Η ΚΟΕ παίρνει κεφάλι για τη δεύτερη θέση στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Αφορμή πρώτη, η συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου και ο ορισμός του προσώπου που θα καταλάβει τη δεύτερη προνομιούχα θέση στο ψηφοδέλτιο, η οποία με βάση τις αποφάσεις του τελευταίου διαρκούς συνεδρίου του ΣΥΝ θα δοθεί σε εκπρόσωπο συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ, εκτοπίζοντας στην τρίτη και επισφαλή θέση τον μέχρι σήμερα μοναδικό ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη.

Αφορμή δεύτερη, το σχέδιο διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ για τις επικείμενες ευρωεκλογές και η πρόταση προγράμματος του σχηματισμού που προκάλεσαν την οργή της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ ο οποίος κάνει ανοιχτά λόγο για «αριστερίστικη εικόνα», συντασσόμενη έτσι με τις πρόσφατες σκληρές δηλώσεις του Λ. Κύρκου.

Από τις μέχρι τώρα συζητήσεις που έγιναν σε επίπεδο ΣΥΡΙΖΑ διαφαίνεται ότι τη δεύτερη θέση στο ευρωψηφοδέλτιο θα καταλάβει εκπρόσωπος της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας (ΚΟΕ) και οι σχετικές διαβουλεύσεις κατατείνουν στο να είναι γυναίκα η υποψήφια. Ωστόσο ισχυρές πιέσεις ασκεί και το ΔΗΚΚΙ που διεκδικεί τη δεύτερη θέση στο ψηφοδέλτιο, παρότι η επικρατούσα αντίληψη στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι στέλεχος του ΔΗΚΚΙ θα καταλάβει την τέταρτη θέση.

Σε θέση μάχης η Ανανεωτική Πτέρυγα

Οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΝ, όπως αυτή εκφράζεται από την Ανανεωτική Πτέρυγα. Τα στελέχη της αφού είδαν ότι ο νυν ευρωβουλευτής Δ. Παπαδημούλης βρέθηκε στην τρίτη θέση του ψηφοδελτίου και αφού αντέδρασαν έντονα στην προσπάθεια παροπλισμού του Φ. Κουβέλη, συγκάλεσαν πανελλαδική σύσκεψη όπου «δεν μάσησαν τα λόγια τους». Στη σύσκεψη αυτή έκαναν λόγο για αριστερίστικη εικόνα του ΣΥΝ, και προφανώς και του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη διαφαινόμενη παραχώρηση στην ΚΟΕ της δεύτερης και εκλόγιμης θέσης στο ευρωψηφοδέλτιο, καθώς και της πρότασης διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές.

Μάλιστα εκτίμησαν ότι η πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στις αλλεπάλληλες δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος οφείλονται στην αριστερίστικη εικόνα που εκπέμπει. Τόνισαν δε ότι η επιλογή να τοποθετηθεί στη δεύτερη θέση του ευρωψηφοδελτίου εκπρόσωπος της ΚΟΕ εδραιώνει την εικόνα αυτή του ΣΥΡΙΖΑ και ενισχύει την αντιευρωπαϊκή «αύρα» του. Το ίδιο αυστηρή είναι η κριτική και για το σχέδιο προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και τη διακήρυξή του για τις ευρωεκλογές στην οποία τονίζεται ότι αυτά που αναφέρονται για διάλυση της Ε.Ε. ή έξοδο της χώρας από αυτήν είναι μακριά από τις διαχρονικές παραδόσεις της ανανεωτικής αριστεράς.

Θολή εικόνα

Η όλη εικόνα τόσο στον ΣΥΝ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει θολή και σίγουρα θα χειροτερέψει εάν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν θα είναι αυτό που επιθυμεί η ηγεσία. Παρά τον διακηρυγμένο στόχο για την εκλογή τεσσάρων ευρωβουλευτών -που κανένας δεν πιστεύει ότι θα επιτευχθεί- το στοίχημα -δύσκολο έτσι και αλλιώς- είναι να εκλεγούν τρεις ευρωβουλευτές. Εάν επιτευχθεί ο στόχος αυτός και εκλεγεί και ο Δ. Παπαδημούλης, που είναι στέλεχος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, τότε η ηγεσία του ΣΥΝ θα έχει να λέει ότι δεν είχαν καμία βάση τα όσα της καταλόγιζαν, ότι μεθόδευσε δηλαδή τον αποκλεισμό των «αντιφρονούντων».

Στην αντίθετη -και ορατή – περίπτωση θα ανοίξει στον ΣΥΝ ο ασκός του Αιόλου αφού ήδη ο Δ. Παπαδημούλης σε συνέντευξή του στο δημοτικό ραδιόφωνο του Πειραιά (90,4) δήλωσε ότι «μετά τις ευρωεκλογές θα κάνουμε ταμείο».


Σχολιάστε εδώ