εδώ Βρυξέλλες

Τέλος στον βραχνά των εμποδίων για την πρόσβαση στα προγράμματα των Διαρθρωτικών Ταμείων βάζει η έκθεση πρωτοβουλίας σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές στον τομέα της περιφερειακής πολιτικής που ψηφίστηκε αυτήν τη εβδομάδα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εκπροσωπώντας τις θέσεις του ΕΛΚ ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Αγγελάκας επεδίωξε με σειρά τροπολογιών, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη σύνδεση βιομηχανίας και επιστήμης, την ενίσχυση και διατήρηση της απασχόλησης καθώς και τη λήψη μέτρων για τη συγκράτηση του πληθυσμού και ιδιαίτερα των νέων στις περιοχές τους.

Λυπηρό χαρακτήρισε η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου το γεγονός ότι η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου δεν συμπεριέλαβε στην έκθεση για τη σημασία και τα πλεονεκτήματα της πολυγλωσσίας την αναφορά στις κλασικές γλώσσες -αρχαία ελληνικά, λατινικά- που σημείωνε ότι πρόκειται για «κοινή ευρωπαϊκή κληρονομιά μεγάλης πολιτισμικής και πολιτιστικής σπουδαιότητας και πως η εκμάθηση αυτών των γλωσσών διευκολύνει τις μαθησιακές εμπειρίες και τονώνει τον στοχασμό για τις γλώσσες». Η συγκεκριμένη αναφορά είχε προταθεί από κοινού από την ομάδα των σοσιαλιστών, των πρασίνων και των φιλελευθέρων.

Με παραπομπή στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, λόγω μη εμπρόθεσμης μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας για τη διαχείριση των αποβλήτων που προέρχονται από εξορυκτικές βιομηχανίες προειδοποιεί η Επιτροπή την Ελλάδα, όπως προκύπτει από την απάντηση του αρμόδιου για θέματα Περιβάλλοντος επιτρόπου Σταύρου Δήμα, σε σχετική ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Άννυς Ποδηματά. Η ερώτηση αφορούσε σωρεία παραβιάσεων που παρατηρούνται στη λειτουργία του λατομείου Καντάνου, στα Χανιά.

Μέτρα που θα διασφαλίζουν πόρους για τη γεωργία και μετά το 2013 και θα στοχεύουν στην αλληλεγγύη και τη συνοχή μεταξύ των κρατών μελών καθώς και στην έξυπνη ανάπτυξη εισηγήθηκε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμών Μαργαρίτης Σχοινάς, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που ξεκίνησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το μέλλον του Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού μετά το 2013.

Η Ευρώπη πρέπει να τολμήσει αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης, δήλωσε, μεταξύ άλλων, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Μπατζελή αναφερόμενη στην ενδιάμεση αναθεώρηση του δημοσιονομικού πλαισίου 2007-2013. Προτεραιότητά μας, πρόσθεσε, πρέπει να είναι και η εμβάθυνση και η καλύτερη διαχείριση των σημερινών θεσμών όπως τα Διαρθρωτικά Ταμεία, που έχουν καθυστερήσει και λόγω έλλειψης ρευστότητας.


Σχολιάστε εδώ