Η διαφορά στις ευρωεκλογές θα κρίνει τις εξελίξεις
Ιδιαίτερα δε για τον πρωθυπουργό, δεν θα ήταν υπερβολή να πει κάποιος ότι απʼ το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ίσως ακόμα και να κριθεί, αν θα είναι αυτός που θα οδηγήσει τη ΝΔ στις επόμενες εθνικές εκλογές!
Και αυτό το ρίσκο το πήρε ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής με τα όσα φέρεται ότι είπε στο Ν. Χατζηνικολάου και δημοσιεύτηκαν την περασμένη Κυριακή. Βέβαια, όπως αποκαλύπτει σήμερα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», ο Καραμανλής έχει εκμυστηρευτεί σε πολύ στενούς του συνεργάτες ότι το «κουρασμένος» δεν το είπε ποτέ. Αλλά είναι γεγονός ότι απʼ τη στιγμή που δημοσιεύτηκε, αυτό πέρασε στα ΜΜΕ και του έχει προξενήσει μεγάλη ζημιά, που αναμένεται να καταγραφεί στις επερχόμενες δημοσκοπήσεις, γιʼ αυτό επιχειρεί τώρα να το «μαζέψει»…
Και αναφερόμαστε στις ευρωεκλογές, επειδή παρά τη συνεχιζόμενη φιλολογία περί διπλών εκλογών στις 7 Ιουνίου, όλες οι πληροφορίες μας συγκλίνουν στο ότι οι διπλές εκλογές αποκλείονται.
Το σενάριο για διπλές κάλπες τον Ιούνη πρόκειται περισσότερο για μια εκλογική ετοιμότητα στην οποία έχει διατάξει το κόμμα του ο Γ. Παπανδρέου, παρά για σοβαρή προοπτική βασιζόμενη σε πρόθεση του Καραμανλή, ο οποίος έτσι κι αλλιώς διατηρεί το προνόμιο των πρόωρων εκλογών. Μόνο που δεν έχει τη διάθεση να μπει σε έναν τέτοιο πειρασμό, όταν μάλιστα οι δημοσκοπήσεις φέρουν τη ΝΔ υπολειπόμενη του ΠΑΣΟΚ κατά 3-4 μονάδες…
Ενώ λοιπόν στο ΠΑΣΟΚ μετράνε το… τέρμινο της 7ης Μαΐου ως καταληκτική ημερομηνία προκήρυξης διπλών εκλογών, ο πρωθυπουργός κάνει τους σχεδιασμούς του με βάση το τι θα δείξει η κάλπη των ευρωεκλογών.
Οι πληροφορίες που έχουμε επιμένουν ότι θα είναι καθοριστικά:
– Το ποσοστό υπεροχής του ΠΑΣΟΚ, δεδομένου ότι ελάχιστοι πλέον αισιοδοξούν ότι μπορεί η ΝΔ να είναι πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές.
– Τα ποσοστά των δύο κομμάτων και -φυσικά- κυρίως το ποσοστό της ΝΔ στην κάλπη του Ιούνη.
Σύμφωνα με στέλεχος του στενού επιτελείου του Κ. Καραμανλή:
– Το δυσμενέστερο «όριο ασφαλείας» που έχει τεθεί είναι μια διαφορά υπέρ του ΠΑΣΟΚ κυμαινόμενη στις 3 μονάδες. Επικαλούνται μάλιστα προς τούτο, ότι κι ο Σημίτης έχασε τις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 1999 με 3 μονάδες, αλλά σε εννιά μήνες, τον Μάρτη του 2000, κέρδισε τις εθνικές εκλογές έστω και οριακά. Ο αντίλογος βέβαια υποστηρίζει πως ήσαν διαφορετικές οι συνθήκες τότε…
– Μια διαφορά μεταξύ 3 και 4 μονάδων, κατά τον ίδιο συνεργάτη του πρωθυπουργού, είναι άσχημη εξέλιξη, αλλά «παλεύεται»…
– Μια διαφορά κάτω από 3 μονάδες είναι το καλό σενάριο. Διότι μια τέτοια διαφορά θα δείξει ότι είναι όλα ανοιχτά, αφού συνηθίζεται στην κάλπη εκλογών που δεν κρίνουν κυβέρνηση να πέφτει πιο εύκολα αντικυβερνητική ψήφος διαμαρτυρίας ή προειδοποίησης…
– Αντίθετα μια διαφορά πάνω από 4 μονάδες θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον Καραμανλή προσωπικά. Άλλωστε θεωρείται βέβαιο ότι αν η διαφορά είναι πάνω από 4 μονάδες, τότε το ΠΑΣΟΚ θα θέσει επιτακτικότερα το αίτημα για πρόωρες εκλογές, αν και με τη μέχρι σήμερα στάση του πάει να… ακυρώσει αυτό το αίτημα.
