και δεν ξέρω πώς αλλιώς τα λένε, για να απαλλαγούν τα Τμήματα Τάξης και Ασφάλειας, οι Τροχαίες, η Άμεση Δράση από καθημερινές επιφυλακές και να αστυνομεύουν την περιοχή τους. Όμως σήμερα βλέπουμε να μπαίνουν μπροστά οι αστυφύλακες των Τμημάτων και πίσω τα ΜΑΤ.
Πώς θα αστυνομευθεί ο τόπος, όταν σε καθημερινή βάση βλέπεις κλούβες στην ανωφέρεια, κλούβες στου Μαξίμου, κλούβες στη Ρηγίλλης, κλούβες στη Χαριλάου Τρικούπη, κλούβες στα Δικαστήρια, κλούβες στα γήπεδα με ατελείωτες ώρες δουλειάς των ΜΑΤατζήδων και μάλιστα αγόγγυστα έναντι πινακίου φακής.
Κύριοι της κυβέρνησης, η Αστυνομία δεν ακολουθούσε ασθμαίνουσα τους κακοποιούς (όπως είπατε στο ΕΒΕΑ κ. Μαρκογιαννάκη). Σεις την καταντήσατε έτσι, δεν σας φταίει το άσυλο, σεις δεν τολμάτε, ούτε νέοι νόμοι χρειάζονται, η ατολμία σας φταίει, γιατί τα πάντα μετράτε όλοι σας, με το τι πολιτικό κόστος έχει η κάθε σας ενέργεια.
Δεν ασχολείστε με το πρόβλημα, πανικόβλητοι εξαγγέλλετε αναποτελεσματικά μέτρα.
Καλό το επικοινωνιακό παιχνίδι με τις «πίτσες», δεν φτάνει όμως, αυτοί οι άνθρωποι και οι οικογένειές τους άλλα θέλουν και τα οποία δεν τους προσφέρετε.
Κύριε αρχηγέ, τελειώνοντας θέλω να σας πω πως εσείς και ο ΓΑΔΑρχης έχετε κάνει πολλά χρόνια στην Ασφάλεια και ξέρετε με ποιο τρόπο είχατε τις επιτυχίες. Αγώνας λοιπόν για την αποκατάσταση των σχέσεων Αστυνομίας – πολίτη, για να ‘ρθουν οι πολυπόθητες πληροφορίες, αλλά θα περάσει καιρός.
Ένας Καλαβρυτινός κοσμοκαλόγηρος


Σχολιάστε εδώ