Η άλλη Ελλάδα

Βαθαίνει η κρίση στο ροδάκινο!

Στενεύουν τα περιθώρια για τις εξαγωγές ροδάκινων στη Ρωσία περίπου δυόμισι μήνες πριν αρχίσει η συγκομιδή του προϊόντος, ο κίνδυνος να μείνει αδιάθετο είναι πλέον ορατός. Αιτία η άρνηση των Ρώσων να πιστοποιήσουν ακόμα έξι εργαστήρια εντοπισμού υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, τα οποία τους είχε προτείνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Όπως είναι γνωστό οι Ρώσοι, που αποτελούν τον κύριο εισαγωγέα νωπών ροδάκινων από τη χώρα μας και απορροφούν κάθε χρόνο το ήμισυ σχεδόν της παραγωγής μας, για να δεχθούν την εισαγωγή του προϊόντος απαιτούν να είναι πιστοποιημένο από ειδικά εργαστήρια ότι δεν περιέχει υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Όμως τα εργαστήρια αυτά, τα οποία εγκρίνουν οι Ρώσοι, είναι μόλις τρία και φυσικά δεν θα μπορέσουν να ελέγξουν όλο το προς εξαγωγή προϊόν το χρονικό διάστημα της συγκομιδής. Έτσι χιλιάδες τόνοι ροδάκινων που δεν θα προλάβουν να πιστοποιηθούν, δεν θα είναι δυνατόν να εξαχθούν προς τη Ρωσία. Έτσι θα μείνουν «εντός των τειχών» με αποτέλεσμα είτε να μείνουν αδιάθετα και να καταλήξουν στις χωματερές είτε να πέσει υπερβολικά η τιμή τους αφού θα υπάρχει πλεόνασμα. Η άρνηση των Ρώσων να πιστοποιήσουν τα άλλα έξι εργαστήρια που τους πρότεινε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δημιουργεί νέα δραματικά δεδομένα στο όλο θέμα.
Οι παραγωγοί της Νάουσας και της Βέροιας είναι ανάστατοι και περιμένουν τις επόμενες «κινήσεις» του υπουργείου για αντιμετώπιση του προβλήματος. Αν και όπως λένε οι πλέον απαισιόδοξοι δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για να αναζητηθούν άλλες λύσεις.
Να θυμίσουμε ότι η κατάσταση στο ροδάκινο έχει ήδη επιδεινωθεί μετά την κατακόρυφη μείωση και των εξαγωγών κομπόστας ροδάκινων που έφτασε στο 32%.
(Από τη «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ»
Ημαθίας)
***

Στασιμότητα στην αγορά ελαιολάδου

Πλήρης απραξία επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στην αγορά του ελαιολάδου στην Κρήτη, με αποτέλεσμα οι όποιες αγοραπωλησίες να γίνονται με το… σταγονόμετρο και να αφορούν εξαιρετικά μικρές ποσότητες. Οι ποσότητες που αγοράζουν οι συνεταιρισμοί δεν ξεπερνούν τα 300-500 κιλά και για την αγορά του προκαταβάλλουν 1,5-2 ευρώ το κιλό και τα υπόλοιπα τα εξοφλούν μόλις διαμορφώνεται η τελική τιμή του λαδιού. Πάντως, φέτος, αναμένεται μια μείωση της παραγωγής σε σχέση με πέρυσι, η οποία όμως δεν θα φέρει αύξηση της τιμής, καθώς αναμένεται και παράλληλη πτώση της κατανάλωσης.
(Από τη «ΜΕΣΟΓΕΙΟ» Ηρακλείου)
***

Ελλείψεις προσωπικού στο ΙΚΑ Θεσπρωτίας

Διαμαρτύρονται οι ασφαλισμένοι της Θεσπρωτίας γιατί τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ στην Ηγουμενίτσα και το Φιλιάτι υπολειτουργούν λόγω της έλλειψης προσωπικού. Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι οι υγειονομικές υπηρεσίες στο υποκατάστημα Ηγουμενίτσας λειτουργούν μόνο με έναν υπάλληλο, με αποτέλεσμα οι γιατροί, αντί να εξετάζουν ασθενείς, να ενημερώνουν καταστάσεις, να χορηγούν χαρτάκια προτεραιότητας κ.λπ.! Ιδιαίτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι ασφαλισμένοι του Ιδρύματος στο Φιλιάτι, αφού στο εκεί υποκατάστημα δεν υπάρχουν ελλείψεις μόνο στο διοικητικό προσωπικό αλλά και στο υγειονομικό! Οι κάτοικοι της περιοχής διαμαρτύρονται και τονίζουν ότι περιμένουν καλύτερη αντιμετώπιση από τη διοίκηση του ΙΚΑ, καθώς ζουν σε μια απομονωμένη περιοχή μέσα στο δάσος που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Αλβανία.
(Από την «ΤΙΤΑΝΗ» Θεσπρωτίας)

***
Ο δήμος καλείται να αγοράσει οικόπεδό του!

Μια δική του έκταση καλείται να… αγοράσει ο Δήμος Έδεσσας! Η απίστευτη αυτή υπόθεση, που έχει ξεσηκώσει τους Εδεσσαίους, αφορά το Στρατόπεδο Κλησοχωρίου, έκτασης 45 στρεμμάτων, το οποίο πριν γίνει στρατόπεδο ήταν δημοτική έκταση και είχε παραχωρηθεί με οριστικό τίτλο στο υπουργείο Άμυνας προκειμένου να ιδρυθεί το στρατόπεδο.
Όντως το στρατόπεδο έγινε και λειτούργησε κάποια χρόνια, ωστόσο προς το τέλος του 1997 καταργήθηκε, μετά τη μείωση της θητείας και την αναδιάταξη των δυνάμεων του Στρατού.
Τώρα το υπουργείο Άμυνας μαζί με το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισαν να εκποιήσουν τα στρατόπεδα που δεν λειτουργούν και καλούν τους δήμους να τα ξαναπάρουν αντί συμβολικού τιμήματος! Έτσι ο Δήμος Έδεσσας καλείται να… αγοράσει το οικόπεδο που του ανήκε, αλλά είχε παραχωρήσει στο υπουργείο Άμυνας!
(Από την «ΕΔΕΣΣΑΪΚΗ»)
Ανησυχούν οι εργάτριες
καθαρισμού της μαστίχας

Την έντονη ανησυχία τους για την αλλαγή της σχέσης εργασίας που έχουν με την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου εξέφρασαν οι εργάτριες καθαρισμού της μαστίχας, στη συνάντηση που είχαν με τον πρόεδρο της ένωσης κ. Γανιάρη.
Όπως τόνισαν οι εργάτριες, ενώ κάθε χρόνο υπέγραφαν σύμβαση παροχής υπηρεσιών, φέτος κλήθηκαν να υπογράψουν σύμβαση μίσθωσης έργου. Επιπλέον ζήτησαν την αύξηση των αποδοχών τους, δεδομένου ότι παραμένουν καθηλωμένες τα τελευταία χρόνια.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου διαβεβαίωσε τις εργάτριες ότι οι νέες συμβάσεις δεν αλλάζουν σε τίποτε τη σχέση εργασίας τους με την ένωση, αλλά για τις αυξήσεις των αποδοχών τους είπε ότι το θέμα θα το εξετάσει το ΔΣ της ΕΜΧ, μια και η εποχή είναι ιδιαίτερα δύσκολη και δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για αναπροσαρμογές ημερομισθίων.
(Από την «ΧΙΑΚΗ»)

***
Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι Ροδόπης

Ξεκρέμαστοι μένουν ξαφνικά οι κτηνοτρόφοι της Ροδόπης μετά την ανακοίνωση της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ ότι από τις 30 Απριλίου θα σταματήσει να παίρνει το γάλα τους, γιατί οι πωλήσεις έχουν μειωθεί και έχει πλέον πλεόνασμα γάλακτος.
Μόλις πληροφορήθηκαν οι αγελαδοτρόφοι του νομού την ανακοίνωση της εταιρείας, αναστατώθηκαν και αγανάκτησαν γιατί μια βιομηχανία που τη στήριξαν τόσα χρόνια, τους αφήνει… στον δρόμο πασχαλιάτικα.
(Από τον «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ»)
***

Η πλατεία που… γέρνει!

Απίστευτο και όμως αληθινό. Λίγες ημέρες πριν παραδοθεί στους κατοίκους της πόλης της Χίου, για ανάπαυση και αναψυχή η πλατεία Βουνακίου, διαπιστώθηκε ότι έχει σοβαρή κλίση η οποία εγκυμονεί κινδύνους για τους διερχόμενους, ιδιαίτερα όταν βρέχει!
Συγκεκριμένα, η πλατεία αυτή άρχισε να κατασκευάζεται υπό τις αντιδράσεις πολλών φορέων και παραγόντων της Χίου, οι οποίοι είχαν ταχθεί υπέρ της δημιουργίας υπόγειου γκαράζ αρχικά και στη συνέχεια, πάνω του, της πλατείας. Τελικά αποφασίστηκε να γίνει μόνο η πλατεία, αλλά υιοθετήθηκε η άποψη να ενωθεί με τον παρακείμενο κήπο για να γίνει ένας ενιαίος χώρος.
Εκείνο που δεν πρόσεξαν όμως οι κατασκευαστές είναι το γεγονός ότι ο κήπος είναι κατά μισό μέτρο χαμηλότερος από το επίπεδο της πλατείας. Ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε την πλατεία είχε πει ότι χρειάζεται νέος σχεδιασμός, αλλά κανένας δεν τον άκουσε και τώρα η πλατεία παρουσιάζει σοβαρή κλίση ικανή να δημιουργήσει προβλήματα στους περαστικούς! Παράλληλα όταν βρέχει, επειδή δεν υπάρχουν αποχετευτικά έργα, στο σημείο της κλίσης θα λιμνάζουν νερά τα οποία δεν θα έχουν δίοδο διαφυγής.
Κρίμα στα λεφτά που δαπανήθηκαν και στην ικανοποίηση που είχε προκαλέσει η ανακοίνωση της κατασκευής της πλατείας…
(Από την «ΑΛΗΘΕΙΑ» Χίου)
***


Σχολιάστε εδώ