– Έχει ακόμα μεγάλη σημασία το ποσοστό των κομμάτων. Διότι είναι άλλο η ΝΔ να βρίσκεται δεύτερη με ένα ποσοστό γύρω στο 33-35% κι άλλο να βρίσκεται κάτω απʼ το 30%, κάτι που θα δείχνει αποσύνθεση!
Αν επικρατήσει το «κακό» σενάριο (πάνω από 4 μονάδες διαφορά και κάτω απʼ το 30% η ΝΔ), τότε δεν αποκλείεται τίποτα.
Ακόμα και μια παραίτηση του Καραμανλή, οπότε πάμε σε ραγδαίες εξελίξεις!
Πρόκειται βέβαια για ακραίο σενάριο, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Και εκεί, σε μια τέτοια περίπτωση, αναδεικνύεται ο ρόλος του Γ. Σουφλιά και έρχονται στην επιφάνεια τα παιχνίδια και οι παρασκηνιακές κινήσεις των διαφόρων δελφίνων (Ντόρα, Αβραμόπουλος, Σαμαράς), αλλά και στελεχών που εκ των πραγμάτων θα έχουν ρόλο κεντρικό σε τέτοιες εξελίξεις (Σιούφας, Παυλόπουλος, Μεϊμαράκης).
Έκτακτο συνέδριο;
Σύμφωνα με μια άλλη πληροφορία, η οποία έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, εναλλακτικά (πάντα σε περίπτωση υλοποίησης του «κακού» σεναρίου) εξετάζεται το σενάριο να προσφύγει ο Κ. Καραμανλής σε ένα έκτακτο συνέδριο βάζοντας το δίλημμα «με εμένα ή χωρίς εμένα στις εθνικές εκλογές;».
Σε αυτή την περίπτωση θα ποντάρει ασφαλώς στο γεγονός ότι, όπως προκύπτει και από δημοσκοπήσεις που βρίσκονται στο Μαξίμου, η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων της ΝΔ θέλει το κόμμα να πάει στις εθνικές εκλογές με αρχηγό τον Καραμανλή, ακόμα επίσης η μεγάλη πλειοψηφία των γαλάζιων ψηφοφόρων θέλει να παραμείνει ο Καραμανλής επικεφαλής του κόμματος ακόμα και σε περίπτωση ήττας στις εθνικές εκλογές.
Μέχρι πάντως τις ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός έχει εκπονήσει στρατηγική αξιοποίησης και της οικονομικής κρίσης στους χειρισμούς του, ώστε να μπορεί να θέσει το δίλημμα «υπευθυνότητα ή ανευθυνότητα» και «ποιος μπορεί καλύτερα να χειριστεί τη μεγάλη κρίση».
Ας σημειωθεί πάντως ότι οι ευρωεκλογές είναι μεν ένα ορόσημο, κυρίως για τον πρωθυπουργό, αλλά και ο Γ. Παπανδρέου τις αντιμετωπίζει με φόβο, και ιδιαίτερα τρέμει τη χαλαρή ψήφο.
Αυτό επειδή απʼ τη στιγμή που τοποθέτησε ψηλά τον πήχη των προσδοκιών, αν τα αποτελέσματα δεν είναι ευνοϊκά, τότε το πρόβλημα θα μετατεθεί στο δικό του κόμμα και θα είναι αυτός που θα αντιμετωπίσει αμφισβήτηση.
Για παράδειγμα, πώς θα διαχειριστεί μια διαφορά υπέρ του, που όμως θα είναι κοντά στις 2-2,5 μονάδες;
Ή πώς θα διαχειριστεί μια νίκη μεν αλλά με ποσοστά του κόμματός του γύρω στα ποσοστά των ευρωεκλογών του 2004, τότε που το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε σε μια απʼ τις χειρότερες στιγμές της ιστορίας του, όταν μάλιστα ζητά επίμονα εκλογές και μιλά για αυτοδυναμία